Scolioza la adulti. 5 lucruri pe care nu le stii despre ea

Scolioza este o curbura laterala a coloanei vertebrale, care apare in cele mai multe cazuri in pre-adolescenta. 3% dintre adolescenti ajung sa aiba scolioza, conform Mayo Clinic, desi nu se cunosc exact cauzele de aparitie.

Ce este scolioza si de ce apare la adulti?

In mod normal, coloana unei persoane, cand o privesti, din fata, este dreapta. Dintr-o parte, are 3 curburi anatomice normale: concava-cervicala, convexa-toracala si concava-lombara. In cazul persoanelor afectate de scolioza, coloana lor, cand este privita din fata, este curbata in lateral, ca in forma literei „S”. Scolioza pare sa fie ereditara, manifestandu-se la copii sau la adultii a caror parinti au la randul lor scolioza.

Tipuri de scolioza

In cele mai multe cazuri, specialistii nu stiu de ce apare scolioza. Exceptia o fac tipurile de scolioza care sunt fie innascute, fie provocate de alte afectiuni. Pe baza etiologiei (cauza de aparitie), specialistii au impartit scolioza in 3 categorii:

·       Scolioza congenitala. Este prezenta inca de la nastere si este cauzata de o anomalie osoasa;

·       Scolioza neuromusculara. Este un tip de scolioza cauzata de afectiuni precum paralizia cerebrala sau spina bifida;

·       Scolioza idiopatica. Este cel mai frecvent tip de scolioza. Apare in perioada de crestere, cand coloana este inca in formare, dar se poate manifesta abia in perioada adulta, fara nicio cauza aparenta.

5 lucruri despre scolioza la adulti pe care nu le stii

1. Daca esti diagnosticat cu scolioza in perioada adulta, primul gand este ca e un diagnostic grav care duce la interventie chirurgicala. Din contra, foarte putine cazuri de adulti diagnosticati cu scolioza ajung la operatie. In cele mai multe cazuri, tratamentul prescris de doctor are scopul de a diminua simptomele, nu de a indrepta coloana. Acesta consta in exercitii fizice pentru musculatura spatelui si a abdomenului si antiinflamatorii.

2. Ca adult, poti dezvolta doar doua tipuri de scolioza: cea idiopatica sau cea degenerativa, un subtip al celei dintai. Scolioza degenerativa se dezvolta pe o perioada indelungata de timp si prezinta simptome odata cu inaintarea in varsta, cand articulatiile si discurile coloanei incep sa degenereze. in acelasi timp, mai poate sa apara si in urma unor accidente sau interventii chirurgicale la coloana.  Scolioza idiopatica se poate forma in copilarie, dar sa prezinte simptome abia la varsta adulta, sau sa fie diagnosticata abia atunci.

3. Femeile au o predispozitie mai mare sa dezvolte scolioza decat barbatii, indiferent de varsta.

4. Exercitiile fizice sunt recomandate in cazul unui diagnostic de scolioza. Fie pentru a stimula pierderea in greutate, ceea ce ajuta coloana, fie pentru intarirea musculaturii, ceea ce duce la o sustinere mai buna a coloanei.

5. Ca adult, poti sa ai scolioza si sa nu stii. Multi pacienti sunt diagnosticati accidental cu scolioza, pentru ca nu au simptome, sau au simptome specifice altor afectiuni, precum dureri de spate, de picioare, amorteala sau furnicaturi.

Semne ca ai scolioza

Chiar daca nu te doare nimic, daca prezinti urmatoarele simptome, este posibil sa ai scolioza, prin urmare ai nevoie de un control medical:

1. Umerii nu sunt egali; unul este mai jos sau mai sus fata de celalalt;

2. Un omoplat mai proeminent ca altul;

3. Talie disproportionata, cu un sold mai sus fata de celalalt;

4. Durere de spate;

5. Dificultatea de a mentine pozitia verticala;

Cum este diagnosticata scolioza la adulti?

Medicul face o evaluare si ajunge la un diagnostic pe baza:

1. Unui examen fizic

2. Radiografie

Diagnosticul de scolioza este dat atunci cand curbura spatelui are mai mult de 10 grade.

Principalele directii de tratament sunt pierderea in greutate atunci cand este cazul, mentinerea unui ritm constant de miscare, exercitii de corectare a posturii si de echilibru si antiinflamatorii, atunci cand se instaleaza durerea.

Nu este copilaresc sa ceri ajutorul atunci cand ai nevoie de el. Vino la un consult de neurologie la clinica Neuroaxis si afla ce ai in spate.

Last Updated on September 25, 2023

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up