Cum sa iti mentii sanatatea mintala in timpul pandemiei

Autor: Dr. Catalina Hogea

Despre autor

Din martie 2020, modul in care muncim, studiem si interactionam cu cei din jurul nostru s-a schimbat profund si cu o viteza pe care nu o credeam pana atunci posibila. De atunci traim sub semnul Covid-19, fapt ce impacteaza fiecare aspect al vietii noastre. 

Valurile pandemiei au adus incertitudine, neincredere si un sentiment de frica atat la nivel comunitar cat si individual. Pornind de la ingrijorarile legate de starea noastra de sanatate si a celor dragi, de la problemele financiare care au aparut si nevoia de a gasi un echilibru in aceasta noua existenta, sanatatea noastra mintala poate avea de suferit.

Provocarile pe care le avem de infruntat din cauza acestei pandemii inca nu s-au terminat. Cu toate acestea, pentru a le putea face fata, noi si cei dragi noua, avem nevoie de echilibru. Iata cateva sfaturi de la specialistii Neuroaxis pentru a trece cu bine peste aceasta perioada.

Recunoaste semnele problemelor de sanatate mintala

Identificarea simptomelor si manifestarilor care arata ca o persoana sufera de anxietate, depresie sau alte probleme de sanatate mintala poate fi o provocare pentru cei care nu sunt specialisti in acest domeniu sau nu stiu la ce ar trebui sa fie atenti.

Printre cele mai comune simptome ale unor afectiuni care tin de sanatate mintala la care trebuie sa fim atenti la noi, dar si la cei din jur se numara:

  • Tristetea;
  • Problemele de concentrare;
  • Stari de frica, vinovatie sau ingrijorare excesive;
  • Schimbari ale dispozitiei;
  • Limitarea interactiunii cu membrii familiei, prietenii sau colegii;
  • Dificultati de relationare cu cei din jur;
  • Abuzul de alcool sau droguri;
  • Paranoia;
  • Halucinatiile;
  • Stress-ul;
  • Incapacitatea de a gestiona situatiile zilnice;
  • Scaderea libidoului;
  • Ostilitate sau violenta fata de cei din jur;
  • Ganduri legate de suicid sau autovatamare.
event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Apeleaza la resursele oferite de clinici, ONG-uri sau autoritati

Modul in care gestionam stresul generat de pandemie si efectele sale asupra vietilor noastre variaza de la caz la caz. Cu toate acestea, indiferent de situatia in care ne aflam, nu trebuie sa uitam ca medicii, unele organizatii non-guvernamentale si autoritatile depun eforturi pentru a oferi sfaturi si ingrijiri medicale necesare pentru sanatate mintala.

Ai grija de tine si cei dragi zi de zi

Atentia fata de nevoile propriei persoane este un subiect care primeste din ce in ce mai multa atentie in ultimii ani. Transformarea modului in care muncim si ne desfasuram viata de familie, ar trebui sa ne atraga atentia asupra integrarii anumitor activitati pentru sanatatea mintala in programul nostru de zi cu zi.

Activitatea fizica

Sportul sau alte forme de activitate fizica joaca un rol semnificativ in diminuarea efectelor stresului si anxietatii.

Controleaza timpul petrecut in fata ecranelor

Timpul zilnic pe care il petrecem in fata laptopurilor sau telefoanelor a crescut semnificativ de la inceputul pandemiei. In aceasta situatie, este recomandata echilibrarea timpul petrecut cu tehnologia cu activitati ”non-tehnologice”, cum ar fi exercitiile fizice, cititul sau alte hobby-uri care va mentin corpul si mintea intr-o forma buna.

Meditatia

Exercitiile de mindfulness si meditatie pot oferi un moment de claritate in agitatia de zi cu zi si pot contribui la imbunatatirea sanatatii mintale.

Relaxarea

Deconectarea de la dispozitive si responsabilitatile domestice sau de la munca pentru cateva minute ne permite sa ne separam viata profesionala de cea personala. O tranzitie clara intre cele doua aspecte ale vietilor noastre este cu atat mai importanta atunci cand lucram de acasa.

Mentine legaturile cu cei dragi

Este foarte importanta mentinerea legaturilor cu membrii familiei, prietenii sau colegii de munca. Chiar daca pandemia de Covid-19 poate pune limite legate de interactiunea fizica, exista alte modalitati in care ne putem mentine si consolida relatia cu cei dragi.

O dieta echilibrata

O dieta in care consumam alimente hranitoare are un efect pozitiv asupra sanatatii fizice si, in cele din urma, si asupra sanatatii mintale.

Un program regulat de somn

Stabilirea unui program regulat de trezire si culcare, precum si evitarea bauturilor cu cafeina ne pot ajuta sa avem un somn odihnitor.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up