RMN vs CT, ce alegem si cand?

RMN vs CT, un subiect ce revine adesea în întrebările pacienților noștri și care necesită câteva clarificări. Când este necesară fiecare investigație, care sunt avantajele și riscurile fiecăreia, ce ar trebui să avem în vedere când alegem ct sau rmn, aflăm mai jos de la specialiștii Clinicii Neuroaxis. 

 

Care este diferența dintre ct și rmn? 

Două investigații imagistice extrem de importante în practica neurologică, CT (computer tomograf) și RMN (rezonanță magnetică nucleară) au fiecare anumite particularități ce le recomandă în anumite situații. Astfel, CT este întotdeauna prima opțiune în cazuri de urgențe neurologice. Un CT poate ajuta  specialistul, în doar câteva minute, să ia cea mai bună decizie terapeutică pentru un pacient care a suferit un AVC sau care necesită confirmarea imagistică a unui diagnostic cu potențial de urgență.  Pe de altă parte, RMN realizează hărți cerebrale extrem de utile în pregătirea intervențiilor chirurgicale, în stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice.  

Diferența dintre ct și rmn se referă, în primă instanță, la tehnica prin care este obținută imaginea. În cazul CT, vorbim despre raze X în combinație cu tehnologia computerizată, ce realizează o scanare rapidă a zonei de interes. În timp ce RMN utilizează câmpuri magnetice și unde radio pentru a realiza imagini detaliate ale zonelor scanate, respectiv ale creierului.   

Sunt apoi diferențe care țin de durată și de felul în care pacientul percepe investigația. Iată mai jos, reprezentată schematic, diferența între ct și rmn. 

rmn vs ct, informatii

Cine recomandă CT sau RMN? 

Medicul este cel mai în măsură să decidă care dintre cele două investigații,CT sau RMN este cea mai potrivită în fiecare situație. De aceea, cel mai important este să nu treci cu vederea niciun simptom de natură să te îngrijoreze, să mergi la o consultație și să ții cont de recomandările medicului.  

 

Unde poți face RMN sau CT? 

La clinica Neuroaxis din București, specialiștii în neurologie și imagistică beneficiază de pregătirea, experiența și echipamentele cele mai performante pentru a realiza în cele mai bune condiții, CT, RMN și alte investigații de specialitate.  

Dacă ți-a fost recomandat un CT sau RMN, programează-te la Clinica Neuroaxis din București! 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up