Cum influențează temperaturile scăzute persoanele cu risc de AVC

Autor: Neuroaxis

Despre autor

Frigul este unul dintre factorii de risc mai puțin cunoscuți ai accidentului vascular cerebral. Totuși, recomandăm persoanelor cu risc de AVC să nu-l ignore.  

Iarna, din cauza temperaturilor scăzute, ca formă de protecție a corpului, vasele de sânge se contractă iar sângele se îngroașă, ceea ce poate determina apariția cheagurilor de sânge. Pentru o persoană care are probleme cardio-vasculare și prezintă risc de AVC, aceste circumstanțe de sezon se pot dovedi fatale. În plus activitatea fizică scade, iar perioada sărbătorilor implică și o doză de stres, nu numai bucurie de sezon. În unele cazuri, se poate instala chiar și depresia, care este un factor de risc semnificativ pentru AVC. 

event

Fii atent la ce simptome ai! Fa-ti o programare la neuroaxis

Putem vorbi de AVC sezonier?

În ultimii ani, o serie de studii au cercetat legătura dintre temperaturile scăzute sau variațiile bruște de temperatura din timpul zilei și incidența de AVC. Un studiu realizat în Statele Unite în anul 2016 pe un eșantion de 172.000 de cazuri de spitalizare cu AVC a scos în evidență faptul că marea majoritate a cazurilor s-au petrecut în contextul unor temperaturi scăzute sau în perioade în care temperaturile s-au modificat brusc.

Un alt studiu realizat în Germania în același an a descoperit că pentru fiecare scădere de 2,9 grade C, riscul de AVC crește cu 11%, pentru persoanele care au deja un grad de risc.  

Prin urmare, putem vorbi de un risc crescut de AVC pe timp de iarnă, când temperaturile sunt foarte scăzute sau se modifică brusc, pentru persoanele care au deja risc de AVC 

Vestea bună constă în faptul că toți factorii care pot produce un AVC pe timp de iarnă pot fi ținuți sub control prin prevenție și un stil de viața sănătos. Dacă știi ca ai o sensibilitate cardio-vasculară sau ai cazuri de AVC în familia ta, asigură-te că pe timp de iarnă mănânci sănătos, faci mișcare, nu te izolezi în casă și îți menții o stare psihică bună. Nu putem să schimbăm vremea, dar putem să schimbăm obiceiurile care ne fac rău!

Hipertensiunea in sezonul rece

Hipertensiunea este un factor de risc major în producerea unui AVC. Alături de obturarea unui vas de sânge din creier , hipertensiunea este principala cauză pentru un AVC ischemic. Pe timp de iarnă, în mod natural, tensiunea arterială crește, organismul depunând mai mult efort pentru a menține energia și căldura corpului. Temperaturile scăzute determină îngustarea vaselor de sânge, ceea ce înseamnă că inima trebuie să pompeze mai tare pentru a face posibilă circulația sângelui. Așa apare tensiunea arterială crescută.

Recomandăm tuturor să-și monitorizeze atent tensiunea arterială, mai ales pe timpul lunilor de iarnă.. Dacă observi că tensiunea ta arterială tinde să depășească valorile normale, te sfătuim să mergi cât mai rapid la o consultație de neurologie.

 Pentru menținerea tensiunii arteriale în valori normale, recomandăm: 

  • Reducerea cantității de sare sub 1.500 mg/zi; 
  • Evitarea alimentelor grase (bogate în colesterol); 
  • Consumul zilnic de legume și fructe; 
  • Mișcarea fizică regulată; 
  • Renunțarea la fumat; 
  • Continuarea tratamentului pentru hipertensiune sau începerea unuia, dacă este recomandat de medic.  

Cu cât organismul este mai solid și sănătos, cu atât este mai independent de posibilii factori de risc din exterior. Este și cazul accidentului vascular cerebral, care poate fi evitat pe timp de iarnă prin adoptarea unor obiceiuri bune și monitorizarea atentă a tensiunii arteriale și a stării de sănătate.

Dacă știi sau bănuiești că ai un risc de AVC, te așteptăm la o consultație de neurologie la clinica Neuroaxis. Vino la o programare.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up