Este normal si sanatos sa-ti fie frica in situatii periculoase. Insa, daca sentimentul persista si atunci cand nu exista o primejdie reala in jurul tau, frica se transforma in anxietate sau fobie si iti poate afecta serios calitatea vietii.
Ce este frica?
Frica este o emotie primara, care ne poate paraliza si bloca in orice activitate. Esentiala in supravietuirea umanitatii, in societatile moderne frica s-a transformat in anxietate, atacuri de panica sau fobii. Poate fi rezultatul unei traume sau poate aparea in relatie cu o situatie abstracta, dar in ambele cazuri poate fi tinuta sub control, mai ales cu ajutorul unui psiholog care te poate ajuta sa-ti identifici temerile si sa intelegi ce ascund.
Frica se manifesta la nivel biochimic si la nivel emotional, fiind fie un raspuns natural si sanatos in fata unei situatii care-ti pune viata in primejdie, fie o reactie irationala si necontrolata care pune stapanire pe tine si te face sa vezi pericole peste tot. Totodata, poate fi si un stimul pentru placere, ca in cazul persoanelor dependente de adrenalina care se inscriu la activitati precum saritul cu parasuta.
Ce se intampla in corpul nostru atunci cand ne este frica?
In fata unui pericol concret, corpul reactioneaza intr-un mod specific: incepem sa transpiram, inima ne bate mai tare si eliberam un nivel inalt de adrenalina. Creierul identifica un stimul potential periculos si elibereaza substante chimice care fac respiratia sa devina mai rapida, in timp ce corpul se pregateste fie sa fuga, fie sa actioneze.
Vasele de sange din jurul organelor se dilata pentru a le furniza mai mult oxigen si nutrienti, iar nivelul de glucoza din sange creste semnificativ, pregatind o doza mare de energie, in caz de nevoie. Intregul proces este automat si se intampla in cateva secunde, iar noi ne dam seama dintr-o data ca ni s-a facut frica.
Frica “buna” vs. frica “rea”
Frica este in sine o emotie buna, care apare ca un mecanism defensiv si care ne ajuta sa ne protejam in fata unor pericole. Este o emotie mostenita la nivel genetic de la stramosii nostri, care au reusit sa supravietuiasca invatand sa le fie frica si sa se puna la adapost in fata primejdiilor pe care nu ar fi putut sa le depaseasca altfel. Daca in fata unei cladiri care se prabuseste sau a unui incendiu frica te determina sa fugi cat mai departe, atunci frica ta este o emotie buna, care te pune la adapost si iti salveaza viata.
Insa, daca frica se instaleaza si in situatii care nu prezinta nici un pericol, devine o emotie nociva, care transforma viata de zi cu zi intr-o asteptare constanta a unui eveniment nefericit. Intr-o astfel de situatie, frica atrage mai multe emotii negative, precum furie, angoasa, vinovatie sau chiar agresivitate.
Eroul fata in fata cu frica
Frica poate sa scoata la iveala eroul ascuns din fiecare dintre noi si ne poate arata o trasatura de personalitate de care nu eram constienti ca exista. Va mai amintiti povestea lui Florin Morariu, romanul care in timpul atentatului terorist de la Londra din 2017 si-a deschis portile brutariei pentru a adaposti oameni aflati in pericol? Mai mult decat atat, martor la uciderea uneia dintre victime, Florin nu a fugit, ci a reactionat in mod curajos, confruntand atacatorul, gonindu-l cu un facalet in mana.