Recuperarea medicala neurologica este un program recomandat de specialisti pacientilor care sufera de afectiuni care duc la deficit neurologic cronic si, implicit, la o scadere considerabila a functionalitatii in activitatile uzuale si a calitatii vietii. 

Recuperarea neurologica pune accentul pe dizabilitatea (handicapul) cu care se confrunta pacientii si mai putin pe cauze. Acest gen de program are la baza o abordare multidisciplinara, pentru a putea raspunde provocarilor fiecarui caz.

Planul de recuperare medicala variaza in functie de simptomele fiecarui pacient care are nevoie de aceste servicii. In general, medicii de recuperare medicala recomanda o combinatie de terapii si exercitii specifice  pentru a ameliora starea pacientului. Printre acestea se numara:

 • Exercitii fizice pentru ameliorarea nivelului functional (antrenarea muschilor, a echilibrului, mersului, prevenirea riscului de cadere);
 • Consiliere psihologica pentru a gestiona stresul emotional asociat cu reducerea mobilitatii si dependenta de cei din jur;
 • Terapie logopedica pentru ameliorarea problemelor de vorbire;
 • Tratament medicamentos, pentru gestionarea durerii sau a altor simptome neurologice.
event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Pentru ce afectiuni este nevoie de recuperare neurologica?

Serviciile de recuperare medicala sunt recomandate in principal pacientilor neurologici care au trecut printr-un accident vascular cerebral ori un traumatism cerebral/la nivelul coloanei sau care au primit un diagnostic de boala cronica si sunt mai mult sau mai putin dependenti de cei din jur. In aceasta situatie se afla pacientii care au suferit de:

 • Tulburari vasculare, cum ar fi accidente vasculare cerebrale ischemice (cauzate de cheaguri de sange), accidente vasculare cerebrale hemoragice (cauzate de sangerari in creier), hematom subdural si atacuri ischemice tranzitorii;
 • Infectii, cum ar fi meningita, encefalita, poliomielita si abcesele cerebrale;
 • Traumatisme, cum ar fi leziuni ale creierului si ale maduvei spinarii;
 • Tulburari structurale sau neuromusculare, cum ar fi paralizia Bell, sindromul tunelului carpian/canalului cubital, tumorile creierului sau maduvei spinarii, distrofia musculara, miastenia gravis si sindromul Guillain-Barré;
 • Tulburari functionale, cum ar fi cefalee, ameteli si nevralgie;
 • Tulburari neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson, scleroza multipla, scleroza laterala amiotrofica (SLA), boala Alzheimer si coreea Huntington.
 • Patologii ale coloanei – hernii de disc cervicale si lombare, stenoza de canal lombar, spondiloza lombara si cervicala.

Cum ajuta recuperarea medicala? 

Rezultatele obtinute in urma recuperarii medicale variaza de la pacient la pacient dar, in general, printre beneficiile recuperarii medicale se numara:

Prevenirea complicatiilor

Bolile neurologice provoaca deficite care pot predispune la numeroase complicatii. Acestea pot, in sine, sa puna in pericol viata pacientilor sau sa provoace o deteriorare a starii neurologice, ceea ce afecteaza recuperarea medicala. O mare parte din managementul pacientului bolnav neurologic consta in prevenirea si tratamentul acestor complicatii.

Recuperarea functionalitatii

Gradul in care are loc recuperarea capacitatilor de a se descurca in realizarea activitatilor zilnice uzuale (mancat, spalat, imbracat, folosirea toaletei, reinsusirea capacitatilor de exprimare si intelegere) variaza in cazul fiecarui pacient, dar reprezinta scopul principal al procedurilor de neuroreabilitare. 

Invatarea unor strategii de adaptare

Desi recuperarea completa reprezinta  obiectivul ideal, exista posibilitatea ca, in ciuda eforturilor depuse de catre specialisti, pacientii sa ramana dependenti in diferite grade de apartinatori. In cadrul programului de recuperare medicala, pacientii vor invata tehnici prin care vor putea sa minimizeze efectele dizabilitatii de care sufera.

Facilitarea functionarii in mediile obisnuite

In anumite cazuri, este posibila realizarea doar a unei recuperari partiale. Pentru a creste calitatea vietii pacientilor si apartinatorilor acestora, o parte din eforturile specialistilor se vor indrepta catre consilierea psihologica si identificarea unor strategii prin care persoanele cu dizabilitate pot avea parte de o crestere a calitatii vietii.

Cresterea calitatii vietii 

Implicit prin recuperarea functionalitatii, macar partiale si prin invatarea unor noi tehnci de mobilitate, pacientul isi va usura activitatile zilnice si isi va recapata autonomia. 

Limitarea sau chiar pierderea capacitatii de a comunica cu cei dragi, precum si dependenta fizica de ajutorul oferit de catre cei din jur au un efect negativ asupra starii de spirit si calitatii vietii pacientilor cu afectiuni neurologice. Un program de recuperare, care implica atat medicina fizica si de reabilitare cat si neuroreabilitatre ajuta nu numai pacinetul in procesul sau de recuperare, dar si relatiile sale cu cei din jur. 

Pentru programe de recuperare neurologica te asteptam la clinica Neuroaxis

Preturi servicii recuperare medicala

Serviciu

Pret

Pret consultatie recuperare neurologica

250lei

Pret ecografie articulara (un segment)

330lei

Pret ecografie de nervi (un segment)

330lei

Testimoniale

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Echipa noastra de specialisti

Articole relevante

Ce afectiuni diagnosticheaza un medic neurolog

Specializari

Efectele exceselor asupra creierului

General

1 minut, 1 zi, 1 newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul „1 minut pentru sanatatea creierului” si vei primi  in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

Ne propunem sa livram informatiile de care ai nevoie intr-un limbaj simplu, non-medical si sa te provocam sa fii atent la micile detalii care pot fi trecute cu vederea, dar care spun foarte mult.

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up