• menu close meniu

Cum recunoastem simptomele unui AVC minor?

Autor: Dr. Dan Buzoianu

Despre autor

Statisticile arata faptul ca accidentele vasculare cerebrale reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze de deces la nivel mondial. In 2019, 6,6 milioane de persoane au murit din cauza diferitelor forme de AVC. Recunoasterea si tratarea simptomelor de AVC minor, un precursor in unele cazuri al AVC-ului, poate contribui la cresterea sperantei de viata si limitarea eventualelor complicatii.

Ce este un AVC minor?

Simptomele unui AVC minor, asa cum este numit in mod comun, dureaza cateva minute si nu provoaca daune permanente. AVC-ul minor este de fapt un accident vascular cerebral ischemic de dimensiuni mici cu un deficit neurologic restant mic in timp ce un atac ischemic tranzitoriu, prin definitie nu lasa in spate nici un fel de deficit neurologic si teoretic nu ar trebui sa aiba urma imagistica.

Pentru ambele, cauzele sunt suprapuse si investigatiile de diagnosticare sunt aceleasi, dar cele doua nu trebuie confundate. De aceea este necesar consultul neurologic la cel mai mic simptom de AVC minor. 

Simptomele unui AVC minor reprezinta un avertisment pentru o problema neurologica mult mai grava. 1 din 3 persoane care a trecut printr-un atac ischemic tranzitoriu risca sa treaca printr-un accident vascular cerebral (AVC). In jumatate dintre cazuri, acest lucru se intampla in doar un an de la AIT.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Cauze

Cauza principala este reprezentata, in multe cazuri, de o acumulare de colesterol in interiorul unei artere. Aceasta conditie este numita ateroscleroza si predispune la limitarea aportului de oxigen si substante nutritive catre tesuturile cerebrale.

Factori de risc

Un AVC minor este favorizat de factori de risc precum:

 • Varsta, riscul fiind mai mare in cazul persoanelor peste 55 de ani;
 • Istoricul familial de AIT;
 • Hipertensiunea arteriala;
 • Activitatea fizica limitata;
 • Diabetul;
 • Bolile cardiovasculare;
 • Fibrilatia atriala;
 • Fumatul;
 • Consumul de droguri;
 • Obezitatea. 

Simptome Avc minor

Simptomele unui AVC minor nu difera de cele ale unui accident vascular cerebral. In general, acestea apar subit si pot include:

 • Amorteala la nivelul fetei, bratelor sau picioarelor;
 • Dureri de cap;
 • Probleme legate de mobilitate;
 • Ameteala;
 • Pierderea coordonarii si echilibrului;
 • Probleme legate de pronuntia si intelegerea cuvintelor;
 • Probleme de vedere, la unul sau ambii ochi.

Diagnostic

Deoarece simptomele de AVC minor nu difera de cele ale unui accident vascular este recomandat un consult de specialitate pentru a evita posibilele complicatii. In stabilirea diagnosticului, specialistii apeleaza la:

Evaluarea clinica

Specialistii vor evalua aspecte precum vederea, miscarile ochilor, vorbirea si limbajul, forta, reflexele si sistemul senzorial pentru a determina cat de grave sunt simptomele AVC-ului minor  si pentru a determina localizarea accidentului vascular.

Ecografia Doppler cervicala

Undele sonice emise de catre ecograf permit realizarea unei imagini complete a tesuturilor din zona gatului si o examinare indeaproape a arterelor carotide. Astfel, eventualele blocaje sau portiuni ingustate care au determinat simptomele AVC-ului minor pot fi identificate.

Tomografia computerizata

Aceasta forma de imagistica este folosita pentru a evalua tesuturile cerebrale si arterele de la nivelul gatului. In acest fel, medicii neurologi pot sa identifice cauzele blocajului care a redus/intrerupt fluxul sanguin si care sunt daunele produse.

RMN

Realizarea unui model tridimensional al creierului si al gatului este o alta modalitate prin care cheagurile de sange sau ingustarea arterelor pot fi identificate.

Tratament

In functie de severitatea simptomelor unui AVC minor, specialistii pot recomanda:

Medicamente antiplachetare

Aceste medicamente fac ca trombocitele,  unul dintre tipurile de celule sanguine circulante, sa fie mai putin susceptibile in a forma cheaguri. Cand vasele de sange sunt ranite, trombocitele incep sa formeze cheaguri. Cel mai comun medicament antiplachetar este aspirina.

Medicamente anticoagulante

Aceste medicamente influenteaza factorii de coagulare, reducand riscul formarii unor noi cheaguri de sange la nivelul inimii, arterelor din gat sau din creier

Endarterectomia si procedurile chirurgicale vasculare

Atunci cand un pacient prezinta un risc semnificativ de atac ischemic tranzitoriu cauzat de ingustarea arterei carotide, una dintre optiunile disponibile este endarterectomia. Aceasta interventie preventiva elimina depozitele de grasime pentru a preveni repetarea unui AIT sau AVC.

Angioplastia percutana cu stent

Aceasta interventie presupune folosirea unui stent si cateodata a unui balon pentru a mentine deschisa o artera care bloca fluxul de sange catre creier.

Chiar daca simptomele unui AVC minor sunt de scurta durata, este indicat sa apelezi cat mai repede la un neurolog pentru a primi ingrijirile si tratamentele necesare. Specialistii Neuroaxis iti sunt alaturi si iti ofera in cadrul unui consult toate informatiile de care ai nevoie pentru a limita riscul de atac ischemic tranzitoriu.

Summary
Cum recunoastem simptomele unui AVC minor?
Article Name
Cum recunoastem simptomele unui AVC minor?
Description
Atacul ischemic tranzitoriu sau AVC-ul minor are simptome similare cu un accident cerebral. Simptomele unui AVC minor dureaza intre cateva secunde si 24 de ore. Află mai multe aici de la medicii specialisti in sanatatea creierului.
Author
Publisher Name
Clinica Neuroaxis
Publisher Logo
event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up