Material redactat de dr. Bianca Nitu – medic specialist neurologie

Ce este cefaleea Cluster?

Cefaleele Cluster, care apar in modele ciclice sau clustere, sunt unul dintre cele mai dureroase tipuri de cefalee. O durere de cap cluster va trezeste, in mod obisnuit, in mijlocul noptii, cu o durere intensa in jurul ochiului sau in jurul acestuia, pe o parte a capului.

Simptome cefalee Cluster

Cefaleea de tip cluster apare mai ales la barbati, in atacuri care dureaza de la o jumatate de ora pana la trei ore, ceea ce se poate intampla de cateva ori pe zi. Atacurile apar adesea in anumite perioade, variind de la cateva saptamani pana la cateva luni (grupari). In afara acestor perioade, pacientii nu au nici o durere.

Unii pacienti nu au astfel de perioade, iar durerile de cap pot sa apara in fiecare zi. Acest tip cronic afecteaza doar aproximativ 15% din pacientii cu cefalee cluster si, prin urmare, este destul de rar. In timpul unui atac, pacientul simte o durere severa in jurul sau in spatele unui ochi.

Sursa: Logical Images, Inc.

Durerea este adesea insotita de semne precum:

  • lacrimare;
  • nasul curgator (rinoree);
  • absenta transpiratiei la nivelul fetei;
  • pe partea afectata;
  • pleoapa cazuta pe partea afectata.

Diagnosticare cefalee Cluster

Cefaleea cluster are un tip caracteristic de durere și tipar de atacuri. Un diagnostic precis depinde de descrierea atacurilor, inclusiv descrierea durererii, localizarea și severitatea durerilor de cap și simptomele asociate. Alti factori importanti sunt cat de des apar durerile de cap si cat durează durerea.

Medicul neurolog va incerca sa identifice tipul și cauza durerii de cap folosind anumite abordari, cum ar fi: examinare neurologica si testare imagistica.

Tratament cefalee Cluster

Tratamentul durerii de cap cluster aproape intotdeauna consta intr-o combinatie de medicamente pentru a preveni un atac si pentru a trata un atac. Atacurile de cefalee cluster pot fi tratate prin administrarea de oxigen pe masca sau tratament topic cu Xilina, in nara de pe partea afectata.

Tratamentul de preventive consta in administrarea de medicamente pe o perioada mai lunga de timp si acestea pot fi reprezentate de corticoterapie sau medicamente hipotensoare (blocante de canale de Calciu – care nu au ca efect obligatoriu scaderea tensiunii arteriale, dar pot reduce recurentele dureroase printr-un mecanism de actiune diferit de cel hipotensiv).

Incidenta cefalee Cluster

Barbatii au mai multe sanse de a prezenta acest tip de cefalee.

Majoritatea persoanelor care dezvolta dureri de cap de tip cluster sunt cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani, desi aceasta afectiune se poate dezvolta la orice varsta.

Solicita o programare