Oboseala cronica. Cauze, simptome si tratament
Articol scris de Dr. Oana Obrisca
Oboseala cronica este un sindrom caracterizat de fatigabilitate (oboseala marcata, persistenta, cu un puternic impact asupra activitatilor fizice si mentale obisnuite). Denumita si encefalo-mielita mialgica, oboseala cronica reprezinta deseori o provocare pentru specialisti. Diagnosticul se bazeaza strict pe simptomele relatate de pacient, fara a avea un test diagnostic specific.
Substratul biologic al acestei afectiuni este in continua cercetare, fiind implicate mecanisme inflamatorii, neuroendocrine sau reactii postinfectioase. De asemenea sunt prezente si caracteristici comune cu anumite afectiuni functionale. Intelegerea corecta a acestui diagnostic si sustinerea pe termen lung a pacientilor afectati sunt esentiale in succesul terapeutic.
Ce este oboseala cronica?
Sindromul oboselii cronice defineste oboseala, fatigabilitatea marcata, ce are consecinte negative importante asupra calitatii vietii. Acestea implica atat activitatile fizice obisnuite, cat si procesele cognitive. Simptomatologia este prezenta pe o durata de minim 6 luni si nu este explicata de nicio afectiune medicala subiacenta. Prevalenta acestui sindrom in comunitate este estimata intre 0.5 – 2.5 %, afectand in principal populatia adulta. Femeile sunt mai frecvent diagnosticate cu aceasta patologie, insa pot fi afectati si copiii sau adolescentii.
De ce apare oboseala cronica?
Cauzele oboselii cronice nu sunt foarte clar definite, fiind propuse mai multe mecanisme care pot favoriza dezvoltarea acestei afectiuni. Initial, s-a considerat ca oboseala cronica este un raspuns prelungit al organismului in urma infectiilor virale (ex: virusul Ebstein-Barr, herpesvirusuri) sau neuroinfectiilor (ex: boala Lyme). Insa, nu s-a confirmat prezenta niciunei infectii active la acesti pacienti, iar tratamentele antivirale/antibiotice nu si-au dovedit eficacitatea. Anumite anomalii neuroendocrine au fost identificate la pacientii cu oboseala cronica, precum secretia scazuta de cortizol, secundara activitatii reduse a axului hipotalamo-hipofizar. Insa, supleerea hormonala nu aduce beneficii clinice dovedite. De asemenea, au fost evidentiate particularitati ale sistemului imunitar, precum calitatea limfocitelor ’natural-killer’ sau nivelul crescut al citokinelor, precum si modificari neuroinflamatorii la nivelul sistemului nervos central.
Cum iti dai seama ca esti obosit cronic?
Tabloul clinic al sindromului oboselii cronice are in prim-plan fatigabilitatea marcata, ce afecteaza activitatile zilnice, studiul, randamentul la serviciu si viata sociala. Pentru diagnosticare, durata simptomelor trebuie sa depaseasca 6 luni, iar fatigabilitatea sa nu fie explicata de alte afectiuni medicale asociate sau de suprasolicitare fizica sau psihica.
Simptome
● Oboseala este accentuata de activitati de rutina obisnuite, care in trecut nu presupuneau niciun efort deosebit. Unii pacienti afirma dificultati in efectuarea toaletei zilnice, in schimbarea imbracamintei, in a merge la cumparaturi sau a iesi in oras. Eforturi fizice mai intense pot agrava fatigabilitatea pe durata mai multor zile, un fenomen numit intoleranta la efort (postexertional malaise). In ciuda respectarii orarului de somn, pacientii nu se odihnesc corespunzator, calitatea somnului fiind afectata.
● Oboseala cronica se asociaza cu afectarea anumitor functii cognitive, precum scaderea vitezei de procesare a informatiilor, functionarea suboptimala a memoriei de lucru si reducerea capacitatii de asimilare de noi informatii. Deseori, pacientii descriu vag aceste simptome, fiind dificil de incadrat si de obiectivat („brain fog”).
● Intoleranta ortostatica este un simptom frecvent intalnit, pacientii prezentand ameteala la ridicarea din clinostatism, intoleranta la mentinerea ortostatismului prelungit si modificari secundare ale frecventei cardiace o data cu schimbarea pozitiei.
● O atentie deosebita trebuie acordata somnului, anumite tulburari de somn putand duce la oboseala cronica in timp, in anumite cazuri fiind recomandata efectuarea unei polisomnografii. Totodata, oboseala cronica se poate asocia cu fibromialgia, sindromul intestinului iritabil sau tahicardia posturala ortostatica.
Pentru un diagnostic corect, pacientii cu oboseala cronica ar trebui evaluati de un medic specialist. Acesta va stabi un bilant investigational individualizat pentru excluderea altor afectiuni (ex: patologia tiroidiana, hepatitele cronice, sindromul anemic, afectiuni cardiace si pulmonare).
O evaluarea psihiatrica este recomandata pentru a investiga in detaliu substratul psihologic al acestei afectiuni, precum si a evalua posibile complicatii (ex: depresie, izolare sociala, sentimente de inutilitate, anxietate etc).
Tratament pentru oboseala cronica
Startul unei terapii eficiente are la baza buna comunicarea dintre medic si pacient. Celui din urma trebuie sa i se explice simptomele acestei afectiuni si medicul trebuie sa se asigure de faptul ca simptomele lui sunt reale si tratabile.
Beneficiile terapiei medicamentoase (ex: anxiolitice, antidepresive) nu sunt clar dovedite, iar abordarea terapeutica trebuie individualizata in fiecare caz in parte. In mod particular, antidepresivele sunt recomandate doar atunci cand se asociaza o tulburare depresiva, confirmata
de evaluarea psihiatrica.
Terapia cognitiv-comportamentala
Terapia cognitiv-comportamentala este metoda principala de tratament, ale carei rezultate pozitive se observa in timp, uneori in cateva luni, sau chiar cativa ani. Aceasta se concentreaza pe schimbarea anumitor perceptii gresite ale pacientilor, precum odihna prelungita si somnul
excesiv ajuta la ameliorarea fatigabilitatii. Pacientii trebuie incurajati sa efectueze gradual eforturi fizice usoare.
In prezent, nu exista tratament curativ, insa o abordare complexa, atat farmacologica in cazurile selectate (ex: tratamentul durerii, al depresiei, al tulburarilor de dispozitie etc.), cat si psihoterapeutica, poate aduce reale beneficii. Rezultatele se obtin in timp, dupa eforturi sustinute din partea pacientului, incurajat si urmarit permanent de catre medicul curant.
Daca te simti mereu obosit si lipsit de energie, este posibil sa fii obosit cronic. Te asteptam la clinica Neuroaxis sau online pentru un diagnostic corect si pentru un tratament adecvat in cazul tau.