19.12.2017

General

19.12.2017 General

Simptome precum slabiciunea musculara, amorteala si durerea la nivelul mainilor si picioarelor pot fi asociate eronat cu distrofia musculara sau diverse tulburari metabolice, cand in realitate ar putea fi vorba de neuropatie.

Neuropatiile includ o serie de tulburari care apar atunci cand nervii sistemului nervos periferic sunt deteriorati. Nervii periferici se gasesc in tot corpul, de la creier si pana la picioare. Acestia preiau informatii de la organe si structuri ale corpului si, ulterior, tot prin intermeiul lor, se transmit comenzile de la creier si maduva spinarii inapoi catre acele structuri.

Cauzele aparitiei neuropatiilor

Pentru aproximativ 30% dintre cazurile de neuropatii nu se cunosc cauzele (neuropatie idiopatica), iar pentru un alt procent de 30% se incrimineaza diabetul. Statisticile arata ca aproape 50% dintre persoanele care sufera de diabet zaharat dezvolta la un moment dat un anumit tip de neuropatie.

Celelalte cazuri de neuropatie (numite neuropatii dobandite) au cauze precum: traume sau presiuni asupra nervilor, probleme nutritionale sau deficit de vitamine, cum ar fi vitamina E si cele din complexul B (B1, B6, B12), expunere la substante toxice, precum metale grele, medicamente pentru tratarea cancerului, tumori benigne si maligne care preseaza pe nervi, tulburari mostenite si anumite boli autoimune. Alcoolismul, asociat cu o nutritie neadecvata si un deficit de vitamine, poate conduce, de asemenea, la aparitia neuropatiei.

Tipuri de neuropatii

Se disting mai multe tipuri de neuropatii, iar una dintre clasificari este realizata in functie de numarul nervilor afectati, astfel: mononeuropatie, cand este afectat un singur nerv, mononeuropatie multipla sau mononeuropatie multiplex, cand sunt afectati doi sau mai multi nervi, si polineuropatia, care reprezinta o tulburare generalizata a nervilor periferici.

Afectiuni care constituie factori de risc pentru aparitia neuropatiilor

Pacientii care sufera de diabet zaharat si cei care nu-si controleaza nivelul de zahar din sange prezinta un risc mai mare de a dezvolta o anumita forma de neuropatie. In categoria factorilor de risc mai intra poliartrita reumatoida si bolile autoimune, cum ar fi lupus eritematos sistemic.

Risc major de a dezvolta neuropatie prezinta bolnavii infectati cu virusul HIV sau Hepatitic C dar si cei care suporta transplanturi de organe. Persoanele cu un sistem imunitar foarte slabit intra, de asemenea, in aceasta categorie. Neuropatiile pot aparea si la oamenii cu afectiuni renale, hepatice sau tulburari ale tiroidei.

Modalitati de diagnosticare

Printre investigatiile comune de stabilire a diagnosticului se numara analizele de sange, pentru depistarea nivelului de vitamina B12, sumarul de urina, testarea functiei tiroidiene si electromiografia (EMG), care precizeaza tipul fibrelor afectate – senzitive, motorii sau autonome. Testul de conducere nervoasa este o alta investigatie folosita la diagnosticarea tulburarilor neuropatice (diabetica si periferica).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonati-va la newsletter-ul nostru: