Privarea de somn. O problema din ce in ce mai frecventa

Privarea de somn este frecventa in societatea moderna si poate fi provocata de o serie de factori: un program prea incarcat de munca, responsabilitati multiple sociale si de familie si tulburari de somn.

Cu cat este de mai lunga durata, cu atat mai mult intervine riscul de a dezvolta o serie de afectiuni mai grave. Cand este lipsita de somn, o persoana isi pierde vitalitatea si capacitatea de a performa activitati cotidiene. In plus, cresc riscurile de accidentare, datorate lipsei de atentie, de concentrare, dar si a schimbarilor produse la nivelul organismului. Acestea pot pune sanatatea sau chiar si viata in pericol.

Cum poate fi masurat somnul?

Somnul poate fi masurat din doua perspective: cantitativ si calitativ.

1. Durata (cantitativ)

2. Profunzime (calitativ)

Cand nu dormi suficient de mult sau de bine, organismul tau se va resimti a doua zi printr-o stare continua de somnolenta si oboseala. Cand se instaleaza privarea de somn, pot aparea o serie de probleme de sanatate, de la pierderi de memorie si de concentrare, pana la randament intelectual scazut sau consum exagerat de alimente.

Conform unui studiu, privarea de somn i-a determinat pe participanti sa faca greseli la locul de munca, sa adoarma la volan sau sa aiba un episod de agresivitate.

Ce inseamna privarea de somn?

Editia a treia a Clasificarii Internationale a tulburarilor de somn a recunoscut privarea de somn drept o afectiune care provoaca oboseala cronica, daca timpul dedicat somnului este redus sau somnul este lipsit de calitate timp de cel putin trei luni.

Privarea de somn se instaleaza atunci cand somnul nu este suficient de odihnitor incat sa suporte functionarea adecvata a mintii si a corpului pe timpul zilei. Iar lipsa de odihna se produce in cazurile in care timpul dedicat somnului este redus sau fragmentat. Intr-un caz mai sever de lipsa de somn, vorbim de privarea acuta de somn, care se manifesta prin incapacitatea de a adormi, timp de 24 de ore sau chiar mai mult. Poti sa ajungi intr-un astfel de punct daca in mod progresiv iti neglijezi ritualul de odihna si reduci orele de somn.

Ce se intampla in creier atunci cand este privat de somn?

Privarea de somn, chiar si pentru o singura noapte, altereaza functiile cognitive, precum gandirea logica, abilitatea de a face calcule sau de a crea propozitii complexe. Investigatiile imagistice sugereaza ca acest lucru se intampla datorita unei scaderi a activitatii creierului in zone precum lobul prefrontal sau cel pariental. Privarea de somn afecteaza si activitatea talamusului, a amigdalei si a zonelor corticale. In consecinta, sinapsele produse in aceste zone nu mai functioneaza corespunzator.

Cat timp trebuie sa dormi, pentru a fi odihnit?

Desi credem ca avem nevoie de 8 ore de somn obligatoriu in fiecare noapte, in realitate fiecare persoana necesita un timp diferit de somn. Mai mult, acesta se modifica de mai multe ori pe parcursul vietii. Recomandarea internationala ramane de 6-8 ore de somn pe noapte pentru un adult, insa tine de fiecare individ in parte sa-si identifice necesarul de somn pentru a-si sustine un stil de viata sanatos.

Vino la clinica Neuroaxis pentru a-ti testa calitatea somnului si a afla ce trebuie sa faci pentru a readuce odihna in viata ta.

Consecintele privarii de somn

Pe termen scurt, privarea de somn poate sa provoace:

1. Scaderea capacitatilor si randamentului intelectual

2. Scaderea vitezei de reactie, ce poate duce la diverse tipuri de accidente, in special in trafic

3. Afectarea memoriei

4. Scaderea calitatii vietii

Pe termen lung, privarea de somn poate sa provoace:

1. Cresterea riscului de boli cardiovasculare, cu precadere hipertensiune arteriala, atac de cord, insuficienta cardiaca sau AVC

2. Creste riscul de obezitate, datorita stresului, oboselii si tulburarilor alimentare

3. Creste riscul de tulburari afective, precum depresia, anxietatea sau tulburarile de comportament

Nu lasa un ritm de viata haotic sa puna stapanire pe tine si sa-ti afecteze sanatatea. Vino la clinica Neuroaxis pentru a-ti testa calitatea somnului si a afla ce trebuie sa faci pentru a readuce odihna in viata ta.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up