Stare de ameteala – cum punem diagnosticul corect?

Te-ai ridicat vreodata in picioare si totul a inceput sa se invarta in jurul tau? Ai inceput sa vezi incetosat sau neclar? Sau poate ca ai simtit ca urmeaza sa cazi brusc sau ca iti pierzi echilibrul? Toate aceste senzatii intra sub definitia de stare de ameteala.

Ce este o stare de ameteala?

Ameteala este un termen general, folosit pentru a descrie o serie de senzatii precum dezechilibrul sau tulburarile de vedere.

Ameteala te face sa simti ca lumea se roteste in jurul tau sau ca iti fuge pamantul de sub picioare. Starea de ameteala este unul din cele mai frecvente simptome cu care un pacient se prezinta la medicul neurolog si poate fi provocata din varii motive. Medicul neurolog trebuie sa inteleaga la ce te referi prin “stare de ameteala” pentru a pune diagnoticul corect, iar acest lucru se intampla intr-o consultatie de neurologie,care, la Neuroaxis dureaza 1 ora.

Ce ascunde o stare de ameteala?

Ameteala poate sa cuprinda mai multe stari si senzatii, pe care medicul neurolog le evalueaza si pe baza carora se poate orienta in timpul consultului neurologic.

In functie de raspunsurile pacientului, medicul poate clasifica starea de ameteala in 1 din 4 categorii:

1. Vertij – iluzia sau senzatia ca totul se invarte in jurul tau. Senzatia este de miscare rotativa, ca atunci cand ai coborat dintr-un roller-coaster sau lineara, ca atunci cand esti pe o barca si sunt valuri. Cand ai vertij poti sa ai senzatii de greata, voma, vedere neclara sau probleme de echilibru;

2. Tulburare de echilibru – confundata uneori cu instabilitatea secundara a unor probleme de articulatii mari sau de coloana;

3. Presincopa – senzatia iminenta ca urmeaza lesinul;

4. Stare de confuzie (cap tulbure) – desi este greu de descris de pacient fara sa foloseasca cuvantul ameteala, aceasta imprecizie de limbaj poate sa ajute medicul sa faca diferenta dintre o ameteala care dezechilibreaza si una care da senzatia de plutire sau de cap greu.

Abordarea clinica difera in functie de tipologia in care se inscrie fiecare stare de ameteala, de aceea consultatia clinica este primul pas spre identificarea corecta a starii pacientului.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Diagnostic corect pe baza simptomului de ameteala

Ameteala este un simptom frecvent si prezent in descrierea multor afectiuni neurologice (afectarea vestibulara periferica, accident vascular cerebral, migrena, spondiloza cervicala, scleroza multipla, tumori.).

In cadrul unui consult neurologic, medicul va afla de la pacient cum se manifesta starea de ameteala, conditiile de aparitie, istoricul afectiunilor, daca pacientul este la momentul respectiv sub un tratament medicamentos si apoi va face un consult clinic. In general, medicul va cere investigatii in plus pentru a pune diagnosticul. Cu atat mai mult, in cazul in care medicul neurolog suspecteaza ca ai avut un accident vascular cerebral sau afla ca ai suferit o lovitura la nivelul capului, va cere investigatii in plus, precum RMN sau CT.

Este indicat consultul neurologic atunci cand experimentati stari recurente sau severe de ameteala. Recomandam mersul de urgenta la medic atunci cand aveti o stare de ametela asociata cu unul sau mai multe din urmatoarele simptome:

  • Debut brusc;
  • Scaderea fortei musculare;
  • Tulburare de coordonare;
  • Amorteala la maini sau picioare;
  • Stari de lesin;
  • Vedere dubla;
  • Stare de confuzie;
  • Dificultati de vorbire;
  • Stari de voma sau greata severe;
  • Modificari de auz;
  • Dureri de cap severe;
  • Dureri in piept;
  • Dificultati de respiratie.

Daca ametesti des sau ameteala ta este acompaniata de alte simptome, vino la o consultatie neurologica de 1 ora la Neuroaxis.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up