Sindromul burnout: cum recunosti ca suferi de oboseala cronica

Sindromul burnout a devenit un fenomen tot mai cunoscut in lumea profesionala. Se presupune ca burnout-ul conduce catre depresie. Dar care este de fapt diferenta intre cele doua? Conform World Health Organization 2019, oboseala cronica poate afecta sanatatea ta fizica si mentala.

Sindromul burnout este o problema medicala?

Sindromul burnout a fost inclus in a 11-a Clasificare statistica internationala a bolilor si a problemelor de sanatate inrudite (cunoscuta sub abrevierea ICD-11) ca un fenomen ocupational. Desi nu a fost clasificat ca o conditie medicala, sindromul burnout este definit ca „un sindrom conceptualizat ca un rezultat al stresului cronic la locul de munca care nu este gestionat corect”. ICD-11 descrie ca burnout-ul se prezinta prin trei fenomene:

  1. Senzatii de lipsa de energie sau epuizare
  2. Distanta psihica ridicata fata de locul de munca, sau sentimente negative sau cinice fata de locul de munca 
  3. Eficacitate profesionala redusa

Stresul la locul de munca poate avea repercusiuni severe in sanatatea noastra fizica si psihica. Cauzele posibile pentru oboseala cronica la serviciu pot fi: asteptarile ridicate ale conducerii privind cantitatea de munca, presiunea termenelor limita sau conflictele cu colegii.

Cum recunoastem simptomele burnout-ului?

Simptomele burnout-ului sunt variate, derivate in general din cele trei mari fenomene ale oboselii cronice descrise de ICD-11. Epuizarea la locul de munca se poate manifesta fizic prin simptome precum durere, probleme gastro-intestinale sau imunitate scazuta, dureri de cap sau insomnie. Oboseala emotionala si lipsa de energie se manifesta in toate activitatile de la locul de munca. Sindromul burnout distanteaza pacientii de serviciu si mediul in care lucreaza. Dezinteresul si alienarea de responsabilitatile de la locul de munca incep sa se dezvolte. Incepe apoi sa se observe eficacitatea redusa in activitatile profesionale. Lipsa de concentrare si negativismul sunt, de asemenea, simptome ale sindromului burnout.

Sindrom burnout sau depresie?

Simptomele burnout-ului pot avea in spate alte cauze precum patologii mentale sau psihosomatice: depresia sau anxietatea. Epuizarea extrema, performanta redusa si perspectiva negativa asupra mediului inconjurator pot fi simptome ale depresiei. De cele mai multe ori, sindromul burnout poate fi ameliorat cu un concediu. In cazul depresiei, problema nu se va ameliora prin odihna de la locul de munca, si va persista si dupa aceasta perioada. 

Nemultumirea si oboseala cronica se pot transforma in depresie. Pe langa simptomele asociate si cu burnout-ul, depresia poate prezenta incredere de sine scazuta si ganduri

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Neuroștiința din spatele Crăciunului. Cum se activează „circuitul fericirii”

Noutati

Cum ți se schimbă creierul iarna

Noutati

8 motive pentru care creierul tău iubește sărbătorile de iarnă

Noutati
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up