Este esential ca in conduita terapeutica sa se faca o terapie personalizata tinand cont de job-ul pacientului, activitatea fizica si viata sociala, dar urmarind liniile directoare ale ghidurilor internationale si nationale.
Pentru a ameliora unele simptome cauzate de catre boala Parkinson, medicul neurolog poate recomanda tratamente medicamentoase. Acesti compusi fac parte din doua clase: medicamente dopaminergice si medicamente non-dopaminergice.
Medicamentele dopaminergice:
- Stimuleaza productia de dopamina
- Stimuleaza receptorii de dopamina
- Limiteaza metabolizarea levodopei
- Inhiba degradarea dopaminei
Medicamentele non-dopaminergice:
- Au rolul de a interfera cu activitatea altor neurotransmitatori din creierul uman.
Pentru stadiile avansate de boala exista terapii complexe, una dintre ele fiind stimularea cerebrala profunda. Aceasta presupune implantarea unor electrozi intr-o zona din creier care coordoneaza miscarea. Electrozii sunt conectati la un mic dispozitiv, asemanator cu stimulatorul cardiac, avand rolul de a trimite diferite impulsuri catre tesuturile cerebrale si de a imbunatati functia motorie a persoanelor afectate.
Terapia medicamentoasa nu poate avea efectul maxim daca nu este insotita de miscare si exercitii fizice.
Exista dovezi din ce in ce mai mari ca exercitiile fizice pot avea un efect neuroprotector, ceea ce inseamna ca poate incetini evolutia bolii. Cercetatorii considera ca exercitiile fizice pot intarzia debutul bolii Parkinson si determina o progresia lenta, daca sunt introduse mai devreme in strategia de tratament.
Diagnosticarea timpurie a bolii Parkinson este importanta pentru controlarea simptomelor.
Datorita naturii multidimensionale a bolii Parkinson, fiecare pacient are nevoie de un management individualizat, program oferit de mai multi profesionisti din diferite discipline, coordonat de medicul neurolog specializat in tulburari de miscare.
Programeaza un consult neurologic la clinica Neuroaxis!