Psihologia clinica

Psihologia clinica este psihologia aplicata atat in psihopatologie cat si in optimizarea subiectilor umani sanatosi (ex. profilaxia bolilor si optimizare personala prin controlul stresului, al unor obiceiuri alimentare dezadaptative, imbunatatirea autocontrolului emotional, dezvoltarea unor mecanisme de coping sanatoase etc).

Termenii de psihologie clinica si psihologie medicala au aceeasi semnificatie, preferandu-se termenul de psihologie clinica de catre psihologi si cel de psihologie medicala de catre medici.

Conform APA (American Psychological Association) psihologia clinica abordeaza problemele de sanatate comportamentala si psihica cu care se confrunta persoanele si familiile acestora de-a lungul intregii vieti, inclusiv:

  • probleme intelectuale, emotionale, psihice, sociale si de neadaptare comportamentala
  • dizabilitate si disconfort
  • probleme minore de adaptare dar si psihopatologie severa.

prin evaluare, interventie, consultare si certetare.

Psiholog clinician vs. psihiatru – care este diferenta?

Psihologul clinician este absolvent al Facultatii de Psihologie si are formare profesionala specifica in psihologie clinica (Master, cursuri de formare continua si complementara), iar psihiatrul este absolvent al Facultatii de Medicina Generala, cu rezidentiat in Psihiatrie. In timp ce psihiatrul este specializat in patologia psihicului uman si tratamentul farmacologic al tulburarilor psihice, psihologul clinician face evaluare (testare) psihologica, consiliere psihologica si diferite interventii atat cu scop preventiv cat si terapeutic pentru orice categorie de problematici ale psihicului si comportamentului uman, atat patologice cat si fara semnificatie clinica.

Cu ce se ocupa psihologul clinician?

Din punct de vedere al diagnosticului tulburarilor de sanatate mintala, conform Legii Sanatatii Mintale, psihiatrul este cel care pune diagnosticul, si nu psihologul clinician. In schimb, evaluarea psihodiagnostica clinica oferita de psihologul clinician ajuta nu numai la diagnosticul medical diferential dar si la stabilirea directiilor ulterioare de interventie/psihoterapie si, dupa caz, la stabilirea eligibilitatii pentru servicii sociale (ex: incadrare in grad de handicap, pensionare etc). Mai mult, evaluarile psihologice clinice periodice ofera indicatii pretioase despre eficienta tratamentului medical astfel incat psihiatrul sa poata lua decizii corecte privind planul de tratament.

Testele de psihologie clinica masoara aspectele psihopatologice ale personalitatii, afectului si comportamentului, precum si nivelul functionarii adaptative a persoanei, cele mai utilizate fiind: MMPI II (pentru tulburari de personalitate si alte tulburari psihice severe), Chestionarele Millon de screening clinic, PASS (pentru schizofrenie), HDI pentru depresie, STAI pentru anxietate, etc. In plus, psihologul clinician evalueaza functionarea cognitiva a persoanei in cele mai importante aspecte ale acesteia afectate de obicei de prezenta unei tulburari psihiatrice (rationament, atentie, memorie).

Cu ce se ocupa psihoterapeutul?

Psihoterapeutul este o persoana calificata in utilizarea unei anumite metode de psihoterapie avizata de Colegiul Psihologilor din Romania si poate fi atat absolvent de Psihologie, cat si absolvent al unei facultati inrudite acesteia (Medicina – Psihiatrie, Teologie, Pedagogie, Filozofie, Asistenta Sociala) cu conditia completarii studiilor superioare cu o formare specifica in metoda psihoterapeutica aleasa. Cu alte cuvinte, orice psiholog poate fi si psihoterapeut, dar un psihoterapeut nu este obligatoriu sa fie psiholog, dar ambii trebuie sa fie acreditati de Colegiul Psihologilor din Romania. Este bine de stiut ca un psihoterapeut poate oferi servicii de psihoterapie numai in metoda in care s-a format si s-a acreditat si nu in orice metoda. De asemenea, nu toate metodele psihoterapeutice se potrivesc oricarei probleme psihice (anxietate, depresie, tulburare de personalitate, patologii severe etc), de aceea, inainte de a va alege psihoterapeutul, verificati daca exista dovezi stiintifice ca metoda de psihoterapie in care s-a format ajuta la ameliorarea problemei dumneavoastra specifice.

Atat psihologul cat si psihoterapeutul trebuie sa fie acreditati de Colegiul Psihologilor din Romania prin eliberarea atestatului de libera practica in specializarea in care s-au format. Poti verifica daca un psiholog sau psihoterapeut este acreditat, precum si in ce specializare sau metoda terapeutica detine competente, in Registrul Unic al Psihologilor din Romania publicat pe site-ul institutiei.

Durata unei sedinte de evaloare psihologica este de 45 de minute.

Preturi evaluare psihologie clinica

Evaluare neuropsihologica – SCREENING – 250 de lei
Evaluare neuropsihologica aprofundata (sedinta dubla) – 500 de lei
Evaluare inteligenta cu WISC IV sau MAB II (sedinta dubla) – 500 RON
Consiliere psihologica copii / parinti 220 RON
Evaluare psihologica clinica pentru incadrare in grad de handicap / obtinere certificat CES – 200 RON

Solicita o programare