Neuropatiile: cauze, factori de risc si metode de diagnostic

Neuropatiile reprezinta o serie de tulburari ale sistemului nervos periferic care se manifesta prin slabiciune musculara, amorteala si durere la nivelul mainilor si picioarelor. Neuropatiile sunt  de mai multe tipuri, in functie de etiologie, si pot afecta unul sau mai multi nervi. Desi nu este o afectiune care pune viata in pericol, poate deveni dezabilitanta daca nu este tratata la timp.

Neuropatiile – ce sunt si cand apar?

Neuropatiile includ o serie de tulburari care apar atunci cand nervii sistemului nervos periferic sunt deteriorati. Nervii periferici se gasesc in tot corpul, de la creier si pana la picioare. Acestia preiau informatii de la organe si structuri ale corpului si, ulterior, tot prin intermediul lor, se transmit comenzile de la creier si maduva spinarii inapoi catre acele structuri.

Pentru aproximativ 30% dintre cazurile de neuropatii nu se cunosc cauzele (neuropatie idiopatica), iar pentru un alt procent de 30% se incrimineaza diabetul. Statisticile arata ca aproape 50% dintre persoanele care sufera de diabet zaharat dezvolta la un moment dat un anumit tip de neuropatie.

Celelalte cazuri de neuropatie (numite neuropatii dobandite) au cauze precum: traume sau presiuni asupra nervilor, probleme nutritionale sau deficit de vitamine, cum ar fi vitamina E si cele din complexul B (B1, B6, B12), expunere la substante toxice, precum metale grele, medicamente pentru tratarea cancerului, tumori benigne si maligne care preseaza pe nervi, tulburari mostenite si anumite boli autoimune. Alcoolismul, asociat cu o nutritie neadecvata si un deficit de vitamine, poate conduce, de asemenea, la aparitia neuropatiei.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Rolul sistemului nervos periferic

Sistemul nervos periferic contine intreaga retea de nervi care pornesc din creier si maduva spinarii (sistemul nervos central) si se extind spre restul corpului, inclusiv spre muschi si organe. Fiecare element din acest sistem are un rol vital in transmiterea informatiilor sub forma de semnale nervoase in tot corpul. 

Rolul sistemului nervos periferic consta in conectarea sistemului nervos central cu restul corpului (organe, membre inferioare si superioare, piele). Prin aceasta retea de nervi care primeste si transmite informatie in mod constant, noi putem sa reactionam la stimulii din mediul nostru incojurator. Spre exemplu, datorita acestui sistem complex de comunicare nervoasa, noi “stim” cand ne este frig sau cand trebuie sa ne contractam muschii. 

Nervii care formeaza reteaua sistemului nervos perferic sunt de fapt axoni (prelungirea neramificata a neuronului si principala linie de transmisie a sistemului nervos), care pot fi comparati cu cablurile unui calculator, pentru ca rolul lor sa fie mai usor inteles. Prin urmare, cand ceva ce nu functioneaza cum trebuie sau o parte din sistemul nervos periferic este afectata, intreaga retea de comunicare “pica”. 

Reteaua de comunicare neuronala poate fi periclitata in 3 situatii:

  • Semnalul neuronal se pierde undeva intre transmitator si receptor
  • Primirea de catre organul receptor a unor mesaje neuronale care nu au fost transmise
  • Aparitia unor erori de comunicare care distorsioneaza mesajul

Prin ce simptome se manifesta neuropatiile?

Simptomele neuropatiilor pot fi blande sau severe si se pot dezvolta in cateva zile, saptamani sau ani, dar in marea majoritate a cazurilor nu pun viata in pericol. Simptomele si gravitatea lor depind de zona din creier afectata si de gravitatea deteriorarii nervilor. Unele tipuri de neuropatie implica deteriorarea unui singur nerv, in timp ce altele afecteaza mai mult de doi nervi. 

In neuropatie, debutul afectiunii este in general progresiv, iar primele simptome – de amorteala- apar de obicei la nivelul extremitatilor membrelor. Simptomele principale ale neuropatiei pot fi clasificate in 3 grupe:

  1. Simptome motorii. Nervii motorii controleaza miscarea muschilor intr-o stare de constienta, in situatii precum plimbarea, vorbirea sau prinderea unui obiect. Cand sunt afectati acesti nervi, apare slabiciunea musculara care poate duce la instabilitate si dificultatea de a realiza miscari clare sau la crampe si atrofii musculare. 
  2. Simptome senzitive. Nervii senzitivi transmit informatii precum senzatia de tactilitate, temperatura sau durerea provocata de o taietura. Cand sunt afectati apar parestezii, amorteli, sensibilitate extrema la orice fel de atingere, dureri puternice resimtite ca arsuri, pulsatii sau senzatie de injunghiere.
  3. Simptome autonome. Nervii autonomi sustin organele in realizarea activitatilor pe care nu le controlam la modul constient, precum respiratia sau digestia. Cand sunt afectati nervii autonomi pot aparea probleme cu transpiratia, sensibilitate la caldura, probleme ale intestinului si vezicii urinare si modificari ale tensiunii arteriale.

In marea majoritate a cazurilor de neuropatie, toate cele 3 categorii de nervi sunt afectate, in diferite grade de severitate.

Tipuri de neuropatii

O prima distinctie in neuropatie o impune originea afectiunii. Astfel, neuropatiile pot fi dobandite sau genetice. 

Neuropatie dobandita

Poate sa fie provocata de o alta afectiune sau poate sa apara fara o cauza medicala aparenta. 

Cele mai frecvente cauze care duc la aparitia unei neuropatii ca urmare a unei alte afectiuni sunt:

  • Trauma fizica – in urma unei cazaturi sau a unui accident, nervii pot fi afectati fie prin comprimare, fie prin desprinderea lor de maduva spinarii. De asemenea, fracturile cu deplasare pot pune presiune pe nervi, iar discurile vertebrale deplasate (in cazul herniei de disc) pot comprima nervii fix in punctul in care sunt prinsi de maduva spinarii. 
  • Diabet – la un procent semnificativ de pacienti, polineuropatia este provocata de diabet. Afectiunea se manifesta prin afectarea blanda sau mai severa a nervilor senzitivi, autonomi si motorii, si dau simptome precum senzatie de amortela, arsura sau furnicatura de obicei la membrelor 
  • Probleme vasculare – pentru ca scad gradul de oxigen care ajunge la nervii periferici, pot provoca deteriorari ale tesutului nervos. Neuropatiile pot fi favorizate si de tensiunea arteriala crescuta sau de formarea depozitelor de grasime in interiorul vaselor de sange.
  • Tulburari hormonale – perturband desfasurarea normala a procesului metabolic, pot provoca inflamarea tesutului care la randul lui pune presiune pe nervii periferici. 
  • Afectiuni ale rinichilor sau ficatului – provoaca existenta unei cantitati anormale de substante toxice in sange, care poate afecta testul nervos. 
  • Dezechilibrul nutritional, lipsa de vitamine, alcoolismul sau expunerea la toxine – pot afecta nervii si pot cauza neuropatie. In cazul vitaminelor, deficienta de vitamina B12 si excesul de vitamian B6 sunt cauze directe pentru neuropatie. 
  • Infectiile – pot ataca tesutul nervos si pot provoca aparitia neuropatiei. 

Neuropatie genetica 

Cazurile de neuropatie transmisa pe cale genetica sunt rare. Mutatiile genetice care pot provoca o neuropatie sunt fie mostenite de la unul din parinti sau pot aparea de novo, adica sunt mutatii noi care nu au fost transmise genetic. 

Unele mutatii genetice pot provoca neuropatii mai putin severe, cu simptome care apar la adultul tanar si care nu sunt periculoase pentru sanantate. Insa, in unele cazuri, mutatiile genetice provoaca un tip de neuropatie mai sever, care se manifesta inca din perioada copilariei. Afectiunea Charcot-Marie-Tooth, cunoscuta si ca neuropatie ereditara mortice si senzoriala, este una din cele mai frecvente boali neurologice cu o cauza genetica. 

Alta clasificare

O alta clasificare a neuropatiilor este facuta in functie de numarul nervilor afectati:

Mononeuropatie

Cand este afectat un singur nerv.  Orice nerv din corp poate fi afectat de mononeuropatie, insa, nervii care sunt pozitionati mai aproape de piele sau de un os, au o predispozitie mai mare:

  • Nervul ulnar de la cot
  • Nervul radial din partea superioara a bratului
  • Nervul peroneal la nivelul genunchiului
  • Nervul cutanat femoral lateral de la nivelul coapsei

Mononeuropatia poate fi cauzata de miscari repetitive, trauma sau mentinerea unei presiuni constante asupra unui nerv ca urmare a unei umflaturi sau rani.

Simptomele cele mai frecvente intalnite in mononeuropatie sunt:

  • Slabiciune in zona afectata
  • Durere sau senzatie de arsura
  • Senzatie de furnicaturi sau pierdera capacitatii de a simti in zona afectata

Daca observati urmatoarele simptome este cazul sa consultati un doctor:

    • Deformarea zonei afectate
    • Atrofiere musculara
    • Disabilitate
    • Pierderea sensibilitatii

Mononeuropatie multipla sau mononeuropatie multiplex

Cand sunt afectati doi sau mai multi nervi. Acest tip de neuropatie este caracterizat de simptome precum:

  • Durere
  • Slabiciune musculara
  • Parestezie in zona afectata

Daca sunt afectati nervii motorii, simptomele debuteaza cu o slabiciune musculara care nu provoaca durere. Daca sunt afectati nervii senzitivi, vor aparea tulburari de sensibilitate, fara slabiciune muscualara. 

Polineuropatia

Reprezinta o tulburare generalizata a nervilor periferici. Pot fi afectati simultan mai multi nervi, din mai multe zone ale corpului. Spre exemplu, pot fi afectati nervii responsabili de senzatii, de miscare sau de controlul functiilor in acelasi timp.

Simptomele in cazul polineuropatie sunt multiple si difera in functie de fiecare tip de nerv afectat. Spre exemplu, daca sunt afectati nervii autonomi, pacientul poate experimenta intoleranta la caldura sau transpiratie excesiva. Insa, in general, simptomele polineuropatiei includ:

  • Durere brusca, taioasa
  • Senzatie de arsura sau de furnicatura la nivelul mainilor si picioarelor
  • Sensibilitate extrema la atingere
  • Amorteala
  • Slabiciune musculara la nivelul mainilor si picioarelor
  • Tulburari de miscare si probleme de echilibru
  • Dificultati la inghitire
event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Afectiuni care constituie factori de risc pentru aparitia neuropatiilor

Pacientii care sufera de diabet zaharat si cei care nu-si controleaza nivelul de zahar din sange prezinta un risc mai mare de a dezvolta o anumita forma de neuropatie. In categoria factorilor de risc mai intra poliartrita reumatoida si bolile autoimune. 

In cazul bolilor autoimune sistemice, sistemul imunitar ataca in mod eronat tesutul sanatos din corp, iar in unele cazuri ataca direct nervii. Sindromul Sjogren, lupus sau artrita reumatica sunt afectiuni are pot avea ca si consecinte dureri specifice neuropatiilor. 

Bolile autoimune care ataca doar nervii sunt de cele mai multe ori provocate de instalarea recenta a unei infectii in corp. Produc deteriorarea fibrelor motorii care ajung la muschi si se manifesta prin slabiciune si atrofiere musculara, precum in cazul sindromului Guillain-Barre.

Risc major de a dezvolta neuropatie prezinta bolnavii infectati cu virusul HIV sau Hepatitic C dar si cei care suporta transplanturi de organe. Persoanele cu un sistem imunitar foarte slabit intra, de asemenea, in aceasta categorie. Neuropatiile pot aparea si la oamenii cu afectiuni renale, hepatice sau tulburari ale tiroidei.

De asemenea, anumite tipuri de cancer si tumori benigne pot provoca aparitia neuropatiei. Tumorile se pot infiltra printre nervi sau pot pune presiune pe ei

Cum se pot preveni neuropatiile?

Cea mai buna metoda de preventie impotriva neuropatiei este atentia. Atat in ceea ce priveste limitarea riscurilor de accidentare, cat si in ceea ce priveste stilul de viata. Tinand cont de faptul ca diabetul este una din pricipalele cauze care pot provoca aparitia unui tip de neuropatie, este indicata mentinerea unui stil de viata sanatos, care nu prezinta risc de diabet. 

Neuropatiile-modalitati de diagnosticare

Printre investigatiile comune de stabilire a diagnosticului se numara analizele de sange, pentru depistarea nivelului de vitamina B12, sumarul de urina, testarea functiei tiroidiene si electroneuromiografia (ENMG), care precizeaza tipul fibrelor afectate – senzitive, motorii sau autonome, aspectul leziunii (axonale sau demielinizante), distributia leziunilor si vechimea acestora. Aceasta investigatie trebuie precedata de o examinare fizica si neurologica completa.

Tratament pentru neuropatii

Tratamentul depinde de tipul de neuropatie diagnosticat si de zona in care sunt afecati nervii. Prin identificarea cauzelor si corectarea lor, nervii afectati se pot regeara. Sanatatea nervilor poate fi mentinuta printr-un stil de viata sanatos, precum mentinerea greutatii optime, evitarea mediilor toxice, o alimentatie sanatoasa si remedierea deficientelor de vitamine din corp, dar si efecturea de exercitii fizice. De asemenea, in cazul neuropatiilor, este foarte importanta renuntarea la fumat. 

Tratamentele disponibile in cazul neuropatiilor sunt: 

  • de tip medicamentos, in general simptomatice (antiinflamatoare, antidepresive triciclice, anticonvulsivante, etc.)
  • terapiile neuromodulatoare electrice sau chimice (stimulatori ai maduvei spinarii, electroterapie)
  • terapii alternative (Yoga, terapia cognitiva, meditatie, etc.)

Tratamentul pe baza de medicamente este stabilit doar de medicul neurolog dupa identificarea diagnosticului corect. 

Daca tu sau cineva cunoscut prezentati simptome precum amorteala, senzatie de arsura, senzatie de furnicatura, crampe musculare sau durere la nivelul mainilor sau picioarelor, recomandam consultatia de neurologie. Aceste simptome pot foarte bine sa sustina un diagnostic de distrofie musculara sau diverse tulburari metabolice, sau poate fi vorba de un tip de neuropatie periferica. 

La clinica Neuroaxis, o consultatie de neurologie dureaza 1 ora, tocmai pentru a avea timpul necesar de a examina si analiza fiecare simptom si manifestare a bolii si de a ajunge la diagnosticul corect. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up