Ce este Electroencefalograma (EEG)?

Electroencefalograma (EEG) reprezinta o investigatie a activitatii electrice a creierului. Procedura presupune montarea unor electrozi pe suprafata scalpului, care inregistreaza pe ansamblu activitatea electrica a neuronilor.

In plus, electroencefalograma presupune monitorizarea ritmului cardiac, a saturatiei de oxigen si a miscarilor corpului.

EEG si Video EEG

Prin video EEG (inregistrare video simultana cu electroencefalografie) se obtin informatii suplimentare, prin care se poate corela activitatea electrica cerebrala cu manifestarile clinice ale pacientului. Prin video electroencefalografie se determina modificarile electro-fiziologice ale cortexului cerebral, care pot reprezenta malformatii ale substantei cenusii/cortexului, epilepsie, boli genetice, tumori, etc.

Investigatia video EEG pas cu pas

Investigatia video EEG se realizeaza in cadrul Laboratorului de epileptologie si somnologie din clinica Neuroaxis si consta in urmatoarele etape:

 • montarea echipamentului necesar investigatiei de catre un tehnician specializat;
 • efectuarea unor teste, numite „Traseu de baza”, realizate tot de tehnicianul EEG;
 • monitorizarea propriu-zisa, realizata de un asistent medical specializat.

Laborator epieptologie si somnologie Neuroaxis

Pregatirea pentru investigatie

Investigatia video EEG presupune o minima pregatire pentru ca rezultatele sa fie optime si pentru ca pacientii sa se simta comfortabil pe parcursul investigatiei. Astfel acestia trebuie:

 • sa se spele pe par in ziua in care vin pentru investigatia video EEG;
 • sa isi aduca haine comode sau pijamale, in functie de durata investigatiei (video EEG de 3 ore, de 8 ore, de 12 ore, de 24 de ore);
 • sa isi aduca obiecte de igiena personala, in functie de durata investigatiei (video EEG de 3 ore, de 8 ore, de 12 ore, de 24 de ore).

Montajul echipamentelor pentru video EEG

Casca video EEG

Casca video EEG

Montajul este realizat de un tehnician EEG specializat si este un proces complet neinvaziv si care nu afecteaza in nici un fel pacientul.

Primul pas este alegerea castii care va fi folosita pentru video EEG, pe baza unor masuratori  care difera de la persoana la persoana.

Casca contine niste orificii speciale in care sunt montati electorzi prin care se preia semnalul electric de la nivelul scalpului. Fiecare orificiu corespunde unei zone distincete a creierului. Casca este asigurata cu o centura toracala, prin doua cureluse ajustabile, pentru a nu se misca in timpul investigatiei video EEG.

Degresare scalp

Dupa ce casca a fost fixata, al doilea pas este degrezarea scalpului, in zonele in care exista orificiile din casca. Acest proces ajuta la o transmitere mai buna a semnalului electric de la scalp la electrod. Substanta cu care se realizaeaza degresarea este usor abraziva si nu prezinta nici un fel de risc sau pericol.

Electrozi EEG

Degresarea se realizeaza prin masarea usoara a scalpului cu un betisor cu vata pe care a fost aplicata substanata abraziva.

Dupa ce a fost degresat scalpul, urmeaza al treilea pas: montarea electrozilor. Acestia vor prelua semnalul electric de la nivelul scalpului si il vor transmite in electoencefalograf (EEG), unde va fi decodificat si transpus intr-o serie de unde care vor fi interpretate de medicul neurolog cu specializare in epileptologie.

Electrozi nu transmit spre scalp nici un impuls electric, ci doar preiau semnalul emis de creier.

Al patrulea pas este aplicarea unui electrogel in orificiile in care au fost fixati electrozi pentru a asigura o impedanta potrivita transmiterii semnalului electric. Electrogelul este, de fapt, o substanta salina care nu pateaza sau nu produce reactii adverse cu pielea capului.

Senzor EMG

Senzor pulsoximetrie

Ultimul pas consta in montarea unor senzori corporali, care ajuta la definirea corecta a rezultatului investigatiei video EEG. Acestia sunt:

 • senzor de pulsoximetrie – montat de degetul inelar de la mana dreapta. Acesta inregistreaza pulsul pacientului si saturatia de oxigen;
 • senzor EMG – montat pe cotul mainii drepte. Acesta inregistreaza miscarile bratului in cazul producerii unei crize;
 • senzori EKG – montati deasupra inimii si sub umarul drept. Acestia inregistreaza activitatea cardiaca.

Traseul de baza video EEG

Traseul de baza consta in efectuarea unor teste care ajuta la stabilirea unor repere pentru medicul neurolog care va realiza interpretarea investigatiei.

Testele recreeaza, de fapt, cateva situatii specifice pentru creier, de relaxare si de stres. Structura traseului de baza este urmatoarea:

 • 5 minute pacientul tine ochii inchisi
 • 5 minute pacientul tine ochii deschisi
 • 5 minute pacientul tine ochii inchisi si hiperventileaza
 • 5 minute pacientul tine ochii deschisi
 • 5 minute pacientul tine ochii inchisi
 • pacientul trebuie sa se uite catre un stroboscop care va transmite semnale luminoase cu intensitate diferita timp de mai multe minute.

Monitorizarea propriu-zisa

Dupa finalizarea traseului de baza, pacientul poate sa faca orice activitate doreste: sa citeasca, sa manance, sa lucreze pe laptop etc.

electroencefalograma

Video EEG

In functie de durata investigatiei (video EEG de 3 ore, de 8 ore, de 12 ore, de 24 de ore sau de 48 de ore), acesta trebuie sa incerce sa si doarma sau sa stea relaxat.

In timpul investigatiei, pacientul va fi supravegheat de un asistent medical, specializat in epilepsie si in monitorizari video EEG. Intreaga investigatie este inregistrata video si audio, pentru a putea corela activitatea cerebrala cu eventualele manifestari corporale.

Pe parcursul monitorizarii pacientul se poate deplasa la toaleta sau se poate plimba, deoarece aparatul functioneaza wireless.

Interpretare Electroencefalograma

Electroencefalograma (EEG si video EEG) este interpretata de catre un medic de specialitate, care coroboreaza rezultatele investigatiei cu examenul clinic pentru a obtine un diagnostic cat mai precis.

Investigatia EEG se efectueaza la recomandarea unui medic neurolog, care decide durata pentru care pacientul trebuie monitorizat.

O electroencefalografie (EEG si video EEG) dureaza de la minimum 3 ore, pana la 72 de ore. Daca se efectueaza in timpul noptii, este necesara internarea pacientului in laboratorul de epileptologie.

Pret EEG (Electroencefalograma)

 • pret electroencefalograma (video EEG) de 3 ore – 950 de lei
 • pret electroencefalograma (video EEG) de 8 ore – 1550 de lei
 • pret electroencefalograma (video EEG) de 12 ore (nocturn) – 2150 de lei
 • pret electroencefalograma (video EEG) de 24 ore – 3550 de lei
 • pret electroencefalograma de (video EEG) 48 ore – 4750 de lei
 • pret electroencefalograma (video EEG) cu source localization (Mapping EEG) – 2750 de lei
Solicita o programare