Merg la psihiatru, deci sunt foarte bine

Psiholog = problema = nebunie. Psihiatru = probleme grave = nebunie maxima. Recunoastem sau nu, pe cei care merg la terapeut, la psiholog sau psihiatru, ii privim ca pe oameni cu probleme. Ca si cum toti cei care nu merg ar avea o viata perfecta, fara nici cel mai mic obstacol de depasit. Verisoara mea, sa-i spunem Ana, a divortat acum 3 ani. Mare drama in familia noastra conservatoare. Ca ne face de rusine, ca nu se gandeste la copil, ca lumea o sa vorbeasca si altele din linia asta. Ana era mereu cu zambetul pe buze, calma, echilibrata, asumata. La mijlocul uneia dintre disputele verbale din familie pe subiect, cu decibelii la maximum, mama ei a rabufnit: Tu esti inconstienta? Divortezi si inca iti mai arde sa razi?! Cum esti asa de bine cand faci o asemenea prostie? Raspunsul a venit prompt, scurt si cu zambetul pe buze. Fac psihoterapie. Daca vreti, va fac si voua programare. Jumatate de an mai tarziu, discutiile din familie s-au stins. Inca 6 luni mai tarziu, Ana a intrat intr-o relatie noua fara cicatrici prea multe din cea veche. Acum e din nou casatorita, e mama. Si relatia cu fostul sot e impecabila. Secretul sa fi fost terapia la timpul ei? Sigur n-a fost doar asta, dar la fel de sigur e ca n-a stricat.

“Primul pas spre a rezolva o problema este sa recunoastem problema. Afectiunile psihoemotionale sunt probleme la fel de importante ca cele fizice. Asa cum cerem ajutor pentru o durere de cap sau de masea, ar trebui sa apelam la specialisti si cand ceva e in neregula cu psihicul nostru.” – Catalina Hogea, medic specialist psihiatru

Un studiu facut in 2017 de o platforma online pentru servicii de psihologie a aratat ca un medic psiholog din Romania are, in medie, 3,9 sedinte pe zi. Sa insemne asta ca avem prea multi doctori pentru nevoi putine de terapie? Corelat acest rezultat cu alte cercetari, inclusiv cu statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ar duce mai degraba la concluzia ca noi nu cerem ajutor specializat cand avem nevoie. 

Stilul de viata din ce in ce mai rapid si stresant creste vulnerabilitate individuala in fata momentelor dificile. Aceasta se exprima frecvent prin tulburari emotionale sau dificultati de adaptare. Facem sport ca sa ne mentinem corpul tonifiat, psihoterapia, poate fi privita ca mersul la sala, iar psihoterapeutul ca un antrenor personal, dar pentru interiorul nostru.” – Catalina Hogea, medic specialist psihiatru

Potrivit OMS, peste 300 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de depresie. Sunt cei care au mers la medic si au primit si diagnostic. Numarul real e greu de estimat. E mai simplu, insa, de calculat cat de greu accepta fiecare dintre noi ca are o problema si, cat de greu decide sa faca ceva ca sa o rezolve.

Fa o programare la numarul de telefon 031 425 1825 !

Last Updated on February 21, 2020

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up