Leziuni demielinizante. Cauze, simptome și tratament

Ce sunt leziunile demielinizante 

Leziunile demielinizante reprezintă deteriorări ale mielinei, învelișul (numit și teacă) ce protejează axonii celulele nervoase din creier și facilitează transmiterea impulsurilor nervoase între neuroni, incluzând nervii optici și celule nervoase din măduva spinării.  

Când apar leziunile demielinizante, impulsurile nervoase transmise de aceste celule încetinesc sau chiar se opresc, determinând probleme neurologice. 

Cauzele leziunilor demielinizante 

Cel mai adesea, leziunile demielinizante sunt puse pe seama sclerozei multiple, însă o serie de alte afecțiuni pot determina demielinizarea. De altfel, un studiu publicat în 2019 arăta că 20% din pacienții care prezintă leziuni demielinizante sunt diagnosticați greșit cu scleroză multiplă. 

Iată ce alte afecțiuni pot cauza leziuni demielinizante, pe lângă scleroza multiplă: 

  1. Leziuni vasculare boală cerebrală de vase mici, vasculită a sistemului nervos central. 
  2. Boli autoimune sistemicede tipul lupus eritematos sistemic, Sjogren, sarcoidoză. 
  3. Boli inflamatorii izolate ale sistemului nervos central, precum: 
  • neuromielita optică – o boală autoimună a sistemului nervos central, care afectează comun nervii optici și măduva spinării; 
  • boala asociată anticorpilor glicoproteinei oligodendrocitare a mielinei (MOG) – anticorpi detectați în boala din spectru MOG, entitate recent definită care se poate manifesta variat- nevrite optice, mielită, ADEM (encefalomielita acuta diseminata) etc. 

    4. Leucodistrofii  – boli neurologice genetice cu afectare predominant a substanței albe: adrenoleucodistrofia (ALD) și adrenomieloneuropatia (AMN) – o boală degenerativă ereditară rară cu afectare progresivă a substanței albe, incluzând și mielina.  

    5. Boli toxic-nutriționale și infecțioase: 

  • degenerescenta subacută combinată  – afectarea măduvei spinării secundar deficitului de vitamina B12 care produce demielinizare difuză a tracturilor nervoase responsabile de echilibru și coordonare; 
  • mielopatia asociată infectiei HTLV-I – o boală neurologică degenerativă, cauzată de un virus ARN, HTLV; 
  • totodată, pot apărea ca efect al unor evenimente inflamatorii ori vasculare nediagnosticate. În acest caz, leziunile demielinizante pot fi asimptomatice. Necesită însă monitorizare, odată ce sunt depistate.  

 

Simptomele leziunilor demielinizante 

Patologiile care au ca mecanism central demielinizarea nu au simptome specifice, aceastea fiind dependente de zona din sistemul nervos unde se produce demielinizarea și de boala de fond, manifestările fiind comune cu multe alte boli neurologice.  

Ceea ce ridică suspiciunea clinicpă este evoluția (modalitatea de instalare, progresia până la atingerea unui maxim de severitate, ameliroarea spontană sau sub tratamente specifice) și contextul general (vârsta pacientului, fond patologic asociat). 

Printre manifestări mai comunce putem enumera: 

  • diminuarea vederii, de cele mai multe ori la nivelul unui singur ochi, deși pot fi ambii afectați concomitent, sau pe rând, cu afectarea vederii colorate și durere la mișcările ochilor; 
  • tulburări de coordonare; 
  • tulburări senzitive (furnicături, amorțeli) cu distribuție focală (pe jumătate de corp, ambele membre inferioare și trunchi, jumătate de față etc.); 
  • scăderea forței musculare păstrând aceeași distribuție focală ca și disfuncția senzitivă; 
  • tulburări de tranzit intestinal/ disfuncție urinară (incontinență urinară, urgență micțională, retenție urinară). 

În funcție de boala de baza care generează leziunile demielinizante, se pot adăuga noi simptome, spre exemplu: 

  • sindrom depresiv, dureros, tulburare cognitivă (pot fi comune pentru majoritatea diagnosticelor enumerate); 
  • modificări cutanate, articulare în bolile autoimune sistemice (LES, Sjogren); 
  • tulburare cognitivă în deficitul de vitamina B12; 
  • semne de insuficiență adrenală (ex. Hiperpigmentarea pielii, valori glicemice scăzute, tulburare gastro-intestinală) în adrenoleucodistrofie. 

 

Ce trebuie să faci dacă ai astfel de simptome? 

Primul pas este o consultație la medicul de familie/ medicul internist, care va stabili dacă nu cumva simptomele pe care le prezinți au drept cauză o afecțiune mult mai simplu de gestionat decât leziunile demielinizante. Anamneza, analizele de sânge, recomandarea de consultații specifice (de oftalmologie, de exemplu, în cazul tulburărilor de vedere) pot fi lămuritoare. 

Dacă acestea nu duc la stabilirea cauzei și se impun investigații suplimentare, vei primi recomandarea de a merge la un medic neurolog. 

La clinica Neuroaxis din București, avem medici specializați în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor neurologice și mijloace moderne de efectuare a tuturor investigațiilor necesare stabilirii unui diagnostic din acest spectru. 

  

Ce investigații sunt recomandate dacă există suspiciunea de boala demielinizanta 

Pentru a stabili dacă simptomele prezentate de catre pacient sunt cauzate de leziuni demielizante, neurologul va recomanda un RMN cerebral și/sau medular (coloana vertebrală), în funcție de simptome. 

Pentru un diagnostic diferențial, este posibil ca medicul să recomande și alte investigații. De exemplu, dacă afecțiunea suspicionată este scleroza multiplă, poate recomanda, pentru clarificare, puncție lombară, anumite analize de sânge, evaluare oftalmologică amănunțită. 

Rezultatul RMN-ului va fi corelat cu un consult neurologic complet (și cu celelalte analize și investigații, după caz) pentru a stabili un diagnostic precis și tratamentul corespunzător. 

 

Tratamentul leziunilor demielinizante 

Nu există remediu pentru leziunile demielinizante în sine, ci acesta se adresează cauzei care duce la apariția lor. 

Pe lângă tratamentul cauzei, simptomele pot fi ameliorate cu tratament medicamentos, fizioterapie, terapie cognitiv comportamentală, psihoterapie. 

Rezultatele depind însă foarte mult de boala care a dus la apariția leziunilor demielinizante, de stadiul în care au fost descoperite acestea și de cum răspunde pacientul la tratament. 

În scleroza multiplă, de exemplu, steroizii reduc inflamația în puseele de activitate de boală. Iar simptomele leziunilor demielinizante pot fi ameliorate cu analgezice, antidepresive (depresia este una dintre afecțiunile asociate sclerozei multiple) și fizioterapie. 

În alte afecțiuni demielinizante, cum sunt nevrita optică, neuromielita optică, mielita transversă sau encefalomielita acută diseminată, în faza acută au dat rezultate: 

  • terapia cu corticosteroizi; 
  • Plasmafereza – o procedură transfuzională prin care o parte a plasmei este înlocuită, pentru a fi redusă concentrația autoanticorpilor din sânge; 
  • terapia injectabilă cu imunoglobulină umană – în acest caz, anticorpii proveniți de la un donator sănătos se „leagă” de anticorpii autoimuni, cei care produc inflamația, și îi elimină. 

 

Te așteptăm la clinica Neuroaxis din București pentru consultații, investigații și diagnosticarea corectă a oricărei afecțiuni din spectrul neurologic. Contactează-ne pentru detalii și programări. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Neuroștiința din spatele Crăciunului. Cum se activează „circuitul fericirii”

Noutati

Cum ți se schimbă creierul iarna

Noutati

8 motive pentru care creierul tău iubește sărbătorile de iarnă

Noutati
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi direct în inbox informații esențiale din sfera sănătății creierului.

keyboard_arrow_up