Social Media- ce spune profilul tau despre sanatatea ta mintala
Social Media este noua normalitate cand vine vorba de comunicare, informatie sau exprimare de sine. Inevitabil, majoritatea dintre noi suntem activi pe Facebook, Instagram, TikTok sau alte canale. Prezenta virtuala si activitatea digitala fac parte din profilul vremurilor pe care le traim. Dar aceasta prezenta si mai ales modul in care iti construiesti identitatea digitala pot spune mai multe lucruri despre ce se intampla in creierul tau.
Un studiu recent atrage atentia asupra faptului ca personalitatea, comportamentul si starea sanatatii mintale sunt reflectate in profilul de pe Social Media.
Cum a fost realizat studiul Social Media?
Cercetatorii de la Penn Medicine si Stony Brook University au comparat, cu acordul utilizatorilor, dosarele lor medicale cu postarile si interactiunile de pe Facebook sau alte retele de socializare. Au incercat sa raspunda la 2 intrebari:
- Putem prezice, pe baza limbajului folosit in Social Media, potentiale probleme de sanatate?
- Putem identifica, pe baza postarilor in Social Media, simptome specifice pentru anumite afectiuni?
Au fost analizate aproape 1 milion de statusuri de pe Facebook, continand peste 20 de miliarde de cuvinte. Acestea au provent de la 1000 de utilizatori (participanti voluntari la studiu) si din postari de cel putin 500 de cuvinte. Limbajul folosit de fiecare participant a fost codificat si cu ajutorul statisticii si programarii, s-a creat un sistem de probabilitate pentru 21 de afectiuni. Acestea au fost stabilite de cercetatori, inainte de inceperea studului. Dintre ele, cele mai frecvente printre utilizatori, ca potentialitate, au fost diabetul si tulburarile psihice, precum depresia si anxietatea.
Care este legatura dintre un diagnostic si Social Media?
Utilizatorii platformelor de socializare (peste 2 miliarde) fac publice informatii privitoare la activitatile lor, personalitatea si statutul social. De asemenea, vorbesc despre cum se simt si ce emotii sau sentimente experimenteaza. Astfel, fara sa ne dam seama, fiecare dintre noi cream un continut original despre noi insine in Social Media. Continutul creste constant, cu fiecare postare, si poate releva, pe baza unui sistem de probabilitati, ce criterii indeplinesti in cazul unor afectiuni.
Desigur, Facebook-ul sau alta platforma de Social Media, indiferent de algoritmii pe care ii foloseste, nu poate pune, in nici un caz, un diagnostic valid. Pentru asta, este necesar si recomandat consultul medical. Insa, studii precum cel prezentat mai sus, ajuta la o intelegere mai buna asupra importantei si relevantei limbajului pe care il folosim cand vorbim “despre ce ne doare” in afara cabinetului medical.
Postarile de pe Social Media fac referire la stilul de viata, experiente sau emotii, prin urmare, daca sunt analizate intr-o anumita cheie, pot oferi informatii despre starea de sanatate a utilizatorului.
Ce au descoperit cercetatorii?
Pe baza algoritmului de analiza stabilit de cercetatori, acestia au putut sa indice o predispozitie spre alcoolism pe baza repetarii cuvintelor “bautura” sau “sticla” in postarile unui individ. O alta concluzie a fost in privinta folosirii unor termini religiosi precum “Dumnezeu” sau “a se ruga”. Acestia au indicat intr-un procent de 15% ori mai mare prezenta sau predispozitia diabetului la persoanele care le-au folosit frecvent, spre deosebire de cei care nu au facut uz de acesti termini. Cuvintele negative si agresive, precum “prost” au facut trimitere la dependenta de substante halucinogene sau la prezenta psihozei.
In ceea ce priveste tulburarile afective sau psihice, pentru depresie, cuvintele care au facut trimitere la ea, tin de somatizare (stomac, cap, a durea) sau suferinta emotionala (durere, a plange, lacrimi). In cazul anxietatii, cuvintele cele mai frecvent folosite tin de personalul medical, “doctor”, “asistenta” sau de ce se intampla in spital “durere”, “operatie”, “medicamente”.
Indiferent de ce alegi sa impartasesti cu ceilalti pe Social Media, daca observi schimbari de comportament sau de stari afective, mergi la medicul psihiatru sau la psiholog, pentru o evaluare corecta. Nu lasa depresia sau anxietatea sa puna stapanire pe tine.
Last Updated on June 17, 2021