Cum recunoastem simptomele unui AVC minor?

Autor: Dr. Dan Buzoianu

Despre autor

Statisticile arata faptul ca accidentele vasculare cerebrale reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze de deces la nivel mondial. In 2019, 6,6 milioane de persoane au murit din cauza diferitelor forme de AVC. Recunoasterea si tratarea simptomelor de AVC minor, un precursor pentru un AVC ischemic tranzitoriu, dar nu numai, poate contribui la cresterea sperantei de viata si limitarea eventualelor complicatii.

Afla din articolul nostru care sunt si cum sa recunosti la timp simptomele unui AVC minor, dar si ce inseamna un AVC.

Ce inseamna un AVC minor?

Simptomele unui AVC minor, asa cum este numit in mod comun, dureaza cateva minute si nu provoaca daune permanente. AVC-ul minor este de fapt un accident vascular cerebral ischemic de dimensiuni mici cu un deficit neurologic restant mic in timp ce un atac ischemic tranzitoriu, prin definitie nu lasa in spate nici un fel de deficit neurologic si teoretic nu ar trebui sa aiba urma imagistica.

Pentru ambele, cauzele sunt suprapuse si investigatiile de diagnosticare sunt aceleasi, dar cele doua nu trebuie confundate. De aceea este necesar consultul neurologic la cele mai mici simptome de AVC minor. 

Simptomele unui AVC minor reprezinta un avertisment pentru o problema neurologica mult mai grava. 1 din 3 persoane care a trecut printr-un atac ischemic tranzitoriu risca sa treaca printr-un accident vascular cerebral (AVC). In jumatate dintre cazuri, acest lucru se intampla in doar un an de la AVC-ul ischemic tranzitoriu.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Cauze

Cauza care provoaca aparitia simptomelor de AVC minor este reprezentata, in multe cazuri, de o acumulare de colesterol in interiorul unei artere. Aceasta conditie este numita ateroscleroza si predispune la limitarea aportului de oxigen si substante nutritive catre tesuturile cerebrale.

Factori de risc

Un AVC minor este favorizat de factori de risc precum:

  • Varsta, riscul fiind mai mare in cazul persoanelor peste 55 de ani;
  • Istoricul familial de AVC ischemic tranzitoriu;
  • Hipertensiunea arteriala;
  • Activitatea fizica limitata;
  • Diabetul;
  • Bolile cardiovasculare;
  • Fibrilatia atriala;
  • Fumatul;
  • Consumul de droguri;
  • Obezitatea. 

Avc, simptome

Simptomele unui AVC minor nu difera de cele ale unui accident vascular cerebral. In general, acestea apar subit si pot include:

  • Amorteala la nivelul fetei, bratelor sau picioarelor;
  • Dureri de cap;
  • Probleme legate de mobilitate;
  • Ameteala;
  • Pierderea coordonarii si echilibrului;
  • Probleme legate de pronuntia si intelegerea cuvintelor;
  • Probleme de vedere, la unul sau ambii ochi.

Diagnostic

Pentru un AVC minor, simptomele nu difera de cele ale unui accident vascular. De aceea este recomandat un consult de specialitate pentru a evita posibilele complicatii. In evaluarea simptomelor de AVC si stabilirea diagnosticului, specialistii apeleaza la:

Evaluarea clinica

Specialistii vor evalua, ca suspiciune de AVC, simptome si aspecte precum vederea, miscarile ochilor, vorbirea si limbajul, forta, reflexele si sistemul senzorial pentru a determina cat de grave sunt simptomele AVC-ului minor  si pentru a determina localizarea accidentului vascular.

Ecografia Doppler cervicala

Undele sonice emise de catre ecograf permit realizarea unei imagini complete a tesuturilor din zona gatului si o examinare indeaproape a arterelor carotide. Astfel, eventualele blocaje sau portiuni ingustate care au determinat simptomele AVC-ului minor pot fi identificate.

Tomografia computerizata

Aceasta forma de imagistica este folosita pentru a evalua tesuturile cerebrale si arterele de la nivelul gatului. In acest fel, medicii neurologi pot sa identifice cauzele blocajului care a redus/intrerupt fluxul sanguin,  care sunt daunele produse si care este cel mai indicat tratament pentru AVC minor.

RMN

Realizarea unui model tridimensional al creierului si al gatului este o alta modalitate prin care cheagurile de sange sau ingustarea arterelor pot fi identificate.

Tratament AVC minor

In functie de severitatea simptomelor unui AVC minor, specialistii pot recomanda:

Medicamente antiplachetare

Aceste medicamente fac ca trombocitele,  unul dintre tipurile de celule sanguine circulante, sa fie mai putin susceptibile in a forma cheaguri. Cand vasele de sange sunt ranite, trombocitele incep sa formeze cheaguri (acesta fiind, in cazul unui AVC, un simptom principal). Cel mai comun medicament pentru AVC  antiplachetar este aspirina.

Medicamente anticoagulante

Aceste medicamente pentru AVC influenteaza factorii de coagulare, reducand riscul formarii unor noi cheaguri de sange la nivelul inimii, arterelor din gat sau din creier

Endarterectomia si procedurile chirurgicale vasculare

Atunci cand un pacient prezinta un risc semnificativ de atac ischemic tranzitoriu cauzat de ingustarea arterei carotide, una dintre optiunile disponibile este endarterectomia. Aceasta interventie preventiva elimina depozitele de grasime pentru a preveni repetarea unui AIT sau AVC si pentru a elimina simptomele de AVC.

Angioplastia percutana cu stent

Aceasta interventie presupune folosirea unui stent si cateodata a unui balon pentru a mentine deschisa o artera care bloca fluxul de sange catre creier.

Chiar daca simptomele unui AVC minor sunt de scurta durata, este indicat sa apelezi cat mai repede la un neurolog pentru a primi ingrijirile si tratamentele necesare. Specialistii Neuroaxis iti sunt alaturi si iti ofera in cadrul unui consult toate informatiile de care ai nevoie pentru a limita riscul de atac ischemic tranzitoriu si de a evalua, in cazul unui AVC, simptomele prezente.

La fel de important este sa intelegi ce inseamna de fapt un AVC si care sunt simptomele prin care se manifesta, chiar daca nu este vorba de tine. AVC-ul este in continuare una din principalele cauze de deces la noi in tara, multe cazuri putand fi prevenite daca s-ar actiona la timp. Prin urmare, invata sa recunosti simptomele unui AVC, fie ca e minor sau major, pentru a reusi, poate, sa salvezi o viata sau sa dai o sansa in puls procesului de recuperare post AVC. Fii neuroputernic alaturi de noi.

In cazul unui AVC, simptomele manifestate trebuie adresate cat mai curand unui medic neurolog. Daca ai predispozitie spre AVC, te asteptam la o consultatie de neurologie in clinica Neuroaxis din Bucuresti cat mai curand posibil. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up