24.09.2019

Afectiuni

24.09.2019 Afectiuni

Irina Loghin s-a temut ca va face AVC, intr-o dimineata cand s-a trezit cu o ameteala foarte puternica, care s-a dovedit a fi vertij. Din fericire, a stiut sa ceara ajutor la timp si sa evite o problema de sanatate care i-ar fi pus viata in pericol.

Vertijul este confundat de cele mai multe ori cu starea de ameteala, insa ameteala resimtita in cadrul vertijului este una specifica, caracterizata de senzatia de invartire. Cand ai vertij, ai senzatia ca iti fuge pamantul de sub picioare, iti pierzi complet controlul si lumea nu mai are contur. Ai senzatia ca tu te invarti sau ca lumea se invarte in jurul tau. Afla ce trebuie sa faci cand ai vertij sau cand “lucrurile se invart in jur”.

Ce este vertijul?

In primul rand, vertijul nu este o afectiune, ci un simptom. Este unul din principalele simptome ale afectiunilor din spectrul tulburarilor de echilibru si cel mai puternic resimtit, manifestandu-se dintr-o data si dand senzatia ca “totul se invarte in jur”.  Este foarte important ca un pacient sa faca diferenta intre ceea ce inseamna cu adevarat vertij si ameteli.

Vertijul in sine nu este periculos, insa, daca este recurent, poate fi un simptom al unei afectiuni grave si un semnal de alarma chiar si pentru accidentul cerebral vascular.

Vertij vs. ameteala

Ameteala este un termen non-medical folosit pentru a descrie o gama larga de senzatii (dezechilibru, probleme de miscare, cap tulbure, probleme de vedere). Vertijul este un simptom care da o senzatie de rotire a corpului sau a mediului inconjurator si este mai sever decat ameteala. In plus fata de ameteala, este adeseori acompaniat si de alte stari, precum greata sau  paliditate.

Vertijul, un semnal de alarma pentru AVC

Pacientii care au supravietuit unui atac vascular cerebral descriu vertijul ca simptom premergator atacului in sine. Intr-o dimineata, Irina Loghin s-a trezit cu o stare generala de rau si cu o “ameteala puternica”. A mers degraba la medicul sau de familie care i-a sugerat sa vada un neurolog, pentru un diagnostic clar pe baza simptomelor resimtite.

Dr Dan Mitrea, pe baza examenului clinic si a investigatiilor necesare, a prescris un tratament persoanlizat care a indepartat riscul de AVC si a vindecat vertijul.

Irina Loghin, in urma experientei sale, atrage atentia asupra importantei controalelor de rutina preventive si a educatiei medicale.

Vertij cauze

Principala cauza de aparitie a vertijului o reprezinta afectarea mecanismului echilibrului, aflat in urechea interna. Insa, poate fi provocat si de:

1. Artrita cervicala

2. Migrena

3. Rau de miscare

4. Hiperventilatia

5. Alcool sau substante halucinogene

Vertij simptome

Vertijul poate fi brusc si rapid, sau recurent pe parcursul a mai multor zile. In ambele cazuri, principalele manifestari ale vertijului sunt:

1. Senzatia de rotire

2. Greata

3. Varsaturi

4. Dificultati de a sta in picioare si de probleme de miscare

5. Senzatia ca podeaua se misca

Tipuri de vertij

In functie de cauza care provoaca simptomul, vertijul poate fi:

1. Patologic, cand este expresia unei boli. In cele mai multe cazuri, vertijul patologic este rezultatul unei disfunctii a sistemului vestibular (responsabil pentru realizarea si mentinerea echilibrului si a posturii). Poate fi de doua feluri:

·   Vertij periferic. Apare in urma afectarii urechii interne. Cel mai frecvent tip de vertij periferic este vertijul pozitional paroxistic benign si apare in urma deplasarii otolitilor, care transmit informatii gresite creierului despre pozitia capului.

·   Vertij central. Apare in urma unei probleme la nivelul creierului, precum afectiunea vaselor de sange, migrena, scleroza multipla, AVC sau tumori

2. Fiziologic, ca o consecinta a stimularii fiziologice a receptorilor din urechea interna. Se poate manifesta in urma unor miscari bruste ale capului sau la persoanele cu probleme de miscare. In unele cazuri se manifesta atunci cand o persoana are rau de mare sau de inaltime.

3. Psihogen, cand este asociat unui atac de panica. Intr-un astfel de caz, individul are si teama de spatii mari si de multimer (agorafobie).

Vertij, diagnostic si tratament

Orice episod de vertij este periculos, mai ales daca nu stii cand se poate manifesta. Persoanele care experimenteaza frecvent astfel de atacuri, sunt sfatuite sa evite sofatul, inotul sau manevrarea unor masinarii periculoase.

La primul episod de “ameteala puternica” este indicata vizita la medicul de familie care te va trimite mai departe pentru investigatii amanuntite la neurolog sau specialistul ORL, in functie de particularitatile vertijului tau.

La Neuroaxis, medicul neurolog va testa functiile sistemului tau nervos. Vei inchide ochii si vei ramane nemiscat in picioare pentru a-ti fi evaluata starea de echilibru.

Tratamentul pentru vertij difera in functie de tipul de vertij de care suferi.

Nu ignora un simptom, oricat de banal ti se pare. O ameteala sau o stare de vertij poate sa fie un semnal de alarma pentru o boala grava. Fa-ti o programare la Neuroaxis pentru a preveni o afectiune care iti poate pune viata in pericol.

Calendar Programeaza-te online!

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Solicita o programare

Abonati-va la newsletter-ul nostru: