Obezitatea. Factor de risc in boala arteriala periferica
Material redactat de dr. Miruna Iancu – medic specialist cardiologie
Era deja cunoscut faptul ca persoanele ce sufera de obezitate prezinta un risc crescut de boli cardio vasculare. Insa un nou studiu ce a fost publicat in data de 9 august in Journal of the American Heart Association, efectuat la Universitatea de Medicina Johns Hopkins, din Baltimore SUA, arata ca persoanele ce sufera de obezitate au de 1,5 ori mai multe sanse sa sufere de boala arteriala periferica cu ischemie critica de membre inferioare decat persoanele cu o greutate normala.
Ce este boala arteriala periferica?
Boala arteriala periferica apare atunci cand arterele ce alimenteaza cu sange mainile si picioarele devin inelastice si inguste, deseori provocand dureri la nivelul membrelor in special la extremitati sau chiar la nivelul soldului. Netratata la timp, boala arteriala periferica poate duce la ischemie critica de membre inferioare, un blocaj major al arterelor ce are ca unica solutie in unele cazuri amputarea membrului.
Studii precedente au aratat legatura dintre aceasta afectiune si factori de risc precum fumatul, diabetul sau nivelul ridicat de colesterol, insa riscul produs de catre obezitate ramasese neclar. Noul studiu a analizat aproape 14.000 de persoane de ambele sexe, ale caror monitorizare a inceput in urma cu peste trei decenii, in 1987.
Obezitatea si boala arteriala periferica
Dr. Caitlin Hicks, principala autoare a studiului, a concluzionat ca obezitatea sporeste riscul atat de boli cardiovasculare cat si de boala arteriala periferica, ceea ce duce la un risc semnificativ mai mare de amputare a unui membru. Dr. Hicks, profesor de chirugie vasculara si terapie endovascularala Universitatea de Medicina Johns Hopkins, a adaugat ca deseori persoanele obeze ce sufera de boala arteriala periferica intra intr-un cerc vicios, durerile provocate de activitati simple precum mersul pe jos descurajandu-le sa piarda din greutate prin exercitii fizice.
Felul in care obezitatea sporeste sansele de dezvoltare a bolii arteriale periferice poate diferi in functie de varsta si de sexul pacientului. Un studiu de mai mici dimensiuni, publicat in 2001 in International Journal of Obesity si revista Nature, si efectuat pe un esantion de 708 barbati cu varste cuprinse intre 55 si 74 de ani, a observat ca subiectii cu grasime acumulata in zona abdominala prezinta sanse duble sa sufere si de boli arteriale, chiar si controland statistic efectul altor factori de risc precum fumatul, diabetul, hipertensiunea sau prezenta colesterolului cu lipoproteine de densitate ridicata si a trigliceridelor.
O recunoastere si o buna intelegere a corelarii dintre obezitate si boala arteriala periferica este esentiala pentru persoanele afectate, deseori cei ce ajung sa fie nevoiti sa isi amputeze un membru exprimand un mare regret ca nu au actionat la timp sa previna acest deznodamant. De asemenea, este important de notat ca, in general, categoriile defavorizate de oameni prezinta riscuri semnificativ mai mari sa se confrunte cu aceasta boala.
Surse:
https://medicalxpress.com/news/2018-08-obesity-peripheral-artery-disease.html
https://www.nature.com/articles/0801638
Last Updated on November 28, 2023