Ce este psihoterapia?

Derivat din limba greaca, termenul de psihoterapie se traduce cel mai bine prin “ingrijirea (sau vindecarea) sufletului”.

Cum se realizeaza acest proces?

Printr-un proces complex de autocunoastere cu ajutorul unui specialist care ghideza clientul in intelegerea anumitor evenimente din experienta sa, in constientizarea emotiilor traite si a comportamentelor derivate din acestea, in dezvoltarea de noi metode de interactiune si de rezolvare a problemelor, cu scopul de a creea relatii armonioase cu ceilalti, dar si cu sine. Desi majoritatea apeleaza la aceste servicii abia in momentul in care simt ca nu mai pot face fata situatiei, cand se simt intr-un moment de criza, acesta nu este singurul rol al psihoterapiei. Este mai degraba un ajutor oferit oricarei persoane, aflata in criza sau nu, in procesul de dezvoltare personala.

Psihoterapia de cuplu

Relatiile de cuplu sunt foarte complexe si de aceea psihoterapia de cuplu trebuie sa puna accentul pe comunicarea dintre parteneri, mai mult decat pe experientele individuale.

Acest tip de terapie presupune timp, rabdare si deschidere, din acest motiv psihoterapeutul trebuie sa fie in fata partenerilor o persoana fata de care se pot deschide si care are capacitatea sa empatizeze cu problemele acestora si sa ii ajute sa gaseasca sursa nemultumirilor sau frustrarilor si sa ii orienteze catre solutia optima.

Psihoterapie de grup

Scopul terapiei de grup este realizarea unui cadru cat mai familiar pentru discutarea anumitor probleme psiho-emotionale. Astfel unul sau mai multi psihoterapeuti discuta despre o anumita problema cu mai multe persoane care impartasesc aceleasi dificultati. Psihoterapia de grup ajuta individul sa gaseasca mai usor solutii la problemele sale prin experientele sau sfaturile colegilor de terapie.

Grupurile de terapie abordeaza teme si situatii precum:

 • dependentele de diverse tipuri
 • boli grave sau terminale
 • stari de depresie sau anxietate
 • pierderi in familie sau ale persoanelor apropiate
 • diverse traume (bataie, viol, abuz etc.)

Psihoterapia de familie

Aceasta forma de terapie urmareste armonizarea relatiilor familiale sau ajuta in procesul de rezolvare sau depasire al diverselor evenimente grele sau conflictuale ce pot sa apara in interiorul unei familii. Psihoterapia de familie presupune ca in anumite cazuri sa nu fie prezenti la o sedinta toti membri familiei sau dimpotriva, sa fie invitati la sedinta membri din familia extinsa, tocmai pentru a putea se putea gasi canalele cele mai bune de ameliorare a diverselor situatii conflictuale.

Psihoterapia de familie se recomanda in situatii precum:

 • divortul parintilor si separarea copiilor
 • aparitia unei boli grave la unul dintre membri familiei
 • moartea unuia dintre membri familiei
 • situatii conflictuale intre unii dintre membri familiei
 • distantarea dintre parinti si copii
 • aparitia unor tulburari de comportament la unul dintre membri, ce are impact asupra intregului sistem familial.

Ce este consilierea psihiatrica?

Consilierea psihiatrica reprezinta o metoda de a sprijini o persoana aflata intr-un impas, intr-o anumita problema ce necesita lamuriri. Spre deosebire de psihoterapie, consilierea psihiatrica are o durata mai scurta si este mai degraba orientata spre oferirea sau gasirea de solutii rapide in cazul in care acest lucru este posibil.

Se recomanda consiliere psihiatrica persoanelor care la un moment dat se afla in situatia de a nu reusi sa gestioneze schimbari majore si au nevoie de sprijin in a-si identifica resursele interioare.

Indrumarea catre unul dintre serviciile oferite se face in urma unei evaluari de specialitate.

Durata unei sedinte de psihoterapie sau de consiliere psihiatrica este de 50 de minute.

Pret sedinta psihoterapie sau consiliere psihiatrica 220 lei

Solicita o programare