Somatizare este un fenomen ce poate aparea in viata fiecaruia dintre noi. Relatia dintre minte si corp este automata si involuntara. Toate emotiile pe care le simtim au si un corespondent fizic. Spre exemplu, dupa o zi obositoare psihic, pot sa apara durerea de spate, de cap sau starea de epuizare. Cand avem senzatii de anxietate, ca inaintea unei expuneri in fata unui public, putem simti greata sau ameteala. Atunci cand suntem suparati sau nervosi, poate sa apara tensiunea musculara.
Somatizare: cum ne dam seama de ea?
Somatizarea poate fi un diagnostic in sine, dar cel mai frecvent este un simptom. Un pacient poate sa observe o serie de schimbari fiziologice, sa le considere semn de boala si sa consulte medicul. Somatizarea devine o problema clinica in momentul in care provoaca anxietate si este strans legata de ipohondrie. Medicii definesc ipohondria ca pe o stare de neliniste continua si preocupare obsesiva asupra propriei sanatati.
Sindromul tulburarilor somatice se concentreaza pe simptome fizice. Acestea pot fi durerea sau oboseala, care provoaca un stres emotional major. Simptomele care apar nu au nicio cauza medicala asociata si provoaca un comportament anxios legat de starea de sanatate.
Somatizare: cauze si factori de risc
Somatizarea apare atunci cand pacientul simte durere inexplicabila, oboseala, dificultati de respiratie, palpitatii, tuse, ameteala, senzatie de lesin, voma, dureri de stomac sau diaree. Intr-un astfel de scenariu, pacientii incep sa se ingrijoreze. Incep sa creada ca pot avea o boala misterioasa si considera ca au simptome severe, tocmai pentru ca nu stiu sa le descifreze.
Somatizarea se dezvolta, in cele mai multe dintre cazuri, inconstient, ca un mecanism de alerta, in incercarea pacientului de a se proteja si preveni afectiuni mai grave. Unele “dureri” psihologice sau emotionale sunt foarte greu de suportat la nivel constient, prin urmare se transforma in durere a trupului sau oboseala.