Cand ajungi la neurochirurg si cu ce tip de afectiuni?
La neurochirurg, din fericire, nu ajungi des. Interventia neurochirurgicala, atunci cand nu vorbim de urgentele care ajung la spital, ar trebui sa reprezinte ultima etapa in traseul pacientului cu o afectiune de coloana sau de creier. Operatia neurochirurgicala se face doar in cazurile in care tratamentele conservatoare nu au sanse de succes, singura cu astfel de sansa fiind chiar interventia in sine.
Ce inseamna sa ai nevoie de un neurochirurg?
Interventiile chirurgicale care intra in sfera de expertiza a medicului neurochirurg sunt operatiile pe coloana sau pe creier. Iar dintre cele doua, cea mai mare pondere o au interventiile pe coloana.
„In primul rand, o operatie de neurochirugie nu arata ca in Anatomia lui Grey. Un pacient are o sangerare neasteptata, monitorul bipaie si in cateva secunde medici-minune opresc sangerarea intra-craniana. In realitate, monitorizam pacientul pre si post operatoriu, dar si in timpul operatiei si incercam sa tinem riscurile la un nivel minimal”, Mihai Craciun, medic neurochirurg Neuroaxis.
Traseul pacientului pana la medicul neurochirurg
In cazul afectiunilor coloanei vertebrale, totul incepe cu durere. Durerea de spate, pe care multi dintre noi o ignoram si pe care ajungem sa o consideram normala, dar care nu este niciodata o simpla durere de spate. Daca persista, daca ajunge sa se manifeste in tipare de disconfort, durerea de spate devine un simptom pentru o lombalgie care se poate transforma intr-o afectiune severa, spre exemplu hernia de disc. Primul medic la care ajung pacientii care acuza dureri de spate este medicul de familie, care in functie de suspiciunea medicala, trimite pacientul la diversi specialisti: reumatolog, neurolog sau neurochirurg. In functie de gravitatea afectiunii, neurochirurgul recomanda interventia chirurgicala sau un tratament conservator pe baza de medicamente si fizioterapie.
Pacientii cu probleme cerebrale, cand ajung la neurochirurg, sunt deja intr-o urgenta. Fie se prezinta cu un traumatism cerebral, in urma unui accident, de cele mai multe ori, fie sunt trimisi de doctorul neurolog. Acestia din urma sunt diagnosticati cu diverse probleme, precum:
· Accident vascular cerebral, care trebuie operat;
· Hemoragii, desi sunt rare;
· Anevrism;
· Epilepsie, in cazurile in care se poate interveni chirurgical;
Insa, cele mai multe cazuri de pacienti cu afectiuni cerebrale, care ajung la medicul neurochirurg sunt cei cu tumori cerebrale. Pacientii sunt trimisi de medicul oncolog sau neuro-oncolog si ajung inclusiv cu metastaze. Daca un pacient este diagnosticat cu o tumora cerebrala care nu a intrat in metastaza, solutia de tratament optima este interventia chirurgicala. Cel mai bun exemplu in acest sens sunt meningioamele, tumorile care se dezvolta in membrana care protejeaza creierul.
Cele mai dificile interventii pentru un neurochirurg
„Pentru noi, cele mai dificile si riscante interventii sunt asupra tumorilor sangeroase, foarte vascularizate. In astfel de cazuri, riscul de soc hemoragic este real”, spune Mihai Craciun, medic neurochirurg la clinica Neuroaxis.
Riscurile unei interventii neurochirurgicale
Orice operatie neurochirurgicala are o serie de riscuri generale. Principalul tine de anestezie, si depinde de starea de sanatate a pacientului si nivelul sau de suportabilitate. Exista si riscuri specifice, in functie de „ce se opereaza”. Sunt tumori unde riscul este de pareza, de afectarea vederii sau a limbajului. Pentru a contracara aceste riscuri, exista varianta de operatie „awake surgery”, in cadrul careia pacientul este trezit din anestezie si ii sunt verificate in timp real raspunsurile neurologice.
Daca in cazul unei tumori cerebrale nu sunt foarte multe elemente in controlul tau, pentru un AVC, riscurile sunt sub controlul tau. Preventia salveaza vieti, prin urmare adopta un stil de viata sanatos, mergi anual la un control de rutina si nu ezita sa ceri parerea unui specialist pentru cel mai mic disconfort pe care il simti.
Last Updated on September 25, 2023