Ce se întâmplă cu creierul tău atunci când este foarte cald

Cuprins

De câte ori ți-ai auzit prietenii, colegii sau ai spus-o chiar tu, pe timpul verii: „nu mă pot concentra, simt că-mi fierbe creierul”? O exprimare colocvială, dar care ascunde un adevăr dovedit științific: studii și statistici efectuate în ultimii ani, de când încălzirea globală ne aduce veri tot mai calde, cu valuri de caniculă persistentă, arată că funcțiile cognitive sunt puternic afectate de temperaturile ridicate. 

Pe caniculă, creierul nostru pare că se comportă ca un computer de generație veche: dă rateuri, se blochează, nu are suficientă memorie. Desigur, nu poți să schimbi creierul cu unul nou, cum faci cu un computer, așadar, cum îl scoți din „blocajul” în care l-au băgat temperaturile ridicate, pentru a-l face să funcționeze iar la capacitate normală? Soluțiile sunt simple și logice și le vom detalia imediat. Întâi, să vedem însă de ce „ne lasă mintea” vara. 

Impactul temperaturilor ridicate asupra creierului 

O creștere cu doar 2 grade Celsius peste temperatura percepută de organismul nostru drept confortabilă e suficientă pentru ca mintea să înceapă să „scârțâie”. Un studiu dat publicității în anul 2021 arată că trecerea de la 24 de grade Celsius la 26 de grade duce la o scădere cu 10% a performanțelor cognitive, fiind afectate memoria, timpul de reacție și cel de execuție. 

Statisticile susțin impactul stresului termic asupra creierului, diferă doar procentul în care acesta e afectat, în funcție de temperatură. O analiză a testelor standardizate pentru elevii de liceu, realizată în 2018 de un doctor în economie, profesor la Universitatea din Pennsylvania, SUA, arată o scădere de 14% a performanțelor pentru o creștere de 10 grade Celsius de la 22 la 32 de grade . Profesorul a vrut să atragă atenția asupra efectului pe care îl are susținerea examenelor în săli de clasă lipsite de aer condiționat, în timpul unor valuri de căldură de peste 32 de grade Celsius. Conform altei analize, efectuată de același economist, cu cât este mai mare numărul de zile caniculare din timpul unui an școlar, cu atât sunt mai slabe rezultatele la testele standardizate. Această cercetare ridică problema legăturii dintre confortul termic și capacitatea de învățare a elevilor. 

Căldura nu ne afectează doar capacitatea de a gândi, ne influențează și autocontrolul. Un studiu dat publicității în 2019 arată cum temperaturile ridicate alimentează comportamentul distructiv, făcându-ne irascibili, impulsivi, predispunând la decizii proaste și crescând nivelul de agresivitate. 

Care este mecanismul prin care căldura scade eficiența creierului? Există mai multe teorii. Una dintre ele face o paralelă cu schimbările produse în natură de încălzirea globală și să le urmărește la nivel de individ – așa cum temperaturile ridicate dau naștere unor reacții chimice care declanșează incendii de vegetație devastatoare, și în creier căldura favorizează reacții chimice care afectează activitatea cerebrală, explică cercetătorii. Conform descoperirilor făcute de Dr. Steven Schiff, profesor de neurochirurgie la Universitatea Yale, supraîncălzirea rapidă poate afecta temporar celulele neuronale, ducând la rezultatele menționate anterior: gândire înceată, timp de reacție crescut, decizii greșite. Schimbările se produc chiar și la +1 grad Celsius peste nivelul de confort și sunt cu atât mai pronunțate cu cât crește temperatura. 

Cu o altă explicație a venit un cercetător în neuroștiințe de la o universitate din Illinois, SUA: la temperaturi ridicate, bariera hematoencefalică începe să cedeze, iar în creier se acumulează proteine și ioni care declanșează un proces inflamator ce perturbă funcționarea normală. 

O a treia teorie este că, la temperaturi ridicate, întregul organism suferă din cauza supraîncălzirii, iar majoritatea resurselor creierului sunt direcționate spre hipotalamus, unde are loc procesul de termoreglare. Creierul prioritizează astfel supraviețuirea și alocă resurse minime altor funcții, cum sunt cele cognitive. 

Acestor explicații științifice li se adaugă problema deshidratării. Organismul nostru are nevoie de apă pentru a funcționa normal și în lipsa unui aport corect de lichide, toate organele, inclusiv creierul, sunt afectate. Pericolul deshidratării crește cu fiecare grad în plus în termometre, de aceea, vara, aportul hidric trebuie crescut simțitor pentru a ne menține funcționali. 

 Cum să-ți protejezi creierul de căldură  

Pe cât de complicate pot fi explicațiile privind impactul căldurii asupra creierului, pe atât de simple sunt soluțiile pentru a preveni problemele generate de temperaturile ridicate. 

Iată ce trebuie să faci pentru a-ți păstra funcțiile cognitive la nivelul optim, în ciuda caniculei: 

  • Hidratează-te constant. Pentru a optimiza aportul de apă, poți adăuga electroliți, care sunt minerale esențiale pentru funcționarea sistemului nervos. 
  • Asigură-ți o temperatură optimă acasă și la serviciu, cu ajutorul aerului condiționat sau al unui ventilator. Temperatura ar trebui să fie de 20-24 de grade Celsius. 
  • Asigură-ți o temperatură ușor mai scăzută în dormitor, pentru un somn odihnitor. 
  • Încearcă să-ți scazi temperatura corporală cât mai repede, dacă se instalează disconfortul, făcând un duș, folosind un pulverizator cu apă rece sau un prosop ud, așezat ca o compresă pe tâmple. 
  • Evită să ieși din casă în timpul zilei, iar dacă este absolut necesar, limitează timpul petrecut afară, caută umbra și hidratează-te constant. 
  • Dacă lucrezi în aer liber, ai nevoie de pauze dese, petrecute într-un mediu cu temperatură controlată, pentru termoreglare. 

Ce mai poți face ca să funcționezi optim, peste vară? Nu ignora nevoia de odihnă a creierului – când simți nevoia de vacanță, pleacă în vacanță! Și nu uita de nevoia de alimente esențiale pentru sănătatea lui. Iar în paralel, antrenează-l, prin activități amuzante și recreative, și ține-l departe de stres, care-l influențează negativ în foarte multe moduri. 

Dacă te confrunți cu tulburări cognitive care nu sunt cauzate de temperaturile ridicate, te așteptăm la Neuroaxis pentru a investiga neîntârziat cauza acestora. Cu o echipă de peste 50 de medici specializați în neurologie și domeniile conexe, asigurăm investigații complete, diagnostic de certitudine și tratament personalizat. Programează-te acum la o consultație la prima clinică integrată de neurologie din București. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up