Cate tipuri de dementa exista?

Autor: Dr. Liviu Cozma

Despre autor

Diferitele tipuri de dementa tind sa se manifeste in ultima parte a vietii si duc la declinul functiilor cognitive, cu un impact negativ asupra calitatii vietii. In practica medicala, termenul de „dementa” este folosit pentru a desemna o serie de simptome si manifestari care pot afecta aspecte precum: memoria, luarea deciziilor, personalitatea sau comportamentele.

Ce sunt dementele?

Dementele implica deteriorarea regiunilor din creier care controleaza functii precum: memoria, invatarea, limbajul sau luarea deciziilor. Cauzele variaza in ceea ce priveste diferitele tipuri de demente, dar printre acestea se pot numara: predispozitie genetica, anumite infectii sau alte afectiuni, stil de viata nesanatos.

Pierderea memoriei, la o varsta inaintata, este asociata, in general, cu diferitele tipuri de dementa. Adevarul este ca uitarea sau dificultatile de rememorare a diferitelor informatii poate reprezenta o parte naturala a procesului de imbatranire si este necesara o consultatie de neurologie pentru stabilirea cauzelor exacte.

In prezent, tratamentul prescris persoanelor care sufera de demente precum Alzheimer vizeaza tinerea sub control a simptomelor si mentinerea, pe cat posibil, a calitatii vietii. Pentru a creste eficacitatea acestor tratamente este indicata diagnosticarea timpurie si monitorizarea constanta a evolutiei fiecarui pacient.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Tipuri de demente

Dementele pot fi impartite in doua categorii principale: de tip Alzheimer sau de tip non-Alzheimer. Primul tip de demente este definit de dificultatile legate de memorie, afazie (probleme legate de exprimarea si/sau intelegerea comunicarii) sau probleme legate de perceptie.

Cazurile de demente non-Alzheimer afecteaza lobii frontali si pot afecta aspecte precum vorbirea, comportamentul, personalitatea sau capacitatea de a realiza si executa planuri. 

Printre cele mai comune tipuri de demente se numara:

Boala Alzheimer

Aceasta este cea mai comuna forma de dementa si afecteaza, in general, persoanele care au peste 65 de ani. Alzheimer este o afectiune cronica neurodegenerativa care debuteaza cu pierderi de memorie si, in timp, duce la degradarea functiilor neuronale. Persoanele afectate isi pierd treptat abilitatile fizice si cognitive si ajung sa fie dependente de membrii familiei sau apartinatori.

Dementa vasculara

Persoanele care sufera de dementa vasculara prezinta unele probleme legate de memorie, luarea deciziilor sau realizarea planurilor care se datoreaza unor leziuni cerebrale care au la baza limitarea fluxului sanguin in anumite regiuni ale creierului. Factori precum accidentele vasculare cerebrale, diabetul, colesterolul ridicat sau tensiunea arteriala cred riscurile de a suferi de aceasta afectiune.

Boala Parkinson

Acest tip de dementa afecteaza regiunile cerebrale care controleaza miscarile corpului prin deteriorarea neuronilor care secreta dopamina. Simptomele bolii Parkinson evolueaza gradual, debutand cu usoare tulburari de miscare si pot evolua pana in punctul in care pacientii sunt total dependenti de ingrijirile primite.

Dementa cu corpi Lewy

Declansarea acestei afectiuni neurologice este cauzata de formarea unor depozite de proteine, numite corpi Lewy, in regiunile cerebrale care controleaza memoria, luarea deciziilor si controlul miscarilor. Persoanele diagnosticate prezinta probleme legate de somn, fenomene psihotice sau tulburari de comportament.

Dementa mixta

Creierul persoanelor care sufera de aceasta forma de dementa este afectat de doua tipuri de dementa in acelasi timp. In aceste cazuri, boala Alzheimer este asociata cu dementa vasculara sau dementa cu corpi Lewy.

Dementa frontotemporala

In cazul acestei forme de dementa sunt afectati lobii frontotemporali, ceea ce duce la dificultati legate de limbaj si modificari ale personalitatii si comportamentului.

Printr-o diagnosticare timpurie si tratamente adecvate, persoanele care sufera de diferite tipuri de dementa pot benefica mai mult timp de o calitate a vietii ridicata si pot incetini progresia bolii. Programeaza-ti un consult la clinica Neuroaxis!

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up