Cand ai nevoie de o tomografie la cap?

Autor: Dr. Emilia Margarita Diaconu

Despre autor

Tomografie la cap, respectiv tomografia cerebrala, este recomandata de medicii neurologi atunci cand este necesara evaluarea unui traumatism cranian, a durerilor de cap severe, starii de ameteala, sau atunci cand exista o suspiciune de anevrism, hemoragie craniana, AVC sau tumora cerebrala.

Ce este o tomografie la cap?

Tomografia la cap  (CT cerebral sau cranian) este o analiza imagistica, cu scop diagnostic, care foloseste razele X pentru a produce imagini  ale creierului si cutiei craniene.

Structurile normale din regiunea examinata (os, aer, creier, lichid, vase de sange), au densitati diferite si, astfel,  au aspect diferit pe imaginile obtinute.

In afara acestora, se identifica aparitia unor densitati anormale, care ajuta la identificarea leziunilor sau diagnosticarea unei afectiuni neurologice. 

Tomografia  la cap  poate fi realizata nativ sau cu substanta de contrast. Injectarea substantei de contrast, pe cale venoasa, modifica densitatea acestor structuri, normale si patologice, si  ajuta la diferentierea lor.

event

Fii atent la ce simptome ai! Fa-ti o programare la neuroaxis

In ce cazuri este recomandata tomografia la cap?

Tomografia cerebrala, in urgenta

Pacientii cu traumatisme puternice sau cu simptome acute de lesin, pierderea starii de constienta, paralizie brusc instalata, pot beneficia de o examinare rapida, prin tomografie cerebrala; aceasta este mai usor de accesat, de executat, procedura este mai rapida si ofera informatiile strict necesare pentru a decide atitudinea terapeutica imediata.

Ulterior, medicul neurolog va corela rezultatul tomografiei de la cap cu  simptomele pacientului si va decide daca este utila examinarea prin rezonanta magnetica, cu protocoale dedicate fiecarui tip de afectiune, sau angiografia, care va evalua mai complet vasele creierului.

Pacietii cu dureri de cap spontane si severe

Durerile de cap severe, care apar spontan, dispar, dar revin iarăși cu aceeași intensitate, pot fi un semn de hemoragie intra-craniana cauzată de ruperea unui anevrism și potnecesita un CT cranian.

Pacientii care prezinta simptome de AVC

In cazul acestora, tomografia la cap este realizata pentru a verifica daca exista un teritoriu de creier mai slab irigat, datorita infundarii unui vas de sange cu un cheag, sau daca un vas s-a rupt si a provocat o hemoragie.

Cand medicul suspecteaza o tumora cerebrala

Exista cazuri in care simptomele se instaleaza lent, in cateva luni, si medicul neurolog suspecteaza un proces inlocuitor de spatiu care comprima creierul.

Tomografia la cap este utila pentru depistarea unei formatiuni, stabilirea dimensiunilor acesteia, gradului de compresie asupra creierului si structurilor adiacente; depisteaza daca formatiunea contine calcificari, precum si efectul pe care aceasta il are asupra osului cutiei craniene.

In functie de tipul de tumora si de localizare, aceasta poate distruge osul, poate largi gaurile fiziologice, deja existente, in mod normal, in baza craniului, sau poate determina o reactie de calcificare excesiva in osul cutiei craniene sau in inverisul creierului.

Prezenta calciului si evaluarea limitelor osoase nu se poate face decat prin tomografie la cap.

In plus, cand diagnosticul este cert, tomografia cerebrala, cu un protocol special, permite  efectuarea planului pentru radioterapie.

Anomalii ale sinusurilor paranazale, cavitatilor nazale sau ale structurilor otomastoidiene

Pacientii care au dureri sau secretii la nivelul sinusurilor, nasului si urechilor, cu nas infundat sau surditate, beneficiaza de examinare prin tomografie la cap, dar cu sectiuni adaptate acestor regiuni, adiacente cutiei craniene.

Desi, anatomic, sunt situate in vecinatate, tomografia corecta presupune sectiuni mai subtiri si cu rezolutie inalta  pentru sinusuri si urechi, fata de sectiunile pentru creier.

De aceea, este importanta suspiciunea de diagnostic a medicului clinician, astfel incat, desi este tot in regiunea capului, tomografia sa fie adaptata fiecărui pacient.

O tomografie la cap poate fi realizata in timpul spitalizarii sau ca o investigatie distincta.

Clinica Neuroaxis din București specializată în neurologie este cel mai potrivit loc pentru a efectua o tomografie la cap, fie ca e vorba de un CT cerebral nativ sau cu substanta de contrast. Dacă ai o trimitere pentru tomografie cerebrala, te ajutam in cel mai scurt timp posibil. 

Poți beneficia de aceasta investigatie si gratuit, cu bilet de trimitere, iar in cazul recomandarii CT cu substanta de contrast, putem asigura in clinica si efectuarea analizelor necesare inaintea investigatiei: uree si creatinina.Programeaza-te aici!

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up