Alimente interzise în miastenia gravis
Masticația și deglutiția sunt dificile în miastenia gravis. Afecțiune autoimună cronică, în care anticorpii distrug comunicarea dintre nervi și mușchi, ducând la slăbiciune musculară, miastenia gravis sau MG afectează inclusiv musculatura implicată în aceste procese. Bolnavii pot resimți oboseală extremă când alimentele trebuie mestecate prea mult și pot prezenta dificultăți la înghițire (disfagie).
Din cauza acestor inconveniente, în paralel cu tratamentul adecvat afecțiunii lor, pacienții cu miastenie primesc de la medicii care îi au în evidență îndrumări nutriționale. Alimentele interzise în miastenia gravis sunt, de fapt, recomandări menite să le ușureze alimentația și să prevină situațiile în care s-ar putea îneca în timp de mănâncă.
Alte două aspecte luate în considerare în alcătuirea unei diete potrivite bolii, în MG, sunt efectele secundare ale medicației – anticolinergicele dau tulburări gastrointestinale, iar corticosteroizii favorizează creșterea în greutate. Pacienții trebuie să consume alimente care contracarează aceste efecte, nu care le potențează.
De ce alimentația este importantă în cazul pacienților cu miastenia grav
Alimentația persoanelor diagnosticate cu MG trebuie alcătuită ținând cont, pe lângă nevoile nutriționale, de faptul că acestea obosesc repede, mestecă greu și prezintă disfagie. Omiterea oricăruia din aceste elemente le poate crea probleme. Iată de ce:
- alimentele fibroase, care trebuie mestecate îndelung, suprasolicită musculatura și, din cauza oboselii musculare, poate apărea tentația de a înghiți mâncarea insuficient mestecată; astfel, crește riscul blocării bolului alimentar în esofag;
- alimentele dure, uscate se pot bloca în esofag;
- în schimb, alimentele moi sau cremoase nu doar că ușurează alimentația, pot ajuta și în administrarea medicamentelor – o capsulă este înghițită mai ușor dacă este administrată cu o lingură de iaurt.
Pe lângă evitarea alimentelor interzise în miastenia gravis, bolnavii trebuie să aibă grijă și cât, când sau cum mănâncă:
- sunt recomandate mesele dese și porțiile porții mici, în defavoarea a 2-3 mese mai consistente, care pot epuiza musculatura implicată în masticație;
- este recomandată servirea mesei în perioadele din zi când sunt odihniți și evitarea alimentării când sunt obosiți;
- trebuie acordată o atenție sporită poziției adoptate la masă: să stea drepți pe scaun, nu înclinați, nu cocoșați când mănâncă, pentru a ușura procesul de deglutiție;
- alimentele trebuie tăiate în bucăți cât mai mici sau, ideal, pasate;
- mâncărurile să fie calde, dar nu fierbinți;
- masa trebuie să fie tihnită, să mănânce încet, cu mușcături mici, și să mestece pe îndelete, fără să se grăbească sau să fie grăbiți de cineva.
Alimente interzise în miastenia gravis
Foarte important de reținut este că lista cu alimentele interzise în miastenia gravis poate diferi de la persoană la persoană. Pacienții sunt sfătuiți să observe ce alimente le creează dificultăți de masticație sau deglutiție și să le elimine din dietă, iar dacă sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului, să ceară sfatul unui specialist în nutriție pentru înlocuirea lor cu alimente care au aceleași proprietăți, dar sunt mai „prietenoase” cu bolnavii de miastenia gravis.
Totodată, este recomandată evitarea alimentelor bogate în calorii. Pentru că bolnavilor de miastenia gravis le este greu să facă mișcare, slăbiciunea musculară accentuându-se în perioadele de activitate și ameliorându-se la repaus, greutatea corporală trebuie controlată printr-o alimentație echilibrată.
Redăm mai jos alimentele care nu sunt tocmai recomandate în miastenia gravis.
Carne friptă
În special friptura de vită, de porc sau de vânat, care este mai greu de mestecat. Poate fi înlocuită cu o carne gătită lent la cuptor sau cu carne de pui, care este mai fragedă, sau cu pește.
Lactate
Iaurtul, smântâna, înghețata îngroașă saliva și îngreunează deglutiția. Totuși, două-trei lingurițe sunt considerate o cantitate rezonabilă, care nu ar trebui să dăuneze.
Alimente uscate
Poate fi vorba despre mezeluri uscate, fructe uscate, coajă de pâine sau pâine uscată. Orice aliment uscat este greu de mestecat și de înghițit și trebuie evitat de bolnavii cu miastenia gravis.
Alimente sfărâmicioase
Brânza veche sau deserturile preparate din aluat fraged (fursecuri, cornulețe) se sfărâmă ușor în timpul masticației, iar firimiturile se pot lipi de cerul gurii, de faringe și de esofag.
Alimente foarte sărate
Acestea îngreunează deglutiția și „cer” un aport suplimentar de apă, care suprasolicită la rândul său procesul de înghițire, cum ar fi carnea afumată, mezelurile sau conservele care conțin multă sare.
Fast food, dulciuri
Din cauza aportului caloric foarte ridicat, pot duce la îngrășare și, cum am menționat anterior, bolnavii de MG nu pot face sport pentru a scăpa de surplusul de kilograme.
Condimente
Alimentele foarte iuți pot da diaree, iar dacă aceasta este deja prezentă, ca efect secundar al medicației anticolinergice, o pot agrava.
Ce alimente sunt recomandate în dieta pacienților cu miastenia gravis
Legumele sunt prima și cea mai importantă recomandare pentru pacienții cu miastenia gravis, datorită aportului ridicat de vitamine și de minerale și scăzut de calorii. Este important însă să fie ori bine gătite, pentru a nu implica o masticație îndelungată, ori tăiate în bucățele foarte mici sau pasate. Și salatele sunt o alegere foarte din punct de vedere nutrițional, însă cu amendamentul că trebuie mărunțite și asezonate cu un sos ușor, care să le facă mai ușor de înghițit.
Pasarea lor, ca în cazul legumelor, este ideală. Fructele, în special banane și avocado, sunt și hrănitoare, și capabile să refacă depozitele de potasiu pierdute din cauza diareei induse de medicația anticolinergică. Supele care conțin legume multe și orez sau carne slabă, foarte bine fiartă, reprezintă o variantă nutrițională recomandată pentru bolnavii de miastenia gravis.
Sfatul medicului Dr. Zela Cofoian-Amet de la Clinica Neuroaxis
Eliminarea alimentelor interzise în miastenia gravis din dietă ar trebui să le ușureze bolnavilor de MG luarea mesei, la fel, respectarea regulilor legate de perioadele din zi propice pentru mâncat sau cantitățile recomandate la o masă. Dacă nu sunt siguri ce alimente să evite și cum să-și alcătuiască orarul optim de masă, pacienții sunt sfătuiți de medici să le ceară sprijinul.
„Bolnavii trebuie să înțeleagă că nu sunt singuri în lupta lor, ci au un suport real în medicul curant sau în echipa medicală care îi are în grijă. Suntem alături de ei cu tot ce ține de managementul bolii, de la medicație la terapii complementare sau adaptarea stilului de viață la boala de care suferă. În ce privește alimentația recomandată în miastenia gravis, îi sfătuim să o adapteze nevoilor personale. Regulile de bază detaliate mai sus ajută, dar gradul de afectare a musculaturii poate diferi de la persoană la persoană și atunci, sunt necesare reglaje fine”, explică dr. Zela Cofoian-Amet, medic neurolog în cadrul clinicii Neuroaxis.
Dacă ai nevoie de sprijin în alcătuirea unei liste a alimentelor interzise în miastenia gravis adaptată nevoilor tale sau de alte recomandări care să te ajute să gestionezi boala, te așteptăm la o consultație de neurologie la Neuroaxis. Programează-te acum la prima clinică integrată de neurologie din București.