7 motive pentru care esti tot timpul obosit

Material redactat de Alexandra Tirpea – partener Neuroaxis

Daca esti mereu obosit si ai dificultati in a gasi energie pentru activitatile cotidiene, nu esti singur. Unul din trei adulti se simt constant obositi sau somnorosi, conform rezultatelor mai multe studii. Insa primul pas catre rezolvarea problemei este identificarea cauzei.

Sursa: pixbay.com

Iata 7 motive pentru care ai putea fi mereu obosit

Nu dormi suficient de bine

Majoritatea expertilor recomanda 7-8 ore de somn in fiecare noapte, insa nu doar durata somnului poate influenta calitatea acestuia. Factori externi, precum dormitul pe o saltea veche sau mentinerea unei temperaturi prea ridicate in camera pot dauna somnului, si implicit nivelului de energie de a doua zi.

Nu bei suficienta apa

Multe persoane uita sa bea suficienta apa de-a lungul zilei, iar asta are un impact mai mare decat s-ar crede asupra energiei si a starii de spirit. Consumul constant de lichide e esential atat pentru a ramane activ fizic de-a lungul zilei, cat si pentru capacitatea de gandire si concentrare.

Ai un stil de viata sedentar

Lipsa de activitate fizica are efecte serioase asupra nivelului general de energie, in special la persoanele in varsta. Chiar si cele mai mici eforturi zilnice, precum urcarea a cateva etaje pe scari, pot face o diferenta semnificativa, atata timp cat sunt facute regulat.

Suferi de apnee in somn

Apneea in somn este o boala cronica ce se manifesta prin oprirea respiratiei, de la cateva secunde la un minut, in timpul somnului. Revenirea respiratiei la normal intrerupe starile profunde ale somnului, scazand astfel si energia oferita de acesta.

Suferi de depresie

Efectele fizice ale depresiei sunt strans legate de problemele cu somnul si lipsa energiei. Personele depresive au probleme cu adormitul si cu trezitul, iar lipsa generala de motivatie contribuie la senzatia permanenta de oboseala. Depresia atrage de asemenea dupa sine si alti factori ce favorizeaza oboseala, precum lipsa activitatii fizice.

Suferi de tulburari de somn

Apneea in somn nu e singura boala cronica ce poate contribui la oboseala constanta. O alta este insomnia, o tulburare cronica ce perturba ritmul normal al somnului. De asemenea, sindromul picioarelor nelinistite e o afectiune ce provoaca un impuls puternic de a misca picioarele, prevenind astfel odihna. Narcolepsia este o tulburare neurologica ce deregleaza controlul pacientului asupra propriului somn, provocand o stare permanenta de somnolenta si scurte reprize de somn necontrolat in timpul zilei.

Sindromul burn-out

Burnout-ul apare ca o consecinta a unei perioade de stres continuu, ce isi pun serios amprenta asupra starii fizice si psihice a unei persoane. Senzatia de epuizare fizica poate ajunge atat de puternica incat si cele mai banale activitati zilnice pot parea o povara prea mare, acestfapt afectand grav atat viata persoana, cat si cea profesionala.

Surse:

https://www.prevention.com/health/a20501661/why-you-are-always-tired/

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11429-common-sleep-disorders

 

Last Updated on November 28, 2023

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up