Beneficii Alzheimer Support
Call Center
Echipa
Totul despre boala alzheimer
Beneficii Alzheimer Support
Call Center
Echipa
Totul despre boala alzheimer

Viata cu Alzheimer

Campania „Viata cu Alzheimer” se adreseaza persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer, familiilor acestora si specialistilor din domeniul medical. Datele oficiale nu ne ofera o imagine clara a situatiei pacientilor cu boala Alzheimer din Romania. De aceea am ales sa venim in sprijinul pacientilor si apartinatorilor atat cu informatii medicale cat si cu detalii relevante legate de managementul bolii, fie el psiho-emotional sau logistic.  

Am lansat aceasta campanie pentru persoanele diagnosticate cu boala Alzheimer, rudele si prietenii acestora dar si specialistilor din domeniul medical care diagnosticheaza si ofera ingrijiri pentru aceasta afectiune. Ne-am propus sa atragem atentia asupra provocarilor si problemelor cu care se confrunta cei implicati si sa tragem un semnal de alarma asupra situatiei persoanelor aflate in categoriile de risc si a celor care nu primesc diagnosticul si ingrijirile necesare in timp util.

Vrem sa facem asta prin oferirea de informatie direct de la medicii neurologi si psihiatri cu arii de interes in bolile neurodegenerative – articole, interviuri scrise sau video, materiale stiintifice, infografice, newslettere. Aceste informatii se refera atat la factorii de risc, simptomele, diagnosticul precis si tratamentul personalizat cat si la aspecte logistice precum obtinerea documentelor necesare certificatului de handicap, acte necesare pentru a gestiona bunurile bolnavului, moduri prin care se poate reorganiza locuinta pentru a fi mai sigura etc. Toate acestea vor putea fi gasite si discutate cu medicii in grupul „Viata cu Demente”, o comunitate Neuroaxis pe Facebook. In acelasi scop si un eBook spre a folosi ca ghid celor care traiesc, intr-un fel sau altul, viata cu boala Alzheimer.

Puteti urmari si webinarul nostru despre demente aici.

Beneficii

Odata cu campania “Viata cu Alzheimer”, am pornit si AlzheimerSuport, un serviciu integrat de diagnosticare – tratare – monitorizare dedicat pacientilor cu boala Alzheimer si apartinatorilor acestora.


Prin AlzheimerSuport eficientizam traseul medical al pacientilor si sa le asiguram suport continuu in toate etapele: diagnosticare, tratament, monitorizare, consiliere juridica si financiara.

Echipa Alzheimer Suport

Ce spun pacientii tratati de noi?

Totul despre boala Alzhemier

Boala Alzheimer  este  cea  mai  raspandita  forma  de  dementa  la  nivel mondial. Aceasta afectiune prezinta semne vizibile, in majoritatea cazurilor, incepand cu varsta de 65 de  ani.  Primele  etape  ale  bolii  sunt  caracterizate  de  pierderile  de  memorie,  starile  de confuzie si schimbarile de comportament. In cele din urma,  persoanele  diagnosticate  cu  aceasta  afectiune  sunt dependente  de  ajutorul  familiei si al personalului medical.

Intrebari frecvente

 • Care este diferenta dintre boala Alzheimer si dementa? keyboard_arrow_down

  Boala Alzheimer este un tip de dementa, in timp ce dementa este un termen mai larg care desemneaza o afectiune care consta in pierderea abilitatilor de gandire, amintire si rationament si care interfereaza cu viata si activitatile zilnice ale unei persoane. Boala Alzheimer este cel mai intalnit tip de dementa in randul persoanelor in varsta. Alte tipuri frecvente de dementa sunt cele  frontotemporale sau dementa cu corpi Lewy.

  Diagnosticul de dementa nu trebuie redus doar la problemele de memorie, fie ca vorbim de detalii minore sau majore din viata unei persoane afectate. O persoana care sufera de o dementa prezinta dificultati legate de memorie, dar si de:

  • Limbaj, care devine tot mai limitat pe masura ce dementa avanseaza;
  • Concentrare, atunci cand trebuie sa realizeze anumite sarcini;
  • Luarea deciziilor;
  • Orientarea temporo-spatiala;
  • Perceptia vizuala, existand riscul de a nu diferentia culorile sau vedea obiecte care nu exista.
 • Cand se manifesta simptomele asociate cu Alzheimer? keyboard_arrow_down

  Boala Alzheimer debuteaza, de regula, la persoanele de peste 65 de ani. Oamenii afectati se confrunta, in prima faza, cu pierderi de memorie si cu stari de confuzie. Primele simptome pe care acestia le experimenteaza pot fi trecute cu vederea sau considerate o parte normala a inaintarii in varsta.

              Sunt cazuri in care simptomele se manifesta la varste mai mici, ceea ce poate insemna ca pacientul are o predispozitie genetica. Atunci cand boala Alzheimer vine pe fondul unei mosteniri de la parinti poate fi asociata cu prezenta uneia dintre genele APP, PSEN 1 si PSEN 2.

 • Care sunt semnele timpurii ale bolii Alzheimer? keyboard_arrow_down

  Problemele de memorie sunt de obicei printre primele semne ale bolii Alzheimer, desi simptomele pot varia de la caz la caz. Problemele cognitive care includ dificultati legate de comunicare, problemele de orientare si deficientele de rationament sau judecata, pot semnala, de asemenea, manifestari ale bolii Alzheimer.

  Alte manifestari care ar trebui sa atraga atentia sunt cele legate de rememorarea conversatiilor si evenimentelor recente. Pe masura ce boala progreseaza, problemele de memorie se acutizeaza si apar noi simptome de natura psihiatrica si fizica.

              Simptomele care indica primele etape ale bolii Alzheimer includ:

  • Dificultati legate de rememorarea conversatiilor sau a evenimentelor recente
  • Uitarea denumirilor pentru obiecte si locuri
  • Probleme legate de luarea deciziilor
  • Inflexibilitate in gandire
  • Pierderea obiectelor.
 • Cum evolueaza boala Alzheimer? keyboard_arrow_down

  Desi putin cunoscuta, exista o faza presimptomatica a bolii Alzheimer care apare cu multi ani inainte. La debut, afectiunea incepe cu pierderea progresiva a capacitatii de a forma amintiri noi.

  Boala Alzheimer progreseaza in mai multe etape: preclinice, usoare, moderate si severe. In stadiul preclinic al bolii Alzheimer, pacientii nu prezinta simptome, dar  la nivelul creierului apar manifestari daunatoare. Pe masura ce boala Alzheimer progreseaza spre stadiul mediu, pierderea memoriei si confuzia se agraveaza, iar pacientii pot avea probleme in recunoasterea familiei si a prietenilor. Pe masura ce boala Alzheimer devine mai severa, acestia isi pierd capacitatea de comunicare. Este posibil sa doarma mai mult, sa piarda in greutate si sa aiba probleme la hranire. In cele din urma, au nevoie de ingrijire permanenta.

 • Cat traieste un pacient cu Alzheimer? keyboard_arrow_down

  Dupa diagnosticarea bolii Alzheimer sau a unei alte demente, pacientii pot trai multi ani, in functie de circumstantele individuale. Factori precum varsta, genetica, starea de sanatate generala, statutul socio-economic si educatia influenteaza speranta de viata a unui numar mare de persoane cu Alzheimer..

  Asadar, un pacient cu Alzheimer traieste intre 3 si 12 ani, desi majoritatea studiilor indica o speranta de viata intre 8 si 10 ani. 

 • Ce cauzeaza boala Alzheimer? keyboard_arrow_down

  Oamenii de stiinta nu inteleg inca pe deplin ce cauzeaza boala Alzheimer. In cazurile cu debut precoce, care apar intre ininte de varsta de 60-65 ani, poate exista si o componenta genetica. Alzheimer cu debut tardiv, care se dezvolta dupa 60-65 de ani, apare dupa o serie complexa de modificari ale creierului care se dezvolta de-a lungul anilor. Cauzele includ probabil o combinatie a acestor schimbari, impreuna cu factori genetici, de mediu si de stil de viata. Acesti factori afecteaza diferit fiecare persoana.

        Varsta inaintata nu cauzeaza Alzheimer, dar este cel mai important factor de risc identificat pentru aceasta boala. Numarul persoanelor cu boala Alzheimer se dubleaza aproximativ la fiecare 5 ani dupa varsta de 65 de ani. Aproximativ o treime din totalul persoanelor in varsta de 85 de ani si peste poate avea boala Alzheimer.

  Persoanele care au un istoric familial de demente sunt adesea ingrijorate ca ar putea sa dezvolte, la randul lor, boala Alzheimer. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul ca o ruda cu Alzheimer nu inseamna certitudinea acestui diagnostic. Insa poate indica un risc mai mare de a suferi de aceasta afectiune.

 • Este Alzheimer o maladie transmisa in familie? keyboard_arrow_down

  Cei care au in familie un parinte, o sora sau un frate care sufera ori au suferit de Alzheimer este foarte probabil sa dezvolte boala (risc 10-30 % mai mare fata de populatia generala). Riscul instalarii bolii creste daca minimum doi membri din familie au sau au avut boala.

 • Care sunt factorii legati de stilul de viata care duc la Alzheimer? keyboard_arrow_down

  Studiile privind boala Alzheimer au aratat ca exista o legatura directa intre factorii de risc cardiovasculari clasici cum ar fi hipertensiunea arteriala, dislipidemiea, diabetul zaharat, obezitatea si boala Alzheimer. Astfel, se pare ca persoanele obeze, cele care nu fac miscare si cele care au o dieta saraca in legume si fructe au un risc mai mare de a dezvolta aceasta forma de dementa. La fel stau lucrurile si in cazul fumatorilor sau al celor cu un colesterol ridicat.

  O dieta hranitoare, activitatea fizica, implicarea sociala, somnul si activitatile care stimuleaza creierul sa formeze noi legaturi intre neuroni au fost asociate cu o sanatate buna pe termen lung si, deci, cu reducerea riscului declinului cognitiv si al aparitiei bolii Alzheimer.

 • Cum afecteaza Alzheimer comportamentul unei persoane? keyboard_arrow_down

  Boala Alzheimer si alte demente pot determina bolnavii sa actioneze diferit si imprevizibil fata de comportamentele pe care le-au manifestat de-a lungul vietii. Transformarile care au loc in creierul celor afectati de Alzheimer produc si anumite schimbari comportamentale. Astfel, un bolnav de Alzheimer poate sa devina: anxios, depresiv, neincrezator in cei din jur, apatic, inactiv social, iritabil, agresiv si oscilant in ceea ce priveste comportamentul.

  Printre cele mai comune schimbari de comportament care pot aparea odata cu progresia declinului cognitiv se numara:

  • Depresia
  • Anxietatea
  • Instabilitatea emotionala
  • Halucinatii
  • Neincrederea in familie si cei din jur
  • Comportament sexual neobisnuit

  Violenta indreapta catre cei din jur sau catre propria persoana

 • Cum previi boala Alzheimer? keyboard_arrow_down

  In prezent, nu exista dovezi definitive care sa sustina ca anumiti compusi pot preveni Alzheimer sau declinul cognitiv legat de varsta. Ceea ce stim este ca un stil de viata sanatos, unul care include o dieta sanatoasa, activitate fizica, mentinerea unei greutati adecvate si renuntarea la fumat - pot reduce riscul anumitor boli cronice si pot spori sanatatea si bunastarea generala.

  Oamenii de stiinta au corelat mentinerea unui stil de viata sanatos cu intarzierea, incetinirea si preventia bolii Alzheimer. Ei studiaza, de asemenea, rolul activitatii sociale si a stimularii intelectuale in riscul de aparitie al bolii Alzheimer.

 • Care este incidenta Alzheimer in Romania? keyboard_arrow_down

  „Un procent semnificativ, mai mult de jumatate din numarul dementelor este reprezentat de catre dementa Alzheimer […] Avem 1,43% din populatia generala care sufera de dementa, in jur de 311.000 de persoane.” – Dr. Bianca Nitu.

  Conform statisticilor anului 2018, avem 311.000 de persoane care sufera de dementa in Romania, , ceea ce inseamna ca sunt aproximativ 150-160.000 de pacienti cu boala Alzheimer.

 • Cu ce boli poate fi confundat Alzheimer? keyboard_arrow_down

  Pierderea memoriei este considerat simptomul principal al bolii Alzheimer, insa poate fi un semn si pentru alte boli.

  Una dintre afectiunile cu care poate fi confundata dementa de tip Alzheimer este Creutzfeldt-Jakob, o afectiune degenerativa a creierului care duce la dementa si, in cele din urma, la moarte. Simptomele bolii Creutzfeldt se aseamana cu cele ale bolii Alzheimer, insa boala Creutzfeldt-Jakob progreseaza de obicei mult mai rapid si in acelasi timp poate fi tratata.

  Simptomele asociate cu boala Alzheimer pot fi cauzate de o gama larga de conditii medicale printre care se numara:

  • Deficitul de vitamina B12. Nivelurile scazute de vitamina B12 pot provoca un tip de anemie caracterizat prin confuzie, iritabilitate si miscari lente. De asemenea, deficitul de vitamine B1 si B6 poate sa duca la simptome care pot fi confundate cu Alzheimer.
  • Adultii mai in varsta care sunt deprimati cred adesea ca au Alzheimer. Acest lucru se datoreaza faptului ca depresia poate provoca probleme de memorie si de miscare, lipsa de concentrare si dezorientare.
  • Afectiuni ale tiroidei. O activitate in exces sau din contra, prea lenta a tiroidei poate duce la simptome asemanatoare dementei, cum ar fi pierderea contactului cu realitatea.
  • Efectele secundare ale unor tratamente. Anumite medicamente pot induce stari de confuzie. Sau s-ar putea sa experimenteze o reactie adversa la un medicament sau la interactiune intre mai multe tratamente. Unele dintre medicamentele prescrise persoanelor in varsta pot provoca simptome asemanatoare dementei pur si simplu pentru ca ficatul si rinichii nu mai functioneaza optim odata cu inaintarea in varsta.
  • Hidrocefalia cu presiune normala. Acumularea treptata a lichidului cerebral provoaca presiune care poate deteriora tesutul cerebral. Unul dintre primele simptome care apar in cazul acestei afectiuni este o anomalie a modului in care cineva merge. Altele includ delirul si confuzia.
  • Tumori cerebrale. Tumorile cerebrale pot provoca uneori probleme cognitive care sunt confundate cu boala Alzheimer. Aceste tumori pot fi adesea indepartate chirurgical.
  • Dementa vasculara. Aceasta afectiune reprezinta un efect al ingustarii sau daunelor suferite de catre vasele din sange din creier. Problemele asociate cu vasele de sange opresc fluxul normal de oxigen si substante nutritive catre tesuturile cerebrale, ceea ce conduce la aparitia simptomelor asociate dementei.

Alte resurse

Contact

  Strada Iordache Golescu, nr. 17, Cod 011302, Sector 1, Bucuresti, ROMANIA
  Telefon: 0770 669 254
  E-mail: episuport@neuroaxis.ro

  Google Reviews

  Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

  Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

  Adauga o recenzie

  Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

  Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

  keyboard_arrow_up