Care este legatura dintre epilepsie si somn?
In timpul unui somn fara vise se produc descarcari electrice anormale ale neuronilor. Intensitatea acestor descarcari este direct proportionala cu intensitatea crizei.
Somnul este o stare fiziologica normala care ajuta la odihna si energizarea creierului, in timp ce crizele epileptice fac parte dintr-o stare patologica cu consecinte negative. De cele mai multe ori, crizele de epilepsie apar exclusiv in somn.
Simptomele epileptice in timpul somnului, indiferent de gradul de intensitate al crizelor, se pot manifesta prin contractii musculare intense, miscare necontrolata, miscari involuntare si iregulate ale membrelor sau somnambulism. Pacientul nu este constient ca are o convulsie, iar trezirile dese in timpul noptii sunt deseori interpretate gresit ca insomnie sau alte tulburari de somn.
Interdependenta intre somn si epilepsie este reciproca. Epilepsia deregleaza somnul normal, iar lipsa de somn agraveaza epilepsia. De asemenea, medicatia care trateaza epilepsia poate perturba somnul. Un somn linistit si complet este foarte important pentru pacientii epileptici.
Dinamismul starii de somn ofera posibilitatea unui diagnostic unic si stabilirii unui tratament potrivit pentru dereglari ale sistemului nervos central, precum epilepsia. Starile neurofiziologice de somn pot scoate in evidenta aspecte ale epilepsiei care nu apar in starea de trezire.