Cum influenteaza stresul calitatea somnului

Odihna insuficienta este una din problemele cele mai frecvente cu care se confrunta omul modern si este rezultatul imbinarii a mai multor factori, precum asumarea prea multor responsabilitati, afectiuni medicale sau probleme de somn. Toate acestea provoaca si, in aceeasi masura, sunt provocate de stres, care odata instalat, influenteaza calitatea somnului si in ultima instanta, a vietii.

Ce este stresul si cum putem sa il controlam?

Stresul este o tensiune resimtita la nivel psihic, fizic sau mintal, provocata de un conflict sau o situatie dificila din exteriorul nostru. Stresul poate provoca probleme de sanatate, precum insomnia, apnea in somn sau sindromul picioarelor nelinistite, influentand direct calitatea si perioada somnului si ulterior a vietii de zi cu zi.

Exista o serie de strategii pe care le poti aplica inainte de a te culca, pentru a-ti relaxa mintea si a indeparta stresul inainte de somn:

1. Relaxeaza-ti mintea. Inainte sa te culci, pentru o ora sau jumatate de ora, realizeaza o activitate care sa te deconecteze de la gandurile si grijile tale. Indiferent ca alegi sa citesti, sa faci o baie calda, sa meditezi sau sa faci yoga, scopul acestei activitati este sa nu te lase sa adormi stresat.

2. Programeaza-ti ingrijorarea. Daca nu reusesti sa opresti si sa faci ordine in gandurile tale, stabileste-ti un interval orar, dar care sa nu dureze mai mult de 15 minute, in care iti dai voie sa te ingrijorezi sau sa te plangi. Fii sigur ca respecti programul in fiecare zi, iar dupa incheierea minutelor acordate, iti muti atentia spre altceva.

3. Pastreaza-ti patul doar pentru somn. Daca te simti anxios sau ingrijorat, sau te trezesti brusc din somn cu astfel de stari, ridica-te din pat si, pana nu controlezi starile, nu te aseza din nou. Este important sa asociezi patul doar cu locul in care te odihnesti, si nu cu stari negative.

4. Foloseste tehnici de relaxare. Inainte de somn, poti sa realizezi o serie de exercitii de relaxare, precum cele de respiratie, de detensioanre musculara sau poti aplica tehnici de management al stresului.

Cum influneteaza stresul calitatea somnului

In mod normal, stresul este un factor benefic, mai ales in situatii periculoase, cand hormonii stresului, in special cortizolul, adrenalina si noradrenalina sunt responsabili pentru reactia ta de supravietuire. Insa, daca situatia stresanta persista, iar sistemul nervos nu sisteaza productia de hormoni, sanatatea ta poate fi afectata in mod serios. Tensiunea ta arteriala poate sa creasca, respiratia sa devina mai greoaie, muschii tensionati si  poti suferi fluctuatii in greutate.

Nu e de mirare ca stresul nu te lasa sa dormi, avand in vedere ca trupul tau este in mod constant sub asediul hormonilor care determina starea de „lupta sau fuga”, atunci cand ar trebui sa fie relaxat.

Stresul influenteaza visele, iar visele influenteaza somnul. Toti am avut vise despre sefi, fosti iubiti sau iubite sau situatii limita din prezentul sau trecutul nostru care ne-au facut sa ne trezim subit in miez de noapte cu o stare de panica sau anxietate. Unii interpreteaza visele de genul acesta ca pe niste semne, iar altii le ignora. Indiferent de inclinatia fiecaruia fata de interpretarea activitatii din timpul somnului, visele anxioase pot reprezenta un semnal de alarma pe care creierul il transmite in legatura cu rolul pe care stresul il joaca in viata ta.

Daca te trezesti in mod frecvent in timpul noptii asudand si cu o stare de panica, este cazul sa-ti reevaluezi unele aspecte ale vietii si sa identifici factorii de stres care provoaca astfel de raspunsuri in creierul si in corpul tau. Dar asta a doua zi. Pe moment, incearca sa creezi conditiile optime pentru a-ti relua somnul intr-un mod odihitor:

1.     Nu te uita la ceas. Vei deveni mai stresat daca stii la ce ora te-ai trezit si vei numara minutele pana adormi la loc, ceea ce va dauna nivelului tau de odihna.

2.     Relaxeaza-ti corpul. Daca nu reusesti sa adormi imediat, incearca una din metodele de relaxare sugerate mai sus.

3.     Da-te jos din pat. Daca in urma unui vis anxios sau a unui cosmar nu poti adormi la loc, fa putina miscare, pentru a-ti elibera doza de frustrare acumulata in corp.

Stresul care nu te lasa sa dormi este intarit de lipsa de odihna. Atunci cand corpul tau nu este odihnit asa cum trebuie, elibereaza mai multi hormoni ai stresului, creandu-se astfel un cerc vicios intre lipsa de somn si stres. Substantele chimice din creier care sunt in directa legatura cu starea de somn profund sunt aceleasi care comunica trupului sa inceteze productia de hormoni ai stresului.

Persoanele care se confrunta cu un nivel ridicat de stres in viata lor sunt mai predispuse sa dezvolte boli cardio-vasculare, depresie, hipertensiune arteriala, probleme stomacale si sa aiba un sistem imunitar scazut.

Nu lasa stresul sa puna stapanire pe viata ta. La clinica Neuroaxis, putem sa identificam impreuna, printr-o serie de investigatii, precum polisomnografia, caracterististicile somnului tau. Invata cum sa tii stresul sub control si cum sa-ti recuperezi somnul de calitate.

Last Updated on June 17, 2021

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up