Pentru un diagnostic avansat în afecțiunile vaselor cerebrale, medicul neurolog îți poate recomanda o angiografie CT cerebrală, investigație imagistică de înaltă precizie prin care sunt vizualizate venele și arterele de la nivelul gâtului și creierului. Angio CT este disponibilă la Neuroaxis inclusiv cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist.
Explicăm, în cele ce urmează, în ce constă această procedură și cât este de importantă în evaluarea vaselor cerebrale în anumite diagnostice neurologice – anevrisme, vasculite, malformații, ateroscleroză carotidiană sau accident vascular cerebral.
Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și imagistică din România, folosește tehnologie de ultimă oră pentru efectuarea Angio CT: computerul tomograf Somatom Go Up, fabricat de Siemens, care:
- este configurat special pentru evaluarea patologiilor neurologice;
- oferă mai mult confort pacienților pe parcursul procedurii;
- furnizează imagini la rezoluție înaltă, ce permit experților clinicii să identifice cele mai subtile anomalii neurologice.
Totodată, oferim posibilitatea efectuării în clinică, în aceeași zi, a analizelor de laborator necesare înaintea investigației CT cu substanță de contrast: uree și creatinină.
Ce reprezintă angiografia CT cerebrală
Prin angiografie CT cerebrală, o metodă de investigație avansată, medicii pot vizualiza și evalua vasele de sânge și fluxul sanguin la nivel cerebral.
Procedura Angio CT trunchiuri supraaortice cu substanță de contrast implică administrarea unui agent de contrast intravenos (IV) pentru evidențierea vaselor de sânge în imagini. Pacientul este așezat pe o masă de examinare care se deplasează în interiorul unui aparat de CT. Aparatul utilizează raze X și tehnologie computerizată pentru a obține imagini detaliate ale vaselor supraaortice.
Când este recomandată angiografia CT cerebrală
O angiografie CT cerebrală poate fi necesară pentru a identifica sau confirma afecțiuni neurovasculare și poate ajuta medicul neurolog atât în diagnosticarea avansată a bolii neurologice, cât și în stabilirea tratamentului adecvat.
Poți primi recomandare de Angio CT, în urma consultației de neurologie, dacă medicul suspectează
Angiografia CT cerebrală este efectuată și post-AVC, pentru identificarea posibilelor cauze ale accidentului vascular cerebral.
Alte situații în care poate fi necesară această investigație:
- în diagnosticul avansat al aterosclerozei carotidiene;
- pentru a obține informații detaliate după un examen RMN sau CT care a evidențiat anomalii cerebrale;
- pentru a examina fluxul sanguin către o tumoare cerebrală;
- pentru evaluarea arterelor cerebrale și din zona gâtului înaintea unei proceduri de radiologie intervențională (tratamentul unui anevrism, post-AVC) sau a unei intervenții chirurgicale.
Avantajele Angio CT
- Cu ajutorul CT, care combină razele X cu tehnologia computerizată, sunt obținute imagini detaliate, tridimensionale și obiectiv măsurabile.
- Este mai puțin iradiantă decât metoda clasică.
- Nu necesită întreruperea tratamentului cu medicamente anticoagulante (necesară înaintea angiografiei clasice, cu administrarea substanței de contrast prin cateter).
- Este rapidă (durează maximum o oră, cu tot cu pregătire).
- Nu prezintă durere sau disconfort.
Contraindicații
Angiografia CT cerebrală nu este recomandat:
- în sarcină;
- pacienților cu afectare renală severă;
- pacienților cu istoric de reacție alergică severă la iod;
- la mai puțin de două luni după efectuarea unei scintigrafii tiroidiene sau paratiroidiene ori a unui tratament cu iod radioactiv.
Cum se realizează angiografia CT cerebrală?
După completarea documentației necesare – documentație care ne ajută să ne asigurăm că investigația se va desfășura în perfectă siguranță pentru tine -, ești preluat de un medic și condus în zona de efectuare a angio CT. Acolo, desfășurarea etapelor este următoarea:
- ești invitat să înlături hainele de stradă și să îmbraci un halat medical de unică folosință;
- îți este montată o branulă;
- îți este administrată substanța de contrast;
- te așezi pe masa de examinare CT – în timpul investigației, aceasta se va mișca ușor.
Aparatul CT din dotarea clinicii Neuroaxis este de ultimă generație și extrem de confortabil, inclusiv pentru pacienții care suferă de claustrofobie: are un diametru de 70 cm și deschidere la ambele capete. Pe parcursul investigației, poți comunica oricând cu personalul medical aflat în camera de control a aparatului.
Pregătirea pentru Angio CT
Ghidul de pregătire pentru CT realizat de experții Neuroaxis este valabil și în cazul angiografiei CT cerebrale. Cele mai importante recomandări pe care trebuie să le respecți sunt:
- întreruperea tratamentului conform indicației medicului (doar administrarea de Siofor și Metformin intră în conflict cu această investigație);
- efectuarea analizelor necesare înaintea unei examinări cu substanță de contrast: uree și creatinină serică. Le poți face și în clinica noastră, trebuie doar să te prezinți mai devreme pentru recoltare și prelucrare;
- prezentarea în clinică având asupra ta actul de identitate, recomandarea pentru angio CT și documentele medicale anterioare ce au legătură cu patologia investigată.
Dacă ai istoric de alergii, va fi necesar și un raport medical de la alergolog, cu schema de tratament.
Recuperarea după investigație
De regulă, angio CT nu presupune niciun fel de recuperare. Dacă ai istoric de claustrofobie și atacuri de panică și medicul a recomandat administrarea unui anxiolitic înaintea investigației, poți resimți o ușoară somnolență, și atunci, este necesar să eviți să șofezi și ai putea avea nevoie de însoțitor pentru drumul spre casă.
Este recomandat ca, după o angiografie CT cerebrală, să consumi 2 litri de apă, pentru a elimina din corp substanța de contrast.
Interpretarea rezultatelor angiografiei CT
Imediat după finalizarea investigației, vei primi de la personalul medical care a efectuat angio CT examinarea în format digital, pe CD sau sub formă de link.
Interpretarea angiografiei CT cerebrale durează 10-14 zile lucrătoare. Există însă și posibilitatea ca termenul să fie decalat, dacă este vorba despre o investigație complexă (caz în care vei fi anunțat de personalul clinicii).
Angiografie CT cerebrală la Clinica Neuroaxis din București
Precizia investigației medicale și starea de bine a pacientului sunt primordiale la Neuroaxis, prima clinică de neurologie și neuroimagistică din România. De aceea, echipa noastră de peste 50 de medici supraspecializați în neurologie și domeniile conexe operează aparatură de ultimă generație, care oferă cele mai bune rezultate și în același timp asigură tot confortul. Acest lucru este valabil și în cazul angio CT, care poate fi efectuată în clinica noastră și gratuit, la fel ca în cazul CT – cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist.
Dacă ți-a fost recomandată o angiografie CT cerebrală, programează-te la clinica Neuroaxis din București pentru a beneficia de o investigație de înaltă acuratețe, efectuată cu un aparat CT de ultimă oră și interpretată de medici supraspecializați în această procedură.