Persoanele care sufera de tulburare afectiva bipolara sau bipolaritate, o afectiune cunoscuta sub numele de maniacala sau psihoza maniaca-depresiva prezinta schimbari dramatice de dispozitie care implica episoade alternative expansive (maniacale sau hipomaniacale) sau depresive.
Ce este tulburarea afectiva bipolara (bipolaritate)?
Schimbarile de dispozitie din tulburarea afectiva bipolara se manifesta de-a lungul intregii vieti dar, cu ajutorul medicamentelor si al consilierii psihologice pot fi tinute sub control. Astfel, persoanele care sufera de bipolaritate pot duce vieti obisnuite, in care aceasta afectiune poate fi gestionata.
In cazul pacientilor cu bipolaritate se observa trecerea de la episoadele depresive la episoadele maniacale sau hipomaniacale. Aceasta trecere de la starile de tristete si lipsa de interes pentru majoritatea activitatilor la o stare caracterizata de euforie, un nivel ridicat de energie si chiar iritabilitate poate afecta aspecte esentiale ale vietii precum:
- somnul
- nivelul general de energie
- luarea deciziilor
- comportamentele
- interactiunea cu cei din jur.
Tulburare afectiva bipolara la femei vs. tulburare afectiva bipolara la barbati
Femeile si barbatii sunt diagnosticati cu bipolaritate in proportii asemanatoare, cu toate acestea, simptomele pe care le manifesta pot varia intre cele doua grupuri. Astfel, in cazul femeilor cazurile de tulburare afectiva bipolara sunt:
- Diagnosticate la 20-30 de ani
- Prezinta episoade moderate de manie
- Caracterizate de un numar mai mare de episoade depresive
- Tipul de TAB cu ciclare rapida (mai mult de 4 episoade pe an) este mai frecvent la femei
- Asociate cu alte conditii: obezitatea, anxietatea, migrene sau probleme legate de functionarea glandei tiroide.
Femeile diagnosticate cu bipolaritate prezinta un risc mai mare de recidiva a simptomelor, acest lucru fiind, cel mai probabil, cauzat de modificarile hormonale legate de menstruatie, sarcina sau menopauza.
Barbatii si femeile prezinta o serie de simptome comune legate de bipolaritate, totusi, unele dintre manifestarile legate de aceasta boala difera. Astfel, barbatii diagnosticati cu tulburare afectiva bipolara tind sa:
- Fie diagnosticati mai timpuriu
- Experimenteze episoade maniacale severe
- Solicite ajutor specializat intr-o proportie mai mica decat femeile
- Fie mai predispusi spre ganduri suicidare
In ceea ce priveste diagnosticarea cazurilor de bipolaritate in randul copiilor, exista o serie de impedimente si asta deoarece acestia nu prezinta aceleasi simptome ca adultii. In plus, alternanta starilor in cazul copiilor nu respecta tiparele semnalate in cazurile de tulburare bipolara adulta.
Multe dintre simptomele de bipolaritate semnalate la copii se suprapun cu simptomele altor tulburari care afecteaza comportamentul acestora precum ADHD (tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie).
Tipuri de bipolaritate sau tulburare afectiva bipolara
Cazurile de bipolaritate prezinta o serie de simptome si manifestari particulare care au dus la identificarea a trei tipologii ale aceste afectiuni.
- Tulburare afectiva bipolara de tipul I. Aceasta forma de tulburare bipolara este caracterizata de alternanta de episoade maniacale cu episoade depresive.
- Tulburare afectiva bipolara de tipul II. Persoanele afectate de aceasta forma de tulburare bipolara experimenteaza episoade de depresie si episoade hipomaniacale.
- Ciclotimia. In cazul acestei forme de tulburare afectiva bipolara apar episoade de hipomanie cat si episoade de depresie (episoadele depresive sunt de mica intensitate).
Etape ale bipolaritatii
Tulburarea afectiva bipolara este caracterizata prin episoade de schimbare a dispozitiei. Aceste episoade includ depresie si episoade expansive (maniacale sau hipomaniacale), dar si alte aspecte.
Mania
Aceasta este caracterizata de un nivel ridicat de energie, iritabilitate si activitate accentuata. Printre alte manifestari ale acestei etape de bipolaritate se mai numara: stima de sine exagerata, probleme cu somnul sau atentia. In timpul acestei etape, persoanele afectate prezinta comportamente iresponsabile legate de finante, consumul de droguri sau activitatea sexuala.
Episodul mixt
In aceasta etapa de bipolaritate, perioadele de dispozitie depresiva alimentate de hiperactivitatea impulsiva si judecata slaba a dispozitiei maniacale pot duce la un risc mai mare de auto-vatamare sau violenta fata de ceilalti.
Acesta are caracteristici atat ale episodului expansiv cat si ale episodului depresiv.
Depresia
Simptomele episodului depresiv pot fi: tristete, singuratate, un nivel scazut de energie, probleme cu somnul, probleme de concentrare a atentiei, tulburari ale memoriei, ganduri legate de auto-vatamare sau chiar suicid.
Oricare dintre episoadele tulburarii afective bipolare trebuie tratat medicamentos dar se poate asocia și psihoterapia. Tratamentul trebuie continuat si intre episoade pentru a preveni reaparitia unuia nou.
Simptome pentru bipolaritate
Persoanele care sufera de bipolaritate prezinta episoade caracterizate de schimbarea dispozitiei. Durata si intensitatea acestor episoade variaza intre diferitele tipuri de tulburare afectiva bipolara, dar si de factorii specifici fiecarui caz. Simptomele pe care un caz de tulburare afectiva bipolara le prezinta variaza intre cele doua extreme ale afectiunii: mania si depresia.
In cazul maniei, o persoana prezinta urmatoarele simptome:
- Un nivel crescut de energie
- Euforie
- Iritabilitate extrema
- Probleme de atentie si concentrare
- Incoerenta in gandire
- Insomnie
- Iresponsabilitate financiara
- Accentuarea comportamentului sexual
- Abuzul de substante.
- Comportament provocator, intruziv sau agresiv
In timpul episoadelor de depresie, simptomele sunt:
- Tristete
- Anxietate
- Senzatia de singuratate
- Sentimente de deznadejde si pesimism
- Sentimente de vinovatie, lipsa de valoare si neputinta
- Pierderea interesului sau a placerii pentru activitati obisnuite, inclusiv sex
- Un nivel redus de energie
- Oboseala
- Dificultati de atentie si concentrare
- Neliniste si iritabilitate
- Insomnie sau dormit prea mult
- Pierderea poftei de mancare
- Pierderea neintentionata in greutate
- Ganduri legate de auto-vatamare sau suicid.
Cauze si factori de risc
Cauzele exacte care duc la aparitia cazurilor de tulburare afectiva bipolara sunt necunoscute, cu toate acestea au fost identificati o serie de factori care au legatura cu aceasta afectiune. Acesti factori legati de dezvoltarea cazurilor de tulburare afectiva bipolara tin de:
Diferentele biologice
Persoanele care sufera de bipolaritate par sa prezinte o serie de modificari in anatomia cerebrala. In prezent este neclar modul in care acestea influenteaza cazurile, dar ar putea reprezenta un punct solid pentru identificarea cauzelor acestei afectiuni.
Genetica
Persoanele cu bipolaritate tind sa aiba o ruda de gradul I (un parinte, un frate sau o sora) care sufera de aceasta afectiune la randul lor. Aceasta constatare sugereaza o componenta genetica care duce la tulburare afectiva bipolara, iar cercetatorii incearca sa identifice genele implicate.
Aparitia cazurilor de tulburare afectiva bipolara este legata de o serie de factori de risc care includ:
Istoricul familial
Perioadele extinse de stres
Moartea unei persoane dragi sau alte evenimente traumatice.
Consumul de droguri si/sau alcool
Diagnostic tulburare afectiva bipolara (bipolaritate)
Diagnosticarea cazurilor de bipolaritate se face de catre psihiatrii in cadrul unei evaluari care include:
- Un examen fizic
- O evaluare psihiatrica
- Monitorizarea schimbarilor de dispozitie
In cazul copiilor si adolescentilor, diagnosticarea cazurilor de tulburare afectiva bipolara urmeaza aceiasi pasi ca in cazul adultilor. Cu toate acestea, exista riscul ca simptomele acestora sa nu se potriveasca cu tiparele identificate in cazul adultilor, iar asta poate ingreuna diagnosticarea corecta.
Tipuri de tratamente
Persoanele care sufera de tulburare bipolara au nevoie de tratament pe tot parcursul vietii lor. Din aceasta cauza, tratamentul pentru tulburare afectiva bipolara este indreptat catre controlul simptomelor, astfel incat persoanele afectate sa poata duce o viata normala. Tratamentul pentru bipolaritate include:
Medicamente
Rolul acestora este a echilibra starile de depresie si manie prin care trece un pacient cu tulburare afectiva bipolara. Printre cele mai comune medicamente prescrise se numara:
- Stabilizatori de dispozitie
- Antipsihotice
- Medicamente antidepresive
- Anxiolitice
Psihoterapie
Aceasta reprezinta o parte importanta a tratamentului pentru tulburarea bipolara. Printre cele mai comune forme de terapie se numara:
- Terapia interpersonala si de ritm social
- Terapia cognitiv comportamentala
- Psihoeducatia
- Terapia de cuplu si de familie.