Articol redactat de dr. Cristina Hertea – medic specialist neurologie

Ce este ateroscleroza?

Ateroscleroza este un proces cu evolutie lenta care este caracterizat prin depunerea de grasimi (colesterol) la nivelul peretelui arterial, ceea ce determina o ingrosare si o ingustare a peretelui arterial (stenoza) care are drept consecinta o restrictie a fluxului sangvin catre organe si tesuturi (ischemie).

Procesul de ateroscleroza afecteaza toate vasele de sange, avand implicare clinica majoritara in sfera cardiologica (predispune la infarctul de miocard), neurologica (accident vascular cerebral, microangiopatia cerebrala, procese degenerative cognitive prin efect cumulativ al leziunilor), si in sfera vascularizatiei arteriale periferice (prezenta indeosebi la nivelul membrelor inferioare unde poate determina ischemie de membre inferioare ce poate duce chiar la amputarea membrului afectat in cazurile mai grave).

Sursa: commons.wikimedia.org

Factori de risc ateroscleroza

  • Hipertensiunea arteriala necontrolata determina, prin fortele exercitate asupra peretelui vascular, mici leziuni care vor favoriza depunerea de grasimi la acest nivel. Este recomandat ca la valori ale TA de peste 140/90 mm Hg, aceasta sa fie tratata cu medicatie hipotensoare corespunzatoare caracteristicilor individuale ale fiecarui pacient.
  • Dislipidemia (cresterea valorilor colesterolului seric, in special LDL – “colesterolul rau”) necesita monitorizare atenta, fiind recomandata scaderea valorilor colesterolului seric prin schimbarea stilului de viata (regim alimentar hipolipidic, sarac in grasimi animale) si in cazuri selectionate de administrarea de medicamente hipolipemiante cu atingerea unor valori tinta individuale pentru fiecare pacient in parte, in functie de caracteristicile sale sau de o alta patologie co-existenta.
  • Fumatul – in afara efectelor nocive asupra tractului respirator, fumatul – chiar si pasiv reprezinta un factor de risc important
  • Diabetul zaharat – cresterea nivelul zaharului din sange – hiperglicemia predispune la formarea placilor de aterom si necesita corectie prompta medicamentoasa la depistare, tratament indicat de catre medicul diabetolog
  • Obezitatea este un factor potential corectabil in managementul aterosclerozei, este recomandat ca indicele de masa corporala sau fie intre 20 si 25
  • Varsta – odata cu inaintarea in varsta creste riscul formarii placilor de aterom
  • Sexul masculin reprezinta un factor de risc de sine statator. Sexul feminine prezinta o crestere a riscului vascular si respectiva a aterosclerozei imediat dupa instalarea menopauza.
  • Apneea de somn – reprezinta o oprire a respiratiei pret de cateva secunde in timpul somnului fiind precedata de o perioada de respiratie zgomotoasa (pacientul “sforaie” zgomotos) si urmata de mici treziri nocturne. Pacientul prezinta somnolenta diurna. Se poate diagnostica prin examinare polisomnografica si in cazurile selectionate este necesar un support ventilator nocturn – CPAP
  • Exista si o componenta genetica ce poate influenta procesul de ateroscleroza, cel mai frecvent intalnit in bolile ereditare de metabolism

Din cele expuse mai sus se observa ca o parte din factorii de risc sunt nemodificabili (varsta/sexul), dar restul factorilor de risc pot fi modificati in sensul incetinirii procesului de ateroscleroza si a scaderii riscului vascular.

Simptome ateroscleroza

In functie de organul afectat majoritar, simptomele pot fi foarte variate de la durere precordiala (afectarea vaselor de sange de la inima), deficite neurologice (afectarea arterelor carotide), durere si parestezii prezente la nivelul membrelor inferioare (afectarea vaselor de sange periferice).

Neglijarea unei stenoze poate duce la infarct de miocard, accident vascular cerebral sau ischemie cronica de membre inferioare ce poate duce chiar catre amputare in cazurile severe.

Diagnosticare ateroscleroza

Din metodele de diagnostic ale stenozelor se numara ecografia Doppler a vaselor de sange, si in cazuri selectionate examinarea prin angio-CT, angio- IRM sau angiografie clasica.
Tratament si preventie
Din studii populationale, s-a demonstrat ca medicatia corect administrata scade riscul vascular cu 30%, iar schimbarea stilului de viata reprezinta o pondere de 70%, motiv pentru care este recomandat ca pacientii sa scada in greutate, sa abandoneze fumatul, sa aiba un regim alimentar sarac in grasimi animale, pacientul diabetic trebuie sa respecte regimul alimentar recomandat de catre medicul diabetolog si, nu in ultimul rand exercitiul fizic.

In afara tratamentului medicamentos, in cazuri selectionate, in functie de gradul stenozei, medicul poate sa recomande o interventie pe cale endovasculara (cateterism) pentru dilatatia vasului (angioplastie) si montarea unui stent, sau o operatie denumita endarterectomie.

Urmarirea unui pacient cu ateroscleroza, necesita de cele mai multe ori o abordare mutidisciplinara pentru a stabilii calea optima de tratament si preventie.

Solicita o programare