Dementa senila – ce este si de ce apare

Dementa senila este o denumire populara care se refera la grupul de simptome asociate cu declinul cognitiv, adica cu conditia medicala numita dementa. In limbaj popular dementa senila sugereaza credinta gresita conform careia declinul cognitiv reprezinta un proces normal in imbatranire. Dementa in sine nu este o boala, ci un termen general folosit pentru a descrie declinul capacitatii mintale, care poate sa aiba mai multe cauze. 

Ce este dementa?

Dementa reprezinta procesul de deteriorare cognitiva (pierderea abilitatilor intelectuale). Se poate manifesta prin incapacitate de concentrare, de amintire a unei informatii sau evaluarea corecta a unei situatii.

Avem motive de ingrijorare atunci cand cineva apropiat:

  • Nu mai recunoaste membrii familiei;
  • Uita cum se realizeaza o serie de activitati de rutina, precum folosirea unui telefon;
  • Nu poate sa inteleaga sau sa retina o informatie clar prezentata.

Asa cum am mentionat termenul de dementa senila nu mai este folosit in comunitatea medicala. In prezent se utilizeaza termenul de dementa pentru o serie de afectiuni care sunt caracterizate de declinul cognitiv.

Cauze si tipuri de dementa

Dementa poate fi grupata in 2 categorii, in functie de cauza de aparitie:

  1. Dementa cauzata de o atrofie generala (de exemplu Alzheimer);
  2. Dementa cauzata de probleme vasculare (in urma unui AVC).

In ambele cazuri, factorul care duce la astfel de probleme medicale este o deteriorare a celulelor creierului. Aceste modificari intervin in modul de comunicare intra-celular si astfel apar problemele cognitive, de comportament, emotionale, de relationare sau de miscare, suficient de puternice incat sa schimbe viata individului. Modificarile apar in functie de zona afectata. Spre exemplu in Boala Alzheimer este afectat hipocampusul, centrul invatarii si al memoriei.

Pe langa varsta, un stil de viata nesanatos ( consumul de alcool si fumatul, alimentatie nesanatoasa care creste nivelul de colesterol) si o serie de alte afectiuni pot deveni factori de risc pentru dementa.

Afectiuni care pot provoca dementa la o varsta inaintanta sunt:

event

Nu lasa dementa senila sa iti afecteze viata!
Fa-ti o programare la neuroaxis

Simptomele dementei

In cazul unei persoane in varsta, primele semne ale dementei sunt de natura fizica. De multe ori este dificil sa facem diferenta intre dificultatile fizice datorate varstei sau simptomelor de dementa. Medicul neurolog, in cadrul unei consultatii de neurologie, care la clinica Neuroaxis dureaza 1 ora, are capacitatea sa faca aceasta diferenta si sa evalueze starea de sanatate a pacientului in varsta cu suspiciune de dementa. Principalele semne fizice ale dementei sunt:

  • Postura inclinata sau incovoiata (capul si umerii sunt aplecati mai in fata);
  • Slabiciune musculara;
  • Modificari la nivelul muschilor oculari;
  • Sistem osos fragil;
  • Rigiditate articulara;
  • Intarirea arterelor;
  • Lipsa de echilibru in pozitia verticala.

Din punct de vedere mintal, dementa se manifesta prin:

  • Deficienta de judecare;
  • Pierderi de memorie;
  • Comportament infantil;
  • Confuzie;
  • Dificultati in a crea memorii noi;
  • Dificultati in a lua decizii;
  • Imposibilitatea de a gasi solutii.

Manifestarile mintale in dementa sunt provocate de deteriorarea cauzata de imbatranire a celulelor corticale. Daca modificarile si impedimentele corporale se intampla tuturor odata cu inaintarea in varsta, cele de ordin mental nu sunt universale, asa cum se credea odata, cand afectiunea era denumita dementa senila.

Stadiile dementei

Stadiu incipient

Poate debuta cu mici episoade de uitare, de ratacire a obiectelor, a uitarii numelor. In acest punct, individul este in continuare functional si poate avea grija de sine in mod independent

Stadiul mediu

In acest punct individul are stari de confuzie, tulburari de somn si pierderi din ce in ce mai frecvente de memorie. Poate sa locuiasca singur, dar are nevoie de asistenta cand vine vorba de probleme financiare, de a iesi din casa sau de igiena personala.

Stadiul final

In acest stadiu apar si modificarile comportamentale, precum agitatie, iritabilitate, tendinta de a pune multe intrebari, dar si accentuarea degenerarii fizice: slabiciune musculara, pierdere de greutate, disparitia apetitului sau dificultati de inghitire. In acest punct, pacientul are nevoie sa fie supravegheat constant si sa locuiasca cu un apartinator.

Dementa nu afecteaza doar persoana in cauza, ci schimba viata si a celor din jur. Unul sau mai multi membri ai familiei vor deveni apartinatori ai persoanei diagnosticate si vor trebui sa-i ofere suport si atentie.

Diagnosticarea precoce a dementei ajuta la mentinerea afectiunii sub control, intr-un stadiu incipient in care pacientul este functional si are o calitate a vietii buna. Daca observati simptomele descrise mai sus la unul din membrii familiei, va asteptam la consultatie de neurologie la clinica Neuroaxis.

 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up