Preventie migrena. Simptome la care sa fii atent

Migrena afecteaza un milliard de oameni si este a treia cea mai raspandita afectiune si a sasea care provoaca invaliditate la nivel mondial, conform Fundatiei de Cercetare a Migrenei. Este important sa stii ca migrena nu este doar o simpla durere de cap, pe care o poti ignora pana cand trece. Migrena este o afectiune neurologica care poate sa-ti afecteze calitatea vietii si care trebuie tratata ca atare. Daca ai episoade de durere care tin mai mult de 24 de ore, vino la un consult neurologic la Neuroaxis, atat pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat, dar si pentru a invata despre preventie migrena. 

Ce este migrena?

Migrena este o afectiune a sistemului nervos ale carei simptome pot fi atat de puternice, incat te impiedica sa-ti realizezi activitatile propuse. Migrenele sunt definite printr-o durere de cap intensa, trepidanta si care pulseaza, pe o parte a capului. Alte simptome pot fi greata, stari de voma sau sensibilitate la lumina sau sunet.

Preventie migrena

Fiecare organism functioneaza diferit si nu orice migrena este la fel. Cea mai sigura forma de preventie cand vine vorba de migrena este sa fii constient de factorii personali care pot facilita aparitia ei. Poti incepe prin a tine un jurnal al migrenelor, in care documentezi ce faceai inainte si in timp ce s-a instalat durerea de cap specifica migrenei. Principalele aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere sunt alimentatia, calitatea somnului, medicamete pe care le iei si nivelul de stres. Ar fi bine sa documentezi de asemenea, data, durata si momentul din zi sau din noapte cand s-a declansat.

Factori care pot declansa aparitia unei migrene

Desi cauzele concrete care provoaca aparitia unei migrene nu sunt complet cunoscute, specialistii considera ca factorii genetici (migrena se mosteneste) si cei de mediu joaca un rol important in istoricul acestei afectiuni. Cum niciunul dintre cei doi factori nu poate fi controlat de tine, singurul lucru pe care poti sa il faci este sa fii atent la alte elemente care iti provoaca sau iti amplifica migrena si sa le elimini din viata ta. Fii atent la:

1. Nivelul de stres cu care te confrunti si tipul de emotii pe care le resimti.

2. Perioadele de menstruatie.

3. Oboseala cronica.

4. Produse alimentare care contin tiramina, precum branza cu mucegai, parmezanul, soia sau pestele afumat.

5. Bauturi care contin cafeina, precum cafea, ceai, sucuri carbogazoase sau alcoolul, in special vinul rosu.

6. Mancatul dezorganizat, diete sau perioade de post

7. Schimbari bruste de vreme

8. Exercitii fizice prea intense

9. Fumat

10. Probleme dentare

11. Alergii

Daca banuiesti ca unul din factorii de mai sus are legatura cu migrena ta, incearca sa-l elimini din viata ta si mergi la un control neurologic care sa-ti confirme suspiciunea si sa te ajute sa tii durerea sub control.

Semnele pe care ti le da corpul inainte de o migrena

Simptomele pe care le resimti inainte de debutul unei migrene sunt cele care il pot ajuta pe doctorul tau sa diagnosticheze corect migrena. Perioada prodromala (perioada de dinaintea declansarii unei afectiuni) se poate instala cu cateva ore sau chiar cu o zi  inainte de o migrena si poate avea urmatoarele semnale:

1. Stari de iritabilitate

2. Sete

3. Exces de energie sau stare depresiva

4. Pofta de anumite alimente, in special ciocolata

5. Stare de somnolenta, acompaniata de nevoia de a casca frecvent

6. Nevoia de a merge frecvent la toaleta

Specialistii considera ca motivul pentru aparitia acestor simptome ar consta intr-un dezechilibru al susbstantelor chimice din creier.

Daca observi ca anumite simptome se repeta de fiecare data inaintea unei migrene, ai mai multe sanse sa identifici corect momentul cand aceasta va debuta, prin urmare sunt mai multe sanse sa o tii sub control.

Daca ai migrena doar din cand in cand, te poti numi “norocos”. Dar daca te confrunti cu episoade mai dese de migrena, cel putin opt pe luna, conform site-ului Mayo Clinic, inseamna ca te confrunti cu migrena cronica. Nu considera migrena doar o durere de cap si vino la un consult neurologic la Neuroaxis pentru a stii ce se intampla in capul tau si cum sa-ti tii durerea sub control.

Last Updated on February 21, 2020

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât poți trăi cu Parkinson. Tot ce trebuie să știi despre simptomele timpurii și evoluția bolii

Afectiuni si tratamente

1 minut, 1 zi, 1 newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul „1 minut pentru sanatatea creierului” si vei primi  in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

Ne propunem sa livram informatiile de care ai nevoie intr-un limbaj simplu, non-medical si sa te provocam sa fii atent la micile detalii care pot fi trecute cu vederea, dar care spun foarte mult.

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up