Discopatie cervicala: ce este, cauze, simptome si tratament

Odata cu inaintarea in varsta, majoritatea functiilor organismului se degradeaza. Printre modificarile pe care timpul le face asupra noastra, regasim uzura discurilor intervertebrale, articulatiilor si oaselor. Atunci cand acest fenomen are loc la nivelul gatului, te poti confrunta cu o discopatie cervicala, o afectiune din ce in ce mai prezenta in randul persoanelor cu varsta de peste 45 ani.

Ce este discopatia cervicala?

Discopatia cervicala este o afectiune a coloanei vertebrale, manifestata prin modificari degenerative ale discurilor intervertebrale din zona cervicala.

Cauze si factori de risc pentru discopatie cervicala

Discurile intervertebrale amortizeaza socurile atunci cand coloana vertebrala se misca sau suporta greutatea corpului. Pe masura ce imbatranim, tensiunile repetate asupra acesteia si leziunile ce se creeaza, inclusiv cele minore, neobservate, pot deteriora discurile vertebrale, provocand discopatie cervicala.

Modificarile includ:

  • pierderea lichidului intervertebral – in mod normal, discurile intervertebrale sunt compuse din aproximativ 90% fluid. Odata cu inaintarea in varsta, continutul de lichid scade. Distanta dintre vertebre se micsoreaza, ceea ce permite mai mult contact intre os si vertebre;
  • fisuri in structura discului – microfisurile se dezvolta in stratul exterior al discului, permitand scurgerea lichidului gelatinos din partea interioara. In urma acestor modificari discul de poate rupe in fragmente.

Atunci cand vertebrele au o cantitate mai mica de lichid intre ele, coloana vertebrala devine mai putin stabila.

Pentru a compensa acest fenomen, organismul „construieste” osteofite sau pinteni ososi – mici proiectii osoase care pot apasa pe maduva osoasa sau pe radacinile nervilor spinali. Acestea pot submina functia nervilor si pot provoca dureri.

Varsta este cel mai mare factor de risc, ce duce la aparitia discopatiei cervicale, dar alti factori pot accelera procesul de degenerare. Acestia includ:

  • obezitate;
  • munca fizica solicitanta;
  • consumul de tutun;
  • traumatismele

Durerea provocata de o discopatie cervicala poate incepe brusc, atunci cand deteriorarea discurilor este insotita de suprasolicitare sau de un traumatism, sau treptat, pe masura ce modificarile degenerative se cronicizeaza.

Simptome pentru discopatie cervicala

Initial, o discopatie cervicala nu produce simptome sau nu sunt atat de intense, astfel incat pacientul sa nu isi poata continua activitatile zilnice.

Odata cu deteriorarea discurilor intervertebrale simptomele se agraveaza si pot afecta alte parti ale corpului.

Disconfortul poate varia de la usor pana la sever si poate duce la artroza, durere si rigiditate in spate.

Cele mai intalnite simptome ale discopatiei cervicale sunt:

  • durere;
  • slabiciunea coloanei;
  • furnicaturi si amorteala in umar, brat si mana.

Fiind simptomul principal, durerea poate fi agravata la solicitarile zonei cervicale – rasucirea gatului si aplecari.

Diagnostic

Pentru diagnosticul discopatiei cervicale, medicul va verifica istoricul medical – cand au aparut simptomele, cand se manifesta si cat de grave sunt. In plus, medicul poate solicita examenul neurologic – pentru a testa forta, reflexele si senzatia simtita in gat, brat si mana, daca sunt afectate.

Pentru un diagnostic de precizie, pot fi recomandate:

  • radiografia;
  • rezonanta magnetica – pentru a vizualiza maduva spinarii si pentru a identifica sursa durerii;
  • electromiografia – pentru evaluarea functiilor de la nivelul nervilor periferici si a muschilor.

Tratamentul pentru discopatie cervicala

Tratamentul discopatiei cervicale este, in primul rand, conservator. In cazul in care discopatia cervicala se afla in stadiu incipient, medicul poate recomanda:

  • odihna si modificarea stilului de viata – abtinerea de la anumite activitati timp de cateva zile sau saptamani poate ameliora durerea asociata discopatiei cervicale. De asemenea, un stil de viata sanatos (mancare sanatoasa, hidratare, renuntarea la fumat) este benefic pentru sanatatea discurilor coloanei vertebrale.
  • managementul durerii cu medicamente sau injectii – de obicei calmante, steroizi orali sau relaxanti musculari. Alte optiuni includ injectiile ce furnizeaza substanta activa direct in zona afectata.
  • terapia cu gheata si / sau caldura – unii pacienti pot simti o ameliorare a durerii aplicand gheata sau gel incalzit pe zona afectata.
  • terapia fizica – tratamentul nechirurgical pentru discopatie cervicala poate include un set de exercitii fizice de intindere, cresterea fortei si flexibilitatii;

Pe langa optiunile de tratament descrise mai sus, medicul poate recomanda si terapia prin masaj sau stimularea electrica.

Tratamentul chirurgical este recomandat atunci cand:

  • durerea continua dupa tratamentul nechirurgical;
  • durerea nu se amelioreaza si creste ca intensitate;
  • exista riscul de afectare a nervului sau maduvei spinarii;
  • calitatea vietii pacientului este afectata semnificativ;

Exista mai multe tipuri de tratament chirurgical in cazul discopatiei cervicale, printre care amintim:

  • – inlaturarea chirurgicala a nucleului pulpos afectat si inlocuirea cu un disc artificial ce serveste ca amortizor pentru vertebre

Fiecare pacient este unic, de aceea va recomandam vizita la medicul neurolog, atunci cand o  discopatie cervicala va creeaza probleme, pentru un diagnostic de certitudine si tratamentul corect, astfel incat sa va puteti recapata libertatea de miscare.

Last Updated on November 28, 2023

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up