Evaluare neuropsihologica pentru copii (NEPSY II), disponibila la clinica Neuroaxis

Autor: Psiholog Monica Bolocan

Despre autor

Evaluarea neuropsihologica a copiilor si adolescentilor este disponibila in clinica Neuroaxis din Bucuresti prin bateria de teste NEPSY II.

Ce este evaluarea neuropsihologica pentru copii NEPSY II?

Prin evaluarea neuropsihologica, bazata pe testul NEPSY II, psihologul clinician analizeaza si verifica procesele cognitive, emotionale si de dezvoltare ale copilului. Mai exact, evalueaza procesul de invatare si de functionare adapatativa. In cazul copiilor care au probleme de invatare sau le este greu sa se adapteze la noul mediu scolar, testul NEPSY II poate oferi raspunsurile pentru aceste blocaje. 

In functie de motivul pentru care un parinte apeleaza la o evaluare neuropsihologica pentru copii, dar si de varsta celui mic, sunt aplicate o serie de teste specifice, care dureaza in jur de doua ore. 

De asemenea, testul NEPSY II este recomandat si in cazul copiilor diagnosticati cu autism, ADHD, epilepsie, pentru a oferi informaii in plus despre directia necesara de tratament. 

Ce aduce nou evaluarea neuropsihologica pentru copii NEPSY II

NEPSY II contine 32 teste pentru evaluarea neuropsihologica complexa a sase domenii de abilitati cognitive ale copiilor cu varste intre 3 ani – 16 ani si 11 luni (etalon romanesc):

  • Atentie si concentrare;
  • Limbaj;
  • Memorie si invatare;
  • Perceptie sociala;
  • Procesare vizuospatiala;
  • Abilitati senzoriomotorii.

Evaluarea neuropsihologica pentru copii, pe baza testului NESPY II,  permite evaluari personalizate, adaptate varstei si profilului de dezvoltare al fiecarui copil.

Evaluarea identifica atat punctele slabe (vulnerabilitatile) cat si pe cele tari (resursele) din functionarea cognitiva a copilului, pe diverse etape de varsta. Ajuta la luarea deciziei privind inscrierea la scoala, permite diagnosticarea precisa a tulburarilor de dezvoltare sau a problemelor de invatare, identificand cauzele care determina performanta scazuta a copilului si ajuta la planificarea interventiei.

event

Fii atent la ce simptome ai! Fa-ti o programare la neuroaxis

Cui se adreseaza evaluarea neuropsihologica NEPSY II

  • Oricarui copil al carui ritm de dezvoltare trebuie urmarit (ex: copii prematuri, copii cu diverse afectiuni medicale cu potential impact negativ in dezvoltare);
  • Copiilor cu variate probleme de invatare si de performanta scolara (atentie, memorie, comunicare, citit, scris, calcul si rationament matematic, etc.);
  • Copiilor cu tulburari de neurodezvoltare (ex: ADHD, autism) sau cu intarzieri in dezvoltare pe diverse arii (ex: abilitati cognitive, limbaj, socializare, abilitati motorii);
  • Copiilor cu afectiuni neurologice diverse (ex: epilepsie, traumatisme, accidente vasculare, tumori, etc).

Durata evaluarii neuropsihologice NEPSY II la copii

In functie de varsta copilului si de gradul de cooperare al acestuia, o sesiune de evaluare neuropsihologica pe baza NEPSY II poate dura intre 60 si 90 de minute. Pot fi necesare una sau doua sedinte (in zile separate), in functie de complexitatea problemelor descrise. Aceste detalii vor fi stabilite in prima sedinta de evaluare, după caz.

La recomandarea psihologului, pentru eficientizarea evaluarii, NEPSY II poate fi administrat selectiv (doar unele subteste), in combinatie cu alte teste cognitive, precum si cu chestionare de evaluare comportamentala si emotionala.

Te asteptam la clinica Neuroaxis pentru mai multe informatii despre evaluarea neuropsihologica al copii, dar si pentru o programare pentru testarea NEPSY II. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up