Cand si de ce se produce hemoragia cerebrala (avc hemoragic)?

Autor: Dr. Ana Maria Vladila

Despre autor

Hemoragia cerebrala, numita si avc hemoragic, se produce atunci cand un vas de sange din creier se rupe spontan sau in urma unei traume. Dupa pierderea integritatii peretelui vascular, sangele va iesi din vas si se va acumula fie in spatiul dintre osul cutiei craniene si creier (spatiul epidural), fie intre foitele care formeaza invelisul creierului (spatiul subdural si cel subarahnoidian), fie in structura creierului (intraparenchimatos). 

Simptomele unui avc hemoragic apar rapid, in interval de minute-ore, sunt violente, cu agravare rapida si, in functie de localizarea si dimensiunea hemoragiei craniene, se traduc prin durere de cap (cefalee) de intensitate mare cu varsaturi, deficite neurologice – de exemplu, scaderea fortei musculare la nivelul unei parti a corpului, tulburare de coordonare, de limbaj, alterarea starii de constienta – somnolenta pana la coma. 

Cum se produce o hemoragie cerebrala?

Odata cu pierderea integritatii peretelui unui vas de sange in artera sau vena, sangele va iesi din vas, se va acumula si va forma o colectie.

Din cauza structurii osoase a cutiei craniene, volumul acesteia ramane constant. In aceste conditii, colectia de sange se va putea extinde doar comprimand structurile creierului aflate in proximitate, afectandu-le functionarea normala. De asemenea, local, tot din cauza prezentei sangelui in spatiul extravascular, va aparea o reactie de inflamatie, care va creste suplimentar gradul de compresie. Rezultatul va fi cresterea presiunii intracraniene, in formele cele mai severe, determinand hernierea structurilor creierului, iar clinic, aparitia comei si moartea, in lipsa unei interventii neurochirurgicale rapide de decompresie. 

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Simptomele unui avc hemoragic

Deficitele debuteaza brusc in interval de minute-zeci de minute, se agraveaza rapid si se insotesc de cefalee de intensitate mare si varsaturi.

In functie de localizarea si dimensiunea hemoragiei, deficitele neurologice sunt multiple, traducandu-se prin:

  • pareze, pana la pierderea completa a functiei motorii la nivelul unei parti a corpului
  • deficite de coordonare, tulburare de echilibru
  • tulburare de limbaj (fie intelegere, fie fluenta verbala)
  • dificultate de articulare a cuvintelor 
  • crize epileptice
  • tulburare a starii de constienta (somnolenta pana la coma).

Cauze si factori de risc pentru hemoragia cerebrala

Cauzele sunt multiple si sunt legate fie de factori de risc vascular dobanditi de-a lungul vietii care rigidizeaza peretii arterelor de la nivel cerebral, cel mai important fiind hipertensiunea arteriala, fie de existenta unor malformatii ale sistemului vascular, leziuni tumorale cu hemoragie intratumorala sau de traumatisme craniene, tulburari de coagulare, consum de medicamente sau de substante ilicite care cresc riscul de sangerare.

Diagnostic Avc hemoragic

Diagnosticul imagistic se face folosind tomografia computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (IRM), ambele oferind informatii despre localizare, extensie, volumul colectiei de sange, impactul asupra tesutului cerebral de vecinatate si riscul de crestere dimensionala. Secventele angio-CT/RM sau angiografia cu substractie digitala (DSA) permit vizualizarea vascularizatiei arteriale si venoase cerebrale si diagnosticarea malformatiilor vasculare sau a trombozelor venoase cerebrale.  

Tratament

Tratamentul are mai multe directii si vizeaza sustinerea functiilor vitale, corectarea valorilor tensiunii arteriale si a hipertensiunii intracraniene; in cazuri selectionate, cum sunt malformatiile vasculare, hemoragiile posttraumatice sau de dimensiuni mari sau cu impact compresiv major, managementul se face in echipa multidisciplinara cu medic radiolog interventionist, respectiv neurochirurg.

De asemenea, este imperios de stabilit cauza hemoragiei in vederea optimizarii planului de prevenire a altor evenimente vasculare cerebrale.

Recuperarea vizeaza, de asemenea, mai multe aspecte, de avut in vedere fiind:

  • recuperarea deficitelor motorii si de coordonare reziduale, ce necesita un program conceput impreuna cu medicul de recuperare medicala
  • logopedie pentru tulburarea de limbaj reziduala
  • suport psihologic
  • monitorizare neurologica pe termen lung si adaptare individualizata a tratamentului 

Complicatiile unei hemoragii cerebrale limiteaza abilitatea unei persoane de a-si relua activitatile de zi cu zi, ceea ce poate duce, in cele din urma, si la probleme de natura emotionala. Specialistii de la clinica Neuroaxis recomanda un control neurologic pentru a stabili care este riscul de a suferi un AVC hemoragic si ce poti face sa-l previi.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up