Simptome Parkinson – cum le identifici din timp?

Autor: Dr. Bianca Nitu

Despre autor

Boala Parkinson este una dintre cele mai intalnite boli neurodegenerative, iar evolutiile din domeniul medical permit o diagnosticare mai timpurie. De asemenea, tratamentele la care pot avea acces persoanele care sufera de boala Parkinson s-au îmbunatatit, limind efectele simptomelor asociate.

Date fiind complicatiile pe care o persoana care sufera de boala Parkinson le sufera, dar si modul in care acestea se reflecta asupra familiei este important ca un numar cat mai mare de cazuri sa fie identificate din timp.

Ce este boala Parkinson?

Boala Parkinson este a doua cea mai frecventa tulburare neurodegenerativa dupa boala Alzheimer si cea mai frecventa tulburare de miscare, afectand la nivel mondial mai  mult de 7 milioane de persoane. 

In Boala Parkinson apare o pierdere a neuronilor dopaminergici, responsabili cu productia de dopamina, fiind afectata in principal functia creierului de a controla miscarile. Cu toate acestea, exista un decalaj intre momentul in care incepe pierderea neuronilor si  momentul in care apar  simptomele motorii ( lentoare in miscare, tremor, rigiditate, etc) datorita capacitatii creierul de a compensa pierderea neuronilor dopaminici prin adaptare.

In momentul in care simptomele motorii devin  manifeste  insemna ca la nivel  cerebral ( striatal ) s-au pierdut in jur de 70-80 %  din neuronii dopaminergici. 

Datorita complexitatii bolii, desi au trecut peste 200 de ani de la prima atestare a maladiei intr-un document medical – „Shaking Palsy”, James Parkinson, 1817,  inca nu este pe deplin inteleasa,   neavand un tratament curativ, dar exista medicatie simptomatica si care  incetineste evolutia bolii.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Simptome Parkinson

Este recomandat sa te adresezi unui medic neurolog atunci cand observi aceste simptome la propria persoana sau la cineva drag:

  • Tremuratul membrelor
  • Miscari lente
  • Mers dificil
  • Schimbarea scrisului de mana
  • Probleme cu mirosul
  • Tulburari de somn (insomnie, somnolenta diurnala excesiva, cosmaruri , apnee sau somn agitat )
  • Probleme de echilibru
  • Schimbari de voce
  • Postura incorecta a corpului
  • Tulburari neuropsihiatrice  (depresie, anxietate, dementa, confuzie, atacuri de panica  etc)
  • Simptome gastro-intestinale: constipatie, hipersalivatie,  tulburare de inghitire,etc
  • Alte simptome precum: mictiuni imperioase, hipersudoratie, hipotensiune arteriala, ortostatica, disfunctii sexuale si erectile

Simptome Parkinson – cum le identifici din timp?

simptome-semne -parkinson

Simptomele bolii Parkinson apar subtil si se dezvolta treptat. 

Majoritatea  pacientilor sau apartinatorii sunt alertati de tremor, dar  nu se poate pune semnul egal intre tremor si boala Parkinson. Boala insumeaza o  multitudine de simptome si semne, existand pacienti care au boala fara sa aiba tremor sau tremor care este asociat altei boli . 

Cu toate acestea, manifestarile fizice sunt precedate de unele simptome precum: 

  • pierderea mirosului
  • tulburari de somn
  • constipatie continua fara cauza aparenta
  • tulburari de dispozitie, adesea sub forma anxietatii si depresiei.

Pornind de la astfel de simptome, boala Parkinson poate fi identificata in stagiul timpuriu. 

De aceea recomandarea specialistilor este consultatia neurologica pentru un diagnostic corect si inceperea tratamentului  in cel mai scurt timp posibil . 

Pentru a face asta este insa necesara o supraveghere a starii mintale si a comportamentelor proprii mai ales daca:

  • Ai peste 60 de ani
  • Daca esti barbat
  • Daca ai rude care sufera sau au suferit de Parkinson
  • Ai suferit traume la nivelul capului
  • Ai fost expus la substante toxice
event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Boala Parkinson se vindeca?

In prezent, boala Parkinson nu are un tratament curativ, insa exista scheme de tratament care controleaza simptomele, adesea cu raspuns extrem de favorabil

Trebuie subliniat faptul ca diagnosticarea timpurie si tratamentele adecvate pot face ca unele simptome Parkinson sa poata fi tinute sub control, astfel incat persoanele afectate sa  aiba o  calitate a vietii cat mai buna. 

Boala Parkinson – tratament

Este  esential ca in conduita terapeutica sa se  faca o terapie personalizata tinand cont de job-ul pacientului, activitatea fizica si viata sociala, dar urmarind liniile directoare ale ghidurilor internationale si nationale. 

Pentru a ameliora unele simptome cauzate de catre boala Parkinson, medicul neurolog poate recomanda tratamente medicamentoase. Acesti compusi fac parte din doua clase: medicamente dopaminergice si medicamente non-dopaminergice.

Medicamentele dopaminergice:

  • Stimuleaza productia de dopamina
  • Stimuleaza receptorii de dopamina
  • Limiteaza metabolizarea levodopei
  • Inhiba degradarea dopaminei

Medicamentele non-dopaminergice:

  • Au rolul de a interfera cu activitatea altor neurotransmitatori din creierul uman.

Pentru stadiile avansate de boala exista terapii complexe, una dintre ele fiind stimularea cerebrala profunda. Aceasta presupune implantarea unor electrozi  intr-o zona din creier care coordoneaza miscarea. Electrozii  sunt conectati la  un mic dispozitiv, asemanator cu stimulatorul cardiac, avand rolul  de a trimite diferite impulsuri catre tesuturile cerebrale si de a imbunatati functia motorie a persoanelor afectate.

Terapia medicamentoasa nu poate avea efectul maxim daca nu este insotita de  miscare si  exercitii fizice. 

Exista dovezi din ce in ce mai mari ca exercitiile fizice pot avea un efect neuroprotector, ceea ce inseamna ca poate incetini evolutia bolii. Cercetatorii considera ca exercitiile fizice pot intarzia debutul bolii  Parkinson si determina o  progresia lenta, daca sunt introduse mai devreme in strategia de tratament. 

Diagnosticarea timpurie a bolii Parkinson este importanta pentru controlarea simptomelor. 

Datorita naturii multidimensionale a bolii Parkinson, fiecare pacient are nevoie de un management individualizat, program oferit de mai multi profesionisti din diferite discipline, coordonat de  medicul neurolog specializat in tulburari de miscare. 

Programeaza un consult neurologic la clinica Neuroaxis!

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up