Articol redactat de dr. Dan Mitrea – medic specialist neurologie

Ce este cefaleea de tensiune?

Cefaleea de tensiune se manifesta ca o durere bilaterala, apasatoare, resimtita precum o presiune sau o banda ce pare ca strange capul, de intensitate usoara pana la moderata, ce apare fie în episoade scurte cu durata variabila (forma episodica), fie continuu (forma cronica). Cefaleea de tensiune este cea mai frecventa forma de cefalee.

Tipologie cefalee de tensiune

In functie de frecventa cefaleei, aceasta se clasifica in:

 • Cefalee de tensiune rara, episodica (mai putin de o zi de cefalee pe luna)
 • Cefalee de tensiune frecventa, episodica (1-14 zile de cefalee pe luna)
 • Cefalee de tensiune cronica (15 zile pe luna, pentru cel putin 3 luni

Incidenta 

 • Forma episodica este prezenta la 20 – 40% din populatia adulta
 • 3% din populatia adulta sufera de cefalee tensionala cronica
 • mai frecvent intre la persoanele de 30-40 ani
 • femeile sunt 2 ori mai afectate in comparative cu barbatii 

Simptome cefalee de tensiune

Durerea este resimtita bilateral, rareori pe o jumatate de cap, ca o senzatie de strangere in centura, apasare, apare deseori zilnic in anumite perioade sau poate fi intermitenta. Durata simptomelor este de la 30 minute pana la 7 zile continuu.

Persoanele ce sufera de aceasta forma de cefalee pot descrie de asemenea senzatie de contractura musculara la nivelul musculaturii scalpului, gatului sau umerilor. Este important de retinut ca cefalee de tenisune recurenta poate apare si la persoanele ce sufera de migrena.

Spre deosebire de migrena, persoanele cu cefalee de tensiune prezinta mai rar tulburari de vedere greata si varsatura asociate durerilor de cap. Activitatea fizica nu intensifica durerile din cefaleea de tensiune, iar lumina si zgomotele pot uneori agrava simptomele algice.

Factori declansatori in cefaleea de tensiune

Potentialii factori declansatori sunt:

 • stresul (cel mai frecvent)
 • depresia si anxietatea
 • oboseala cronica
 • contractii repetate ale musculaturii fetei, in special al muschilor masticatori ca urmare a emotilor sau stresului

Diagnosticare cefalee de tensiune

Pentru a se stabili un diagnostic corect medical neurolog va efectua amamneza si un examen clinica. Se recomanda sa folositi un jurnal al durerii, in care sa notati caracteristicile acesteia tip de 4 saptamani.

Pentru a face un diagnostic diferential corect medicul neurolog poate solicita efectuarea unor investigatii imagistice cerebrale, pentru excluderea unei cauze secundare a durerilor (ex. daca caracteristicile cefaleei sunt atipice, daca istoricul atacurilor cefalalgice se modifica sau daca sunt prezente anomalii neurologice persistente). De cele mai mult ori se solicita efectuarea unui RMN cerebral cu AngioRM.

Tratament cefalee de tensiune

Se recomanda terapia medicamentoasa acuta pentru pacientii cu cefalee de tensiune episodica sau cronica. Aceasta presupune administrarea la nevoie, sau perioade scurte de mediatie antaglica din clasa antiinflamtoarelor non-steroidine (aspirina, ibuprofen, naproxen, ketoprofen, indometacin etc)

Tratamentul profilactic se poate recomanda la pacientii cu cefalee de tensiune cronica, si poate fi luata in considerare si de pacientii cu episoade foarte frecvente de cefalee de tensiune (amitriptilina in doze mici, venlafaxina, mirtazapina, topiramat etc.)

Pentru toti pacientii cu cefalee de tensiune se poate lua in considerare managementul non-medicamentos. Mai exact se recomanda: tratamente psihocomportamentale, EMG biofeedback, tehnici de relaxare, fizioterapie, acupunctura, masaj de relaxare.

Solicita o programare