subject Cuprins

Depresie este una dintre cele mai intalnite afectiuni ale omului modern. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 300 de milioane de oameni sufera de aceasta tulburare, Romania nefacand exceptie. Tipurile si simptomele depresiei sunt variate si pot aparea in orice moment al vietii noastre, de aceea este bine sa fim informati si sa apelam la specialisti in momentul in care identificam posibilele semne ale depresiei la noi sau la cei apropiati.

Ce este depresia?

Depresia este o tulburare a dispozitiei care influenteaza profund punctul de vedere si perceptia de sine, a altora si a mediului inconjurator si care afecteaza toate domeniile de functonare. Este o afectiune frecventa in populatie si are potential letal prin riscul suicidar. Din fericire, este tratabila in procent foarte mare.

event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Simptome depresie

  • dispozitie anormal de scazuta, definita printr-un sentiment subiectiv de tristete, ce persista o lunga perioada de timp si care este observata si de catre cei din jur;
  • incapacitatea de a simti placere;
  • retragere sociala sau chiar socio-profesionala;
  • lipsa motivatiei;
  • toleranta redusa la frustrare;
  • sentimente de devalorizare sau de vinovatie excesiva;
  • lipsa sperantei;
  • capacitate da gandire sau de concentrare mult diminuata;
  • idei recurente de moarte;
  • semne fizice (vegetative): pierderea libidoului, scadere in greutate, nivel scazut al energiei, tulburari menstruale, treziri matinale (75% dintre pacienti au tulburari de somn), cefalee si alte acuze somatice ce pot masca depresia.

Pentru a indeplini criteriile de diagnostic, aceste simptome trebuie sa persiste in cea mai mare parte a zilei, in fiecare zi, timp de mai mult de 2 saptamani.

Tipuri de depresie

Depresia cu elemente psihotice

Pe langa elementele descrise anterior, acest tip asociaza si idei delirante si/sau halucinatii al caror continut este in concordanta cu dispozitia. Cel mai frecvent intalnim delirurile de vinovatie, de persecutie meritata, somatice si nihiliste (sfarsitul lumii, iar halucinatiile sunt deseori auditive (pacientii aud voci care ii spun lucruri neplacute despre propria persoana). Acest tip de tulburare are o evolutie nefavorabila si un prognostic rezervat, necesitand tratament complex, pe termen lung.

Dintre toate tipurile, acesta este cel mai grav, asociind idei de suicid. Ideatia suicidara afecteaza 60%din pacienti, iar 15% incearca sa se sinucida!

Depresia cu elemente melancolice

Caracterizata prin lipsa placerii in aproape orice tip de activitate, lipsa reactivitatii la stimului placuti, o stare de depresie profunda, de disperare si senzatie de gol interior. Este asociata cu insomnie, scadere marcanta in greutate, vinovatie excesiva si inhibitie severa. Acest tip este insotit frecvent de elemente psihotice si impune aceeasi conduita de tratament.

Depresia cu elemente atipice

In care semnele fizice (vegetative) sunt inversate: mancat excesiv, hipersomnie, iritabilitate. Asociaza frecvent dependenta de alcool sau alte substante psihoactive. Este necesara o examinare amanuntita intrucat exista riscul de a fi diagnosticata si tratata eronat.

Depresia cu debut post-partum

Simptomele depresive apar in primele 4 saptamani dupa nastere si asociaza frecvent elemente psihotice. Constituie o urgenta psihiatrica!

Depresia cu tulburare anxioasa asociata

Afectiune frecvent intalnita, caracterizata prin stare de neliniste, sentimente de tensiune, dificultati de concentrare, teama de a-si pierde autocontrolul.

Programeaza-te acum la medicul specialist pentru a obtine ajutor! Suna la 021 9965 sau foloseste formularul de programari online.

Diagnosticare depresie

Diagnosticul se stabileste de catre medicul specialist psihiatru dupa evaluarea amanuntita si dupa excluderea altor factori organici ce pot da simptome asemanatoare depresiei, in special afectiunile endocrinologice sau neurologice, dar si depresia cauzata de medicamente sau substante. Pentru aceasta medicul psihiatru poate recomanda o serie de investigatii: analize de sange, teste toxicologice, imagistica cerebrala.

Tratament depresie

Tratamentul depresiei consta in alegerea unei medicatii de tip antidepresiv la care se pot asocia dupa caz medicamente antipsihotice sau anxiolitice, in functie de particularitate si de alte afectiuni somatice de care sufera pacientul. Pe langa tratamentul farmacologic, medicul psihiatru va poate recomanda sedinte de psihoterapie si adoptarea unui stil de viata sanatos.

Cel mai important factor in remiterea episodului depresiv este aderenta la tratament pe perioada suficient de mare cat sa se consolideze efectul antidepresiv, dublat de atenuarea factorilor de risc.

Factori de risc depresie

  • Factori genetici – unul dintre parintii afectati creste riscul cu 20%, ambii parinti cu 50%, riscul crescand cu numarul de membri afectati de depresie;
  • Factori psihosociali – evenimente stresante, context socio-economic;
  • Factori de personalitate – tulburarile/trasaturile de personalitate de tip histrionic, borderline si obsesiv-compulsiv au risc cresut de aparitie a depresiei;
  • Dependenta de alcool si alte substante;
  • Conditiile medicale asociate – existenta unei afectiuni cronice sau terminale creste riscul aparitiei depresiei. De asemenea, starea de sanatate precara sau degradata, mai ales la varstnici, contribuie la instalarea depresiei;

Incidenta depresie

Tulburarea depresiva este mai frecvent intalnita in cazul femeilor, dublu fata de barbati, cu debut intre 20-50 de ani, media de varsta situandu-se in jur de 40 de ani, la persoane necasatorite sau separate.

Riscul de a dezvolta un episod depresiv este in medie de 10%.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Afectiuni Relevante

Tulburari somatoforme

Isteria

Anxietate

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up