Starea noastra de bine necesita un echilibru intre optimism si pesimism. Asa cum o perspectiva pesimista poate duce la depresie, o perspectiva de optimism excesiv ne poate provoca un comportament periculos, cand nu mai tinem cont de riscuri. Din punct de vedere neurofiziologic, starea de optimism activeaza mai mult emisfera stanga a creierului, in timp ce pesimismul o activeaza mai mult pe cea dreapta.
Ce inseamna sa vezi lucrurile cu optimism?
Atat optimismul cat si pesimismul – a astepta rezultate pozitive sau negative de la o situatie data – reprezinta perspective diferite de a gandi si de a vedea lucrurile. Nimeni nu poate fi 100% optimist sau pesimist, si nici nu e de dorit asa ceva din perspectiva sanatatii mintale. O persoana poate sa aiba o doza de optimism in legatura cu anumite situatii ( viitorul unei relatii sentimentale) si sa fie pesimist in legatura cu alta ( situatia sa materiala intr-o perioada de criza financiara).
O perspectiva optimista asupra vietii inseamna sa te astepti la rezultate pozitive. Cand evalueazi o situatie, nu pui raul in fata, ci vezi partea plina a paharului.
Ce zone din creier se activeaza cand esti optimist?
Cand ai incredere in tine si o atitudine vesela si deschisa fata de prezent si viitor, se activeaza anumite zone din emisfera stanga a creierului. Cand vezi lucrurile din perspectiva negativa si te astepti intotdeauna la cel mai rau rezultat, se activeaza anumite zone din emisfera dreapta. Aceasta asimetrie este cauzata de functiile cognitive diferite pe care le indeplinesc cele 2 emisfere ale creierului.
Un studiu realizat in anul 2007 de o echipa de cercetatori de la Universitatea din New York a scos in evidenta, cu ajutorul imagisticii (RMN), zonele din creier care se activeaza atunci cand esti optimist. Voluntarii care au participat la studii si-au imaginat situatii pozitive, iar RMN-ul a surprins in astfel de momente o activitate sporita in zona amigdalei ( cunoscuta si ca sediul fricii) si a cortexului cingular anterior ( rol in mai multe procese cognitive, printre care luarea deciziilor).
Cum devenim mai optimisti? 4 sfaturi de urmat
Pentru optimism nu exista o reteta, asa cum nu exista nici pentru fericire. Insa, tine de noi sa ne schimbam perspectiva si sa incercam sa vedem si partea plina a paharului. Mai jos regasesti cateva sfaturi pe care le poti urma pentru a creste doza de optimism:
- Incearca sa petreci cat mai mult timp afara din casa. Mai ales daca lucrezi de acasa in acesta perioada, nu rata plimbarea zilnica si energizarea pe care o da aerul curat si timpul petrecut in natura. Studiile cele mai recente arata faptul ca 2 ore petrecute in natura pe saptamana stimuleaza starea de bine si dau un impuls pozitiv sanatatii generale.
- Incearca sa folosesti timpul petrecut pe Internet intr-un mod cat mai benefic pentru tine. Cauta si citeste stiri si povesti pozitive, care sa te inspire si sa-ti imbunatateasca starea de spirit.
- Socializeaza si conecteaza-te emotional cu alti oameni. Suntem fiinte sociale si avem nevoie de contact si de comunicare in mod constant. Chiar daca alegi sa socializezi online, important este sa comunici si sa impartasesti din emotiile tale.
- Schimba-ti perspectiva – daca esti pus in fata unei situatii care te face sa vezi lucrurile negativ, incearca sa-ti aduci aminte si de aspectele pozitive. E posibil sa vezi situatia invers.
Indiferent daca esti o persoana mai optimista sau mai pesimista, important este sa gasesti echilibrul intre cele 2 stari. Daca te simti coplesit si nu reusesti sa iesi dintr-o perspectiva negativa, te asteptam la clinica Neuroaxis, pentru o evaluare psihologica.