Simptomele dementei
In cazul unei persoane in varsta, primele semne ale dementei sunt de natura fizica. De multe ori este dificil sa facem diferenta intre dificultatile fizice datorate varstei sau simptomelor de dementa. Medicul neurolog, in cadrul unei consultatii de neurologie, care la clinica Neuroaxis dureaza 1 ora, are capacitatea sa faca aceasta diferenta si sa evalueze starea de sanatate a pacientului in varsta cu suspiciune de dementa. Principalele semne fizice ale dementei sunt:
- Postura inclinata sau incovoiata (capul si umerii sunt aplecati mai in fata);
- Slabiciune musculara;
- Modificari la nivelul muschilor oculari;
- Sistem osos fragil;
- Rigiditate articulara;
- Intarirea arterelor;
- Lipsa de echilibru in pozitia verticala.
Din punct de vedere mintal, dementa se manifesta prin:
- Deficienta de judecare;
- Pierderi de memorie;
- Comportament infantil;
- Confuzie;
- Dificultati in a crea memorii noi;
- Dificultati in a lua decizii;
- Imposibilitatea de a gasi solutii.
Manifestarile mintale in dementa sunt provocate de deteriorarea cauzata de imbatranire a celulelor corticale. Daca modificarile si impedimentele corporale se intampla tuturor odata cu inaintarea in varsta, cele de ordin mental nu sunt universale, asa cum se credea odata, cand afectiunea era denumita dementa senila.
Stadiile dementei
Stadiu incipient
Poate debuta cu mici episoade de uitare, de ratacire a obiectelor, a uitarii numelor. In acest punct, individul este in continuare functional si poate avea grija de sine in mod independent
Stadiul mediu
In acest punct individul are stari de confuzie, tulburari de somn si pierderi din ce in ce mai frecvente de memorie. Poate sa locuiasca singur, dar are nevoie de asistenta cand vine vorba de probleme financiare, de a iesi din casa sau de igiena personala.
Stadiul final
In acest stadiu apar si modificarile comportamentale, precum agitatie, iritabilitate, tendinta de a pune multe intrebari, dar si accentuarea degenerarii fizice: slabiciune musculara, pierdere de greutate, disparitia apetitului sau dificultati de inghitire. In acest punct, pacientul are nevoie sa fie supravegheat constant si sa locuiasca cu un apartinator.
Dementa nu afecteaza doar persoana in cauza, ci schimba viata si a celor din jur. Unul sau mai multi membri ai familiei vor deveni apartinatori ai persoanei diagnosticate si vor trebui sa-i ofere suport si atentie.
Diagnosticarea precoce a dementei ajuta la mentinerea afectiunii sub control, intr-un stadiu incipient in care pacientul este functional si are o calitate a vietii buna. Daca observati simptomele descrise mai sus la unul din membrii familiei, va asteptam la consultatie de neurologie la clinica Neuroaxis.