Schizofrenie – Cum poti ajuta o persoana care se confrunta cu ea
Sunt singurele fraze coerente spuse de Mihai, un tanar de 29 de ani care sufera de schizofrenie, o tulburare mentala grava in care oamenii interpreteaza realitatea anormal, sunt acestea:
“Deseori stau si ma gandesc cum arata viata dincolo de portile inalte, fara sfarsit, pe care le vad chiar si cand dorm. Ce se intampla dincolo de ele? Cum sunt oamenii? Cum arata natura? Oare ploaia se simte la fel ca aici? Exista iubire si dincolo? Nu stiu… de ceva timp caut raspuns la multe intrebari de genul acesta. Ce stiu sigur este ceea ce se intampla aici unde ma aflu: in spatele portilor de care nu pot trece. Uneori ma simt captiv, alteori chiar liber. Eu ma feresc de ele, urlu si, de frica, incep sa tremur, ma ghemuiesc pe jos. Iar ei ma ocolesc. Unii isi fac cruce, altii ma injura. Dar fara sa isi miste buzele. Le aud gandurile. Mi-e frica sa ii privesc in ochi pentru a nu-i arunca spre mine si sa ma raneasca. S-a mai intamplat acest lucru. Da!”
Pe alocuri, parea ca era constient de faptul ca este ceva in neregula cu el si voia sa stie ce anume si sa scape de “acele ziduri” puse de boala. Ce a urmat, insa, nu poate fi descris in cuvinte. Pe langa comportamentul motor anormal si halucinatiile deja prezente, si-a facut aparitia si delirul, fapt ce a facut ca dialogul sa nu mai aiba sens.
Care sunt simptomele schizofreniei?
Asa cum reiese si din cele spuse mai sus, boala numita schizofrenie implica o serie de probleme cu gandirea (cunoasterea), comportamentul sau emotiile. Semnele si simptomele pot varia, dar, de obicei, implica iluzii, halucinatii sau discurs dezorganizat si reflecta capacitatea de a functiona defectuos.
- IDEILE DELIRANTE – acesta reprezinta o serie de credinte false care nu se bazeaza pe realitate.
- HALUCINATIILE – reprezinta starea psihica anormala in care o persoana are iluzia perceptiei unor lucruri inexistente, fie ca vorbim despre vazut sau auzit. Auzitul vocilor este cea mai comuna halucinatie in acest caz.
- GANDIREA DEZORGANIZATA – rezulta din discursul incoerent. In cazul persoanelor care sufera de schizofrenie, comunicarea eficienta poate fi afectata, iar raspunsurile la intrebari pot fi partial sau complet independente. Rareori, vorbirea poate include punerea in comun a unor cuvinte care nu pot fi intelese, uneori cunoscute sub numele de “salata de cuvinte”.
- COMPORTAMENT MOTOR EXTREM DE ANORMAL – se manifesta intr-o multitudine de moduri, de la cumintenie extrema, la agitatie imprevizibila (poate include o postura inadecvata sau bizara, o lipsa totala de raspuns sau miscare inutila si excesiva). Acest comportament, neavand un scop anume, duce la imposibilitatea de a executa chiar si anumite sarcini de baza precum bautul sau mancatul.
- SIMPTOME NEGATIVE – se refera la reducerea sau lipsa capacitatii de a functiona normal, fiind neglijate lucruri precum igiena personala, spre exemplu. Lipsa emotiei poate fi si ea incadrata in aceasta categorie.
Care sunt semnele precoce de schizofrenie?
Semnele date de schizofrenie sunt diferite pentru fiecare in parte. Simptomele se pot dezvolta incet, in luni sau ani, sau pot aparea foarte brusc. Exista, insa, anumite comportamente care pot pune un semn de intrebare vis-a-vis de schizofrenie:
- auzitul sau vazutul lucrurilor care nu exista;
- sentimentul de a fi constant urmarit;
- un mod neobisnuit sau lipsit de sens de a vorbi sau de a scrie;
- postura ciudata a corpului;
- indiferenta fata de situatii foarte importante;
- degradarea performantelor scolare sau ce tin de munca;
- schimbare in igiena personala si a aspectului fizic;
- schimbare de personalitate;
- retragerea din situatiile sociale;
- raspunsuri irationale, nervoase sau cu frica;
- preocuparea exagerata cu tot ce tine de religie;
- incapacitatea de a dormi sau de concentrare;
- comportament inadecvat sau bizar.
Schizofrenie – Cauze de aparitie
Au fost emise mai multe teorii referitoare la aparitia acestei afectiuni, cele mai mult studiate fiind cele legate de circuitele neuronale si neurotransmitatorii implicati in transmiterea informatiilor. Exista si o anumita componenta genetica ce vizeaza grupul de tulburari psihotice, aici ne referim la faptul ca persoanele provenite din familii cu astfel de boli, au un risc mai mare de a dezvolta schizofrenie. Iar o alta componenta este cea psihopatologica referitoare la tipul de relatii din cadrul familiilor celor afectati. De asemenea, utilizarea drogurilor precipita aparitia bolii.
Niciuna dintre teorii nu explica in totalitate cauza aparitiei acestei afectiuni.
Care sunt complicatiile schizofreniei?
Complicatiile sunt de ordin medical, afectiuni ce apar secundar carentelor in alimentatie si igiena sau efecte secundare metabolice ale unor medicamente, abuz de alcool, nicotina si alte droguri sau autovatamare. Dar pot fi si de ordin social: dificultatea de a mentine un loc de munca, spitalizarile repetate, saracirea relatiilor sociale.
Toate acestea duc la o scadere marcata a calitatii vietii daca pacientul si familia nu primesc ajutor adecvat.
Cum poti ajuta o persoana care se confrunta cu schizofrenie?
Cel mai important este, fireste, ca persoana sa primeasca ajutor de specialitate. Pe langa aceasta, cei din jur ar trebui sa inteleaga ca nevoile pacientului sunt un pic diferite, ca pot ramane cu anumite particularitati de exprimare a emotiilor, de intelegere sau cu anumite comportamente, chiar si cu tratament adecvat, situatii in care nu ajuta sa puna presiune ca lucrurile sa fie “ca inainte”.
In ce consta tratamentul de specialitate pentru persoanele care se confrunta cu schizofrenie?
Tratamentul consta, in principal, in administrarea unui antipsihotic, tipul, doza si modul de administrare, urmand a fi stabilit in functie de pacient. La acesta se mai pot adauga si alte medicamente, in functie de simptome. Ce este important de stiut este ca se poate intampla ca pacientul sa nu raspunda la primul antipsihotic initiat si sa fie nevoie sa se incerce mai multe medicamente si mai multe doze pana acesta se va simti bine si nu va avea efecte secundare importante. De asemenea, pe termen lung, este necesara monitorizarea atenta pentru a stabili doza necesara si pentru a contracara efectele secundare.
Schizofrenia, boala cu mai multe fete
Aceasta afectiune se poate manifesta intr-o multitudine de combinatii de simptome. Chiar daca le putem grupa in anumite categorii, ele sunt diferite la fiecare pacient. Nu gasim doua persoane cu manifestari identice, doar similare.
Care sunt schimbarile care se produc la nivel cerebral odata cu instalarea schizofreniei?
Modificarile sunt preponderent chimice, la nivelul neurotransmitatorilor, dintre care cel mai important este excesul de dopamina responsabil de fenomenele psihotice, iar serotonina responasbila de simptomele afective. Pe langa acestea, exista si anumite modificari structurale observabile neuroimagistic.
Ce alte lucruri nestiute mai exista despre schizofrenie?
Cercetarile in acest domeniu sunt in plina desfasurare si apar tot mai multe descoperiri pe masura ce stiinta avanseaza. Cele mai multe se axeaza pe crearea de noi molecule de tratament si pe variatii genice implicate in aparitia bolii.
Daca ne referim la incidenta bolii, cum sta Romania?
Prevalenta bolii este de aproximativ 1 la suta din populatie.
Rezerva cognitiva, dar si cea biologica, ajuta la intarzierea bolii?
Rezerva cognitiva si cea biologica joaca un rol important, mai degraba, in constientizarea bolii odata remis episodul acut, ceea ce poate mari complianta la tratament, dar si prin pastrarea autonomiei pe un termen mai lung.
Exista diferente statistice intre barbati si femei in ceea ce priveste incidenta schizofreniei?
Prevalenta bolii pe sexe este egala, diferentele se observa pe grupe de varsta.
Care e varsta la care se instaleaza cel mai des schizofrenia?
In cazul barbatilor, exista un varf de debut pana in 25 de ani, iar la femei mai degraba intre 25-35 de ani, dar au fost raportate si cazuri cu debut dupa 40 de ani.
Care sunt metodele de detectare precoce ale bolii?
Deoarece cauzele nu sunt cunoscute, e dificil sa vorbim despre detectare precoce. Dar persoanele ce au rude apropiate cu tulburari psihotice au un risc mai mare de dezvoltare a bolii, astfel ca familia ii aduce mai repede la spital.
Evolutia schizofreniei poate fi incetinita? Daca da, cum?
Evolutia poate fi incetinita doar cu tratament adecvat la care pacientul sa fie compliant.
Descoperita din timp, schizofrenia se poate vindeca?
Schizofrenia nu este o boala ce se vindeca, dar poate fi tinuta sub control cu tratament si prin mijloace de interventie psiho-sociala.
Daca tu sau cineva din cercul tau de apropiati prezinta semne si simptome prezentate mai sus, recomandam un consult psihiatric la clinica Neuroaxis.