Harta durerilor de cap – cum se manifesta si care este cauza acestora

Autor: Dr. Dan Mitrea

Despre autor

O harta a durerilor de cap este utila atat pentru pacient cat si pentru medicul neurolog, pentru a intelege mai bine tipul de durere de cap, cauzele si tratamentul adecvat. 

Majoritatea durerilor de cap pot trece de la sine. Cu toate acestea exista cazuri in care acestea pot indica o problema de sanatate serioasa, iar recunoasterea diferentelor dintre tipurile de cefalee reprezinta un pas important in diagnostic.

Tipuri de dureri de cap

Durerile de cap pot fi clasificate in functie de cauza acestora. Astfel, cefaleele pot fi impartite in doua mari clase: primare si secundare. Durerile de cap primare nu sunt cauzate de o alta afectiune medicala, in timp ce durerile secundare sunt simptome ale unor alte afectiuni.

Durerile de cap primare includ o serie de forme distincte printre care se numara:

Cefaleele secundare sunt asociate cu afectiuni medicale printre care se numara:

  • Boli ale vaselor de sange;
  • Traumatisme craniene;
  • Hipertensiune arteriala;
  • Infectii;
  • Tumori;
  • Congestie sinusala;
  • Folosirea excesiva a anumitor substante.

Clasificarea durerilor de cap se poate face si in functie de zona in care acestea sunt resimtite. Astfel, pacientii pot acuza:

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Durere de cap la ceafa

Cefaleele cervicogene, numite in mod comun dureri de cap la ceafa, sunt un tip secundar de dureri, putand fi cauzate de leziuni, infectii sau hipertensiune arteriala.

Durerea incepe la nivelul gatului si in partea din spate a capului si ulterior radiaza spre partea din fata a capului. Acest tip de durere poate fi confundat cu migrenele si cefaleele de tensiune, ambele putand provoca dureri de gat.

De obicei, persoanele care au dureri de cap la ceafa resimt si dureri si rigiditate la nivelul gatului.

Durere de cap la frunte si ochi

Durerea de cap care se concentreaza la nivelul fruntii si a ochilor este adesea o cefalee de tensiune. Printre manifestarile acestui tip de durere se numara:

  • O senzatie dureroasa care isi are originea in frunte sau in spatele ochilor;
  • Sensibilitate in jurul fetei, gatului si chiar umerilor;
  • O senzatie de presiune in jurul capului.

In medie, durerile in jurul fruntii si ochilor dureaza intre 30 de minute si cateva ore. In unele cazuri, senzatia dureroasa poata persista pentru mai multe zile sau poate sa se manifeste de mai multe ori pe saptamana, caz in care este indicata vizita la un medic neurolog.

Aparitia cefaleelor de tensiune care afecteaza ochii si fruntea este asociata cu: stresul, anxietatea, oboseala ochilor, deshidratarea, unele sunete puternice sau mirosuri.

Durere de cap in spate

Acest tip de durere poate fi cauzat de iritarea vaselor de sange sau a muschilor. Senzatiile de durere resimtite sunt descrise ca fiind severe si pulsatile. Atunci când acest tip de durere este asociat cu alte simptome (greata sau ameteala, de exemplu) este recomandata vizita la un medic neurolog.

Exista o multitudine de cauze care pot cauza dureri de cap in partea din spate a capului. In unele cazuri, durerea care isi are originea in aceasta regiune poate radia si catre alte zone.

Printre cauzele acestui tip de durere se numara:

  • Artrita. In acest caz durerea este cauzata de catre inflamatia specifica artritei si tinde sa fie accentuata de miscare.
  • Postura incorecta. Statul la birou intr-o pozitie incomoda sau incorecta creeaza tensiune la nivelul spatelui, umerilor si gatului si poate cauza si dureri de cap in spate.
  • Cefalea de tensiune. Acestea este cea mai comuna cauza a durerilor in spatele capului, care se pot manifesta de o parte si de alta a capului.

Durere de cap in crestetul capului

Durerile de cap in crestetul capului prezinta manifestari si cauze variate. La fel ca in cazul celorlalte tipuri de durere, experimentarea acestui tip de cefalee nu trebuie sa reprezinte un motiv de ingrijorare, in cele mai multe cazuri. Pentru a stabili daca ajutorul unui specialist este necesar trebuie luate in calcul aspecte precum: intensitatea durerii, daca aceasta se repeta si alte potentiale simptome.

Printre cauzele care duc la resimtirea unor dureri in crestet se numara:

  • Cefaleele de tensiune. In aceste caz, durerile au o intensitate moderata, manifestari episodice, care sunt resimtite ca o apasare.
  • Durerile de cap cronice. Stresul, lipsa somnului sau un somn de calitate inferioara  joaca un rol important in ceea ce priveste cronicizarea durerilor de cap.
  • Migrenele. Persoanele care sufera de durere explica faptul ca durerea pe care o resimt radiaza din varful capului. Intensitatea durerilor resimtite este severa si este asociata cu alte simptome printre care se numara: greata sau sensibilitatea la sunete si lumina.
  • Creier inghetat”. Expunerea la alimente extrem de reci, precum inghetata sau unele bauturi poate duce la senzatii severe de durere care dureaza, de regula, cateva secunde. Senzatia neplacuta inceteaza odata cu eliminarea factorului declansator.
  • Durerile de cap provocate de sinusuri. Inflamarea sinusurilor poate duce la dureri in lateralele si varful capului. Simptomele dispar, de regula, odata cu tratarea cauzei.

Află de la experții Neuroaxis cu ce trece durerea de cap și de ce este important consultul neurologic când te confrunți cu cefalee severă, persistentă și rezistentă la medicație aici. 

Durerile de cap pot fi motivul pentru care lipsesti de la scoala, de la o intalnire cu cei dragi sau de la munca. O harta a durerilor de cap te poate ajuta sa intelegi care poate fi sursa acestora si daca ai nevoie de ajutor specializat la clinica Neuroaxis!

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up