Ce trebuie sa stii despre pareza faciala

Autor: Dr. Alexandra Matei

Despre autor

E de inteles daca trebuie sa mergi la un consult de neurologie si cand intri in cabinetul medicului, nu poti zambi. E totusi un consult neurologic! Daca ai ajuns acolo, inseamna ca ai o serie de simptome care-ti dau batai de cap sau la propriu dureri de cap, sau simptome mai grave din sfera neurologiei. Dar, daca inabilitatea ta de a zambi este provocata de o limitare functionala si nu doar de un stress emotional, e posibil sa fi venit la medic pentru ca suferi de pareza faciala.

Ce este pareza faciala si de cate tipuri e?

Pareza faciala reprezinta pierderea abilitatii de a misca muschii faciali, luand forma unei pierderi a simetriei fetei, vizibila mai ales prin afectarea mimicii. 

Aceasta situatie medicala poate atrage atentia atunci cand observam un colt al gurii mai cazut decat celalalt, vizibil mai ales in timp ce zambim sau vorbim.

De cele mai multe ori este pe o singura parte – hemipareza ( jumatatea stanga sau dreapta a fetei), insa exista, rar,  si situatii cand poate fi pe ambele.

Poate aparea brusc sau gradual, precum poate traduce de la o infectie virala minora, pana la probleme medicale mai grave, precum un accident vascular cerebral.

Pareza faciala poate fi de doua tipuri:

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Pareza faciala periferica

Pareza faciala periferica este cel mai frecvent consecinta unei infectii virale, desi de multe ori nu se gaseste o cauza evidenta. Atunci cand apare, determina inflamatia nervului ( ingrosare, compresie de structurile din jur). Aceasta apare treptat, putandu-se agrava pe parcursul mai multor zile, incat poate atinge maximul de severitate si in 1-2 saptamani.

Se manifesta de regula prin:

  • imposibilitatea miscarilor la nivelul unei jumatati a fetei – hemipareza (inclusiv la nivelul fruntii- ex. reactii de mirare, incruntare)
  • imposibilitatea inchiderii complete a ochiului de pe aceeasi parte
  • clipit mai rar cu ochiul respectiv
  • scaderea gustului
  • durere la nivelul urechii sau perceperea sunetelor mai accentuat
  • reducerea lacrimilor.

Pareza faciala centrala

Este secundara afectarii nervului facial in portiunea sa de la nivel cerebral, indicand de cele mai multe ori o afectiune neurologica  mai severa, spre exemplu, accidental vascular cerebral.

De cele mai multe ori este insotita si de alte manifestari neurologice precum scaderea fortei musculare, greutate in mana, sau si in  piciorul de pe aceeasi parte, probleme de vorbire, probleme de coordonare, vedere dubla sau vertij. De aceea este foarte importanta metoda FAST  (verificarea simetriei fetei,  simetriei fortei in brate, vorbirea) de evaluarea a unui posibil accident vascular cerebral. Sesizarea oricareia dintre aceste manifestari, brusc aparute, impune apelarea serviciului de urgenta.

Pareza faciala centrala se manifesta prin afectarea simetriei in partea inferioara a fetei- coltul gurii cazut, afectarea zambetului, dificultate in a bea apa cu scurgerea acesteia in coltul gurii. De regula ochiul si fruntea nu sunt afectate.

Pareza faciala: in cat timp trece?

Prognosticul parezei faciale este dependent de cauza sa, de aceea primul pas este sa va prezentati la medicul neurolog pentru identificarea cauzei si initierea unui tratament cat mai aproape de momentul debutului.

Timpul de vindecare este dependent de rapiditatea cu care se initiaza un tratament adaptat cauzei, precum si unui program de recuperare individualizat.

Daca ai suferit un accident vascular cerebral si una din consecinte este pareza faciala sau subit a aparut o hemipareza, te asteptam la clinica Neuroaxis pentru un diagnostic precis dar si pentru un plan personalizat de recuperare si pentru a afla in cat timp trece pareza faciala.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up