Harta durerilor de spate
- Harta durerilor de spate – zona lombo-sacrală
- Harta durerilor de spate – zona toracică
- Harta durerilor de spate – zona cervicală
Harta durerilor de spate ajută la o împărțire mai clară a durerilor de coloană și la o mai bună înțelegere a lor, de la cauze, la manifestări și factori de risc. Harta durerilor de spate împarte, practic, în trei zone aceste dureri, după regiunile coloanei vertebrale unde sunt localizate – lombo-sacrală, toracică și cervicală.
Fiecare din aceste zone comportă un risc specific pentru apariția durerilor de coloană și tot în funcție de zonă, manifestarea durerilor poate fi corelată cu o afecțiune – a coloanei vertebrale sau de altă natură.
În orice zonă de pe harta durerilor de spate ai avea probleme, găsești o rezolvare la Clinica Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie din București, unde poți beneficia de toate serviciile necesare diagnosticării și tratării afecțiunilor coloanei vertebrale – consultații la medici neurologi și neurochirurgi de top și investigații de specialitate efectuate cu aparatură de ultimă generație.
Harta durerilor de spate – zona lombo-sacrală
Zona lombo-sacrală e compusă din două segmente ale coloanei care sunt, de regulă, tratate împreună: lombar și sacral. Motivul: cele mai multe din afecțiunile apărute în regiunea sacrală dau simptome în ambele zone de pe harta durerilor de spate.
Un exemplu este disfuncția articulației sacroiliace (conexiunea dintre osul sacru și oasele bazinului), care dă o durere ce este resimțită cel mai frecvent în zona lombară, în fese, coapse și mai jos pe picioare – lucru care o face greu de diagnosticat și ușor confundabilă cu sciatica și hernia de disc lombară.
Durerea e difuză, poate fi severă și poate îmbrăca forma junghiurilor. Poate fi declanșată de o hipermobilitate a articulației ori de rigiditatea acesteia, de traumatisme, scolioză, infecții, artrite și alte boli inflamatorii.
Factori agravanți în acest tip de durere: statul prelungit în șezut sau în picioare, poziția picior peste picior, urcatul scărilor, alergarea.
O altă sursă de dureri în zona lombo-sacrală este sindromul cozii de cal sau cauda equina, o afecțiune care se caracterizează prin compresia nervilor din partea inferioara a canalului spinal. Durerile sunt însoțite de incontinență, iar această afecțiune reprezintă o urgență medicală.
Cauda equina poate fi determinată de o hernie de disc masivă în zona lombară, de leziuni, infecții, inflamații sau tumori ale coloanei vertebrale, de stenoza spinală, de malformații arterio-venoase spinale, de hemoragii spinale ori complicații postoperatorii ale unei intervenții la coloana vertebrală.
Coccidinia (sau coccigodinia), care afectează osul coccigian, aflat la extremitatea de jos a coloanei vertebrale, este un alt generator de dureri de coloană sacrală.
În acest caz, durerea nu se propagă în alte zone de pe harta durerilor de spate, ci e localizată la coccis. Poate fi ușoră sau severă. Apare după o lovitură puternică, dar și ca simptom al artritei ori, în cazuri rare, ca manifestare a unui proces tumoral.
Șederea timp îndelungat pe o suprafață dură poate da, de asemenea, coccidinie.
Pe segmentul lombar apar însă mai multe afecțiuni decât pe cel sacral. Zona lombară este cea mai solicitată regiune a coloanei vertebrale, pe harta durerilor de spate acolo fiind și cea mai mare „aglomerație”.
4 din 5 oameni trec cel puțin o dată în viață printr-un episod de durere de coloană lombară – este prima cauză a prezentării la cabinetul medicului în întreaga lume.
Când apare o durere în această zonă de pe harta durerilor de spate, ea este, cel mai probabil, rezultatul unei leziuni la nivelul ligamentelor, articulațiilor, discurilor sau vertebrelor – entorse, întinderi, fracturi – cauzate de accidentări ori de afecțiuni de tipul spondilolitei, osteoporozei ori discopatiei degenerative.
Durerile de coloană lombară mai pot fi cauzate de stenoza spinală, de scolioză și lordoză, care modifică alinierea coloanei vertebrale, de spondilolistezis , de osteoartrită și alte boli inflamatorii, dar și de procese tumorale.
Și o serie de afecțiuni care nu implică coloana vertebrală dau dureri în această zonă de pe harta durerilor de spate: litiaza renală, endometrioza, anevrismul de aortă abdominală, pancreatita, pielonefrita, herpes zoster.
Durerile de coloană lombară sunt surde sau ascuțite, pot iradia spre fese ori spre picioare și pot apărea brusc sau treptat, în funcție de factorul determinant. În anumite cazuri, scad amplitudinea mișcărilor, pot face dificile ridicarea din pat, deplasarea și ortostatismul. Iar dacă sunt generate de o contractură musculară, sunt extrem de puternice și pot duce la „înțepenirea” spatelui fie în poziție de drepți, fie într-o poziție încovoiată, ce nu poate fi corectată până nu trece criza.
Factorii de risc pentru leziuni ale coloanei ce pot crea probleme în această zonă de pe harta durerilor de spate sunt: suprasolicitarea coloanei vertebrale prin ridicarea sau căratul de greutăți, statul în picioare sau în șezut pentru perioade lungi de timp, dormitul pe o saltea care nu susține coloana vertebrală, practicarea sporturilor care presupun extensii și torsiuni repetate la nivelul coloanei (ex: fotbal, gimnastică, baschet, schi).
Harta durerilor de spate – zona toracică
Zona toracică este regiunea mediană a coloanei vertebrale, situată între coloana lombară și cea cervicală. Pe harta durerilor de spate, este regiunea cea mai rigidă, cea mai stabilă și cel mai puțin expusă accidentărilor care pot duce la dureri de spate.
Când apar, totuși, dureri la coloana toracală, acestea sunt generate cel mai adesea de probleme la nivelul musculaturii ce susține coloana (întinderi, contracturi, spasme musculare) sau de leziuni ligamentare. Durerile determinate de contracturile musculare pot fi severe, ascuțite și sunt limitative.
Cifoza, o afecțiune care determină o curbură anormală a coloanei vertebrale, se manifestă tot în această zonă de pe harta durerilor de spate.
Alte cauze ale durerilor la coloana toracală, valabile în special în cazul vârstnicilor, pot fi osteoartrita, discopatia degenerativă și osteoporoza, care duc la formarea de osteofite, la hernii de disc și la fracturi vertebrale. Durerile generate de afecțiunile degenerative variază, în funcție de cât de evoluată este boala.
Radiculopatia – lezarea sau iritarea rădăcinilor nervoase ale nervilor spinali – sau nevralgia postherpetică, o complicație a zonei zoster, mai pot genera (dar rar) dureri la nivelul coloanei toracale. În primul caz, durerea se resimte ca o arsură sau un impuls electric ce pleacă din spate spre piept sau abdomen și poate fi asociată cu o senzație de amorțeală. În cel de-al doilea caz, durerea poate fi severă și persistentă.
Durerile la coloana toracală mai pot fi semn al unui proces tumoral, dar cazurile sunt rare.
O afectare a nervilor spinali din regiunea toracală poate duce la diminuarea sau pierderea sensibilității la nivelul mâinilor sau picioarelor, incontinență urinară și rectală, dificultăți de respirație. În acest caz, reprezintă o urgență medicală.
Factori de risc pentru apariția durerilor la coloana toracală sunt sedentarismul, o postură vicioasă, cum este statul prelungit în șezut (ex: munca la birou), mișcările repetitive (care duc la leziuni de suprasolicitare), munca fizică solicitantă, activitățile sportive care solicită coloana, căratul sau ridicatul de greutăți.
Harta durerilor de spate – zona cervicală
Am ajuns în regiunea „de nord” de pe harta durerilor de spate, zona cervicală, predispusă la accidentări și apariția durerilor din varii motive, inclusiv din cauza adoptării unei poziții vicioase la computer sau utilizarea excesivă a telefonului mobil – așa a apărut „cocoașă de smartphone”, o deformare a coloanei cervicale determinată de poziția nefirească a gâtului în timpul folosirii telefonului sau tabletei.
Torticolisul este una dintre cele mai frecvente probleme prezente în această zonă de pe harta durerilor de spate. Este o contractură musculară de natură traumatică sau inflamatorie, care duce la înțepenirea gâtului într-o anumită poziție, făcând orice mișcare extrem de dureroasă.
Durerile de coloană cervicală pot avea însă și alte cauze: leziuni ligamentare sau musculare, infecții, o postură vicioasă, stres, spondiloză cervicală , osteoporoză (care poate duce la fracturi vertebrale), osteoartrită, stenoză spinală, hernie de disc , afectarea unui nerv, un proces tumoral.
Cervicalgia poate fi acută sau cronică și împiedică sau limitează anumite activități uzuale. Poate fi persistentă sau sub formă de junghiuri, poate da rigiditate în zona umerilor și a regiunii superioare a spatelui, senzație de amorțează sau furnicături în umeri sau brațe și poate fi factor declanșator pentru dureri de cap.
Factori favorizanți pentru durerile de coloană cervicală sunt suprasolicitarea umerilor (ridicatul și căratul de greutăți), poziția „cocoșată” la computer sau în timpul utilizării telefonului mobil/tabletei, sedentarismul, stresul.
Neurologii Clinicii Neuroaxis din București te pot ajuta să te orientezi pe harta durerilor de spate prin identificarea cauzei durerilor, instituirea unui protocol terapeutic eficient și recomandări pentru prevenirea unor viitoare probleme ale coloanei vertebrale. Programează-te online sau contactează-ne pentru detalii.