Ai vazut cum arata freezing rain, dar stii ce e brain freeze?

Spectaculos a aratat zilele acestea efectul ploii inghetate. Sau sa folosim varianta englezeasca, mult mai uzitata: freezing rain. Cum ati vazut deja efectele spectaculosului fenomen meteo, va propunem sa ne uitam un pic la varianta …. Neuro. Brain Freeze, sa fim mai exacti. Ati simtit macar o data pe pielea voastra o durere intensa in momentul in care ati baut ceva foarte, foarte rece sau ati mancat o inghetata. Si, sa fim exacti pana la capat, iata denumirea stiintifica a fenomenului: sphenopalatine ganglioneuralgia. Poate ca suna complicat, dar explicatia e una cat se poate de simpla.

Brain freeze este, de fapt, o durere intensa care se instaleaza brusc atunci cand bem sau mancam ceva extrem de rece. E o durere de cap care se instaleaza fara avertisment si care, din fericire, trece la fel de repede.

Gura noastra e vascularizata, la fel si limba, iar atunci cand inghitim repede ceva extrem de rece, schimbam temperatura pe care o au cerul gurii sau spatele gatului, stimulandu-se astfel vasele de sange si nervii din zona.

Brain freeze si simptomele sale

Brain freeze se manifesta prin:

  • aparitia rapida a durerii in zona fruntii si tamplelor ce poate dura intre 30 si 60 de secunde;
  • intensitate diferita de la o persoana la alta;
  • disparitia la fel de rapida a durerii ca aparitia ei.

Potrivit specialistilor, o explicatie pentru resimtirea senzatiei de brain freeze ar fi cresterea brusca a fluxului sanguin si cresterea rezultata a dimensiunii arterei cerebrale anterioare, un vas de sange situate in mijlocul creierului in spatele ochilor.

O alta posibila explicatie pentru brain freeze ar fi aceea ca o senzatie rece activeaza un nerv important in cap si in fata, cunoscut ca nervul trigeminal. Odata declansat acest nerv, vasele de sange din interiorul capului se strang instantaneu si se contracta, apoi se dilate rapid sau se largesc, rezultatul fiind senzatia de durere aparuta brusc. In momentul in care stimulul rece este indepartat, vasele de sange revin la dimensiunea normala si durerea dispare. Mai in gluma, mai in serios, brain freeze poate fi modalitatea prin care creierul ne transmite: “Hei, ia-o mai incet!”

Daca va intrebati cum te poti feri de Brain freeze, ei bine, aflati ca e la fel ca in cazul Freezing rain. Nu poti opri natura sa isi urmeze cursul, dar te poti feri de efectele ei. Beti si mancati ceva foarte rece, fara graba. Si daca nu va puteti abtine, duceti limba pe cerul gurii. Asa puteti echilibra temperatura din interiorul cavitatii bucale si gatului.

Last Updated on May 21, 2021

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up