Tremuratul mainilor. E normal? Cum il tratezi și cand să te ingrijorezi

Ce este tremuratul mainilor 

Tremuratul mâinilor poate apărea în mai multe afecțiuni, dar cel mai des în tremorul esențial, cea mai frecventă tulburare motorie. Tremorul e definit ca o mișcare involuntară, ritmică și oscilatorie, cu frecvență relativ constantă și amplitudine variabilă, ce poate afecta și alte părți ale corpului (capul, laringele – tremur al vocii). Membrele inferioare nu sunt afectate decât foarte rar de tremorul esențial. 

Tremuratul mâinilor este mai pronunțat când persoana afectată de tremor ține mâinile întinse ori face anumite mișcări cu mâinile și se estompează când brațele sunt relaxate. Stresul poate accentua tremorul. 

Tremorul limitează, dacă este pronunțat, activitățile cotidiene – sunt îngreunate, de exemplu, activități ca mâncatul, îmbrăcatul, scrisul. 

 

De ce apare tremorul 

Încă se fac cercetări pentru a determina cauza tremorului. Cea mai vehiculată ipoteză este că e rezultatul unei dereglări minore a sistemului nervos central. 

În 50% din cazuri a fost detectată prezența unei gene „defecte” (*Mayo Clinic). Nu este însă clar ce determină tremorul care nu este ereditar. 

Tremorul afectează de regulă adulții, în special persoanele peste 60 de ani. Sunt afectați în egală măsură femeile și bărbații, dar unele studii menționează o prevalență ușor mai ridicată în rândul bărbaților. 

1% din populația globului și 5% din populația de peste 60 de ani prezintă tremor esențial. 

 

Tremuratul mainilor in tremorul esențial și in boala Parkinson – diferențe 

Tremuratul mâinilor poate fi și un simptom in boala Parkinson, dar există diferențe în manifestări. 

În cazul tremorului esențial, tremuratul mâinilor apare și/sau se accentuează când folosim mâinile (tremor de acțiune). În Parkinson, tremuratul mâinilor este cel mai vizibil când ținem mâinile pe lângă corp sau în poală (tremor de repaus). 

În plus, în Parkinson apar o serie de alte simptome – printre altele, se modifică postura (spatele se încovoaie), iar mersul devine dificil. 

Este foarte importantă diagnosticarea corectă. Aici intervine experiența medicilor de la clinica Neuroaxis din București. 

 

Ce poate determina tremuratul mainilor 

Mai multe afecțiuni au ca simptom tremuratului mâinilor. Acesta poate fi însă și rezultatul administrării unor substanțe ori al unei activități fizice solicitante. 

Iată în ce cazuri poate apărea tremuratul mâinilor: 

  • AVC; 
  • Scleroză multiplă; 
  • distonie; 
  • afecțiuni psihice, precum sindromul de stres post-traumatic ori depresia; 
  • afecțiuni degenerative ereditare, cum este ataxia; 
  • traumatisme cerebrale; 
  • hipertiroidism; 
  • hipoglicemie; 
  • insuficiență renală sau hepatică; 
  • intoxicație cu mercur; 
  • administrarea anumitor substanțe precum ciclosporina (imunosupersor), corticosteroizii, taliomida (prescrisă în afecținile oncologice), procainamida (administrată în aritmii), amfetamina, o serie de antidepresive, chiar anumite antibiotice și antivirale; 
  • stres; 
  • oboseală musculară; 
  • anxietate, panică; 
  • efort (ex: menținerea vreme îndelungată a mâinilor într-o anumită poziție, muncă manuală susținută ori ridicarea/ căratul unor greutăți); 
  • consumul în exces de cafea ori băuturi ce conțin cofeină (Pepsi, Cola); 
  • alcoolism sau sevraj alcoolic.
     

Cand trebuie să mergi la medic 

Tremuratul mâinilor indică un dezechilibru, dar dacă apare rar, nu îți afectează activitățile normale și este de scurtă durată, este posibil să fie declanșat de activități fizice solicitante, oboseală sau stres și să nu reprezinte un pericol pentru sănătate. 

Când tremuratul mâinilor este persistent și te împiedică să îndeplinești sarcini normale, de zi cu zi (să mănânci, să te îmbraci, să scrii), se impune un control neurologic. 

Specialiștii de la clinica Neuroaxis, prima clinica integrată de neurologie și neuroimagistică din București, sunt alegerea potrivită în acest caz, întrucât au pregătire avansată în diagnosticarea și tratarea unei varietăți largi de afecțiuni neurologice. 

 

Ce investigații sunt recomandate in caz de tremor 

Pe lângă anamneză și examinarea fizică efectuată în cabinet, neurologul poate recomanda analize de laborator și o electromiografie (EMG). 

Acestea vor ajuta specialistul Neuroaxis în stabilirea unui diagnostic precis și prescrierea tratamentului adecvat. 

În cazul în care medicul bănuiește că tremuratul mâinilor ar putea fi un simptom de Parkison, îți va recomanda și evaluarea imagistică de tip CT sau RMN. 

 

Ce remedii există pentru tremuratul mainilor 

Tremuratul mâinilor, când este cauzat de o afecțiune, nu are remediu, dar poate fi ameliorat. Primul protocol medicamentos presupune administrarea de propanolol sau de primidonă (ori combinarea lor – la anumiți pacienți, așa s-a obținut cel mai bun rezultat) (*Uptodate). Fiecare din cele două substanțe reduce cu 50% amplitudinea tremuratului mâinilor, conform studiilor clinice. Există însă și pacienți care nu răspund la acest tratament sau nu-l tolerează. 

Fizioterapia poate ajuta, prin îmbunătățirea controlului muscular. 

Botoxul, recomandat ca remediu în tremorul vocal (al corzilor vocale) sau cel localizat la cap, nu este indicat în cazul tremuratului mâinilor, pentru că duce la pierderea sensibilității la nivelul degetelor. 

Sunt și situații când este recomandată intervenția chirurgicală. Procedurile folosite în tremor sunt: 

  • stimularea cerebrală profundă. Pentru aceasta, pacientului îi sunt implantați electrozi în anumite zone ale creierului și un dispozitiv în zona pieptului; acesta din urmă va trimite impulsuri electrice către electrozi, care vor regla impulsurile anormale din creier; 
  • ablația prin radiofrecvență – impulsurile anormale din creier sunt întrerupte cu ajutorul radiofrecvenței. Efectul acestei intervenții are o durată medie de 6 luni. 

În cazul în care este vorba despre tremorul generat de oboseală sau de o activitate fizică intensă, sunt recomandate, desigur, după caz, odihna sau evitarea efortului. La fel, dacă tremuratul mâinilor este efectul consumului în exces de cafeină ori alcool, aceste băuturi vor fi evitate. 

În cazul tremorului indus de hipertiroidism ori de sevrajul alcoolic (întreruperea bruscă a consumului de alcool), tratamentul problemei de fond ameliorează și tremuratul mâinilor. 

Dacă tremuratul mâinilor este efectul administrării unui tratament pentru o anumită afecțiune, medicul curant trebuie informat. El poate încerca ajustarea dozei, pentru a vedea dacă simptomele sunt reduse sau chiar dispar, ori poate prescrie un alt medicament. 

 

Tremorul in boala Parkinson 

În cazul Parkinson, tremuratul mâinilor este generat de deteriorarea acelei zone din creier care controlează mișcarea (sunt distruși progresiv neuronii care produc dopamina, neurotransmițătorul responsabil de capacitatea organismului de a-si controla miscarea). Odată cu progresia bolii, tremorul se extinde și în alte părți ale corpului. 

Când scade eficiența medicamentelor prescrise în faza inițială a bolii, neurologul poate recomanda montarea unei pompe de levodopa sau apomorfină pentru reglarea nivelului de dopamină din creier. Cum funcționează aceasta terapie: substanța este stocată într-o pompă externă portabilă, de mici dimensiuni, conectată la un tub de care este atașat un ac subțire introdus sub piele. Este ca o perfuzie continuă, care asigură un aport constant de levodopa (sau apomorfină), menit să mențină un nivel adecvat de dopamină. 

Când boala este avansată, iar medicația și exercițiile nu mai dau rezultate, pentru reducerea tremorului în Parkinson se poate apela la procedurile chirurgicale menționate mai sus. 

Te așteptăm la clinica Neuroaxis din București pentru diagnosticarea corectă a tremorului. Dacă te confrunți cu tremuratul mâinilor, specialiștii noștri în neurologie vor determina cauza probabilă și vor stabili tratamentul adecvat. Contactează-ne pentru detalii și programări. i

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up